VIDEO O mașină de pompieri românească, Roman 12215 DFA, cu praf și azot, și-a făcut treaba 41 de ani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.06.2023 - 09:04
O mașină de pompieri românească, Roman 12215 DFA, cu praf și azot, și-a făcut treaba 41 de ani - Foto: captură video
O mașină de pompieri românească, Roman 12215 DFA, cu praf și azot, și-a făcut treaba 41 de ani - Foto: captură video
O mașină de pompieri românească, Roman 12215 DFA, cu praf și azot, și-a făcut treaba 41 de ani - Foto: captură video
O mașină de pompieri românească, Roman 12215 DFA, cu praf și azot, și-a făcut treaba 41 de ani - Foto: captură video

O mașină de pompieri românească, Roman 12215 DFA, cu praf și azot, a ieșit la pensie după 41 de ani de luptă cu focul în județul Prahova. Autospeciala fabricată în 1979 la Întreprinderea Automecanica București a fost înlocuită cu una MAN 6x6 de ultimă generație.

SHARE

Autospeciala de stins incendii cu praf și azot Roman 12215 DFA, construită integral la Întreprinderea Automecanica București cu motor MAN, a muncit la ISU Prahova din 1979 până în aprilie 2023. 

„O nouă autospecială a intrat in dotarea pompierilor militari prahoveni, moment ce marchează “trecerea în rezervă” a bătrânei autospeciale de stins incendii cu praf și azot Roman 12215 DFA fabricată în anul 1979.

Autospeciala de stins incendii cu praf şi azot este o maşină de categorie grea, care a fost destinată dotării unităţilor militare şi formaţiilor civile de pompieri, în vederea utilizării la intervențiile pentru stingerea incendiilor de mari proporţii în obiectivele economico-sociale specifice: petrochimice, energetice, chimice, transporturi, electronice etc.
 
 

Pulberea se refulează fie pe un tun cu două ţevi, fie pe linii de furtun tip C terminate cu ţevi de refulare, care se pot racorda la ţevile de autoprotecţie şi la gurile de evacuare plasate pe rezervoarele de pulbere.
 
Întrucât funcţionarea instalaţiei speciale nu este condiţionată de funcţionarea motorului, autospeciala poate lucra şi din mers.

 
 
Fiind realizată pe autoşasiul Roman 12215 DFA, autospeciala de stins incendii cu praf şi azot are o mare capacitate de acces în teren şi poate transporta o cantitate însemnată de substanţă stingătoare şi accesorii, precum şi un număr de 5+1 servanți.

A sosit, însă, momentul “trecerii în rezervă” a acesteia și înlocuirea ei cu o nouă autospecială de stingere cu pulbere, una dintre cele 8 achiziționate la nivel național prin programul Viziune 2020.

 
Noua autospecială are următoarele specificații tehnice:

✅ Permite o deplasare rapidă atât pe drumuri amenajate cât și neamenajate;
✅ Modul de tracțiune este 6×4 permanent cu posibilitatea cuplării punții față pentru tracțiune 6×6;
✅ De asemenea, funcția hydro drive MAN permite decuplarea automată a punții din față, la viteze de peste 28km/h;
✅Aceasta dispune de un sistem hidraulic de încărcare/descărcare cu cârlig;
✅Are 4 rezervoare pentru pulbere, fiecare cu o capacitate de 1.000 kg;
✅Are 18 butelii de azot, încărcate la o presiune de 250 bar;
✅Autospeciala dispune și de un tun de refulare a pulberii sub presiune;
✅ Instalație de stingere cu pulbere și azot poate fi operată atât în varianta cu containerul pe autoșasiu, cat și în varianta independentă (fără autoșasiu);
✅ Construcția și dotarea mașinii permit intervenția eficientă atât de la distanță, cât și din apropierea focarului și poate fii folosită pentru stingerea focarelor de tip A, B, C si D.

Ne bucurăm de schimbare, evoluție și modernizare, iar cei care au lucrat cu vechea autospecială au fost încercați de un moment de melancolie”, a scris ISU Prahova pe pagina sa de Facebook. 

Autospeciala de stins incendii cu praf și azot Roman 12215 DFA

Autospeciala de stins incendii cu praf si azot Roman 12215 DFA a fost dezvoltată la Întreprinderea Automecanica București pe baza unui șasiu Roman 6x6. 

Este echipată cu un motor MAN D2156HMN8 de 215 cai putere, are 8,860 metri lungime, 2,5 metri lățime și 3,22 metri înălțime. 

Masa totală a autospecialei, completa echipata, este de 20.025 de kilograme (20 tone), masa proprie a vehiculului fiind de 12.800 de kilograme. 

Poate încărca 5.000 de kilograme de pulbere stingatoare (4 x 1250 kg) și accesorii de 800 de kilograme.

Constructiv, autospeciala de stins incendii cu praf si azot Roman 12215 DFA poate atinge o viteză maximă de 80 km/h, viteza media economică fiind de 40 km/h.

Compartimentul personalului este o cabină cu post de conducere avansat, cu 6 locuri, care înglobează aparatura de comanda și control, precum și o parte a accesoriilor PSI din dotare.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te