Începe campania pentru Primăria Capitalei? Gabriela Firea amână Taxa Oxigen pentru martie 2020

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.12.2019 - 16:32

După ce și-a anunţat, duminică, intenția de a candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei din partea PSD, Gabriela Firea a precizat luni, într-o conferință, că aplicarea Taxei Oxigen pentru mașinile care circulă pe străzile Bucureștiului va fi amânată pentru martie 2020.

SHARE

Primarul general, Gabriela Firea, a justificat decizia prin faptul că bucureștenii nu au fost suficient informați despre noua taxă

„Deoarece conștientizăm faptul că cetățenii trebuie să fie mult mai bine informați, să înțeleagă care sunt beneficiile acestui program și al vinietei Oxigen, am luat hotărârea, împreună cu Direcția Transporturi, și vom anunța și colegii din Consiliul General, ca lunile ianuarie și februarie să fie dedicate informării și conștientizării acestui program care ajută foarte mult în combaterea poluării, dar, de asemenea, și la diminuarea traficului în zona centrală a Capitalei și, din luna martie, să începem aplicarea propriu-zisă.

Vrem să ne asigurăm că proiectul este aplicabil, nu e vorba despre o derogare sau amânare neapărat de teama unor reacții, ci pentru că este normal ca populația să înțeleagă rolul acestui proiect Oxigen foarte necesar pentru București”, a declarat Gabriela Firea.

La nivelul întregii țări sunt înregistrate 6.450.750 de automobile, din care 5.115.796 sunt mai vechi de 10 ani, potrivit statisticilor ACEA. 

Conform proiectului adoptat de Consiliul General al Municipiului București, care nu a fost votat de reprezentanții PNL și USR, Începând cu data de 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionată zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7-22 după cum urmează:

1. pentru cele electrice, hibrid sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6 accesul este permis fără restricţii pe toate arterele;

2. pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4 accesul este permis pe toate arterele din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;

3. pentru cele cu norma de poluare non-Euro, euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

Taxa Oxigen variază de la 5 la 15 lei pe zi, în funcie de norma de poluare a maşinii, şi pot ajunge la 1.900 de lei pe an, pentru maşinile non-Euro.

Circulaţia autovehiculelor fără achiziţionarea vinietei corespunzătoare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei. 

Citește și...

INFOGRAFIC Oxigen, taxa pe poluare impusă de Firea, o taxă unică în Europa

Taxa Gabrielei Firea pentru București, atacată pe motiv de nelegalitate

Ce se întâmplă cu bucureștenii care au mașini sub Euro 3 și stau în centru. Cum îi verifică Primăria

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -