Noi reguli pentru șoferi! Cine sunt românii care trebuie să facă acest lucru din doi în doi ani

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.02.2024 - 20:30
Noi reguli pentru șoferi! Cine sunt românii care trebuie să facă acest lucru din doi în doi ani - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Noi reguli pentru șoferi! Iată cine sunt românii care trebuie să facă acest lucru din doi în doi ani. Senatul a aprobat o nouă modificare a Codului Rutier.

SHARE

Șoferii cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, deoarece, printr-un proiect de lege adoptat azi de senatori, parlamentarii vor să majoreze valabilitatea acestor documente, în cazul categoriilor A și B, de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani.

Noi reguli pentru șoferii din România!

În schimb, conducătorii auto trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

Codul rutier se va modifica iar, potrivit proiectului legislativ care merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, de data aceasta fiind propuse schimbări legate de valabilitatea permiselor de conducere.

Citește și: Cum poate desființa Halep acuzația că s-a dopat, din pașaportul biologic? Avocații s-au pronunţat

Mai precis, valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) ar urma să crească de la 10 ani, cât e acum, la 15 ani. Extinderea valabilității permiselor de conducere se va aplica doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani.

În cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere (pentru categoriile amintite mai sus) se va reduce la cinci ani. Adică acești șoferi vor trebui să reînnoiască permisul, respectiv să facă vizita medicală, la fiecare cinci ani.

Suplimentar, proiectul prevede ca șoferii trecuți de 80 de ani să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani.

Permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele.

Citește și: Două trenuri de metrou s-au ciocnit în București, la stația Timpuri Noi! Intervin autoritățile

Inițiatorii acestor măsuri spun că prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani va veni în ajutorul a circa 3.000.000 de șoferi amatori, care vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai rar timp cu preschimbarea permisului.

Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna și o scădere a numărului de “șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”, potrivit avocatnet.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te