VREMEA Budapesta, „înghițită” de ape. Dunărea ajunge la 6 metri. Ce se va întâmpla în România?

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.09.2024 - 17:56
VREMEA Budapesta, „înghițită” de ape. Dunărea ajunge la 6 metri. Ce se va întâmpla în România? - Foto: Index.hu / Jennifer Varga
VREMEA Budapesta, „înghițită” de ape. Dunărea ajunge la 6 metri. Ce se va întâmpla în România? - Foto: Index.hu / Jennifer Varga

VREMEA Budapesta, „înghițită” de ape. Dunărea ajunge la 6 metri. Ce se va întâmpla în România? în următoarele zile vă spunem după semnalele de alarmă de la Viena și Budapesta.

SHARE

Vremea în Austria și Ungaria con tinuă cu ploi. se tem că vor fi inundate de Dunăre, după ce în ambele țări plouă abundent. În România se estimează că ploile durează mai multe zile.

Citește și: Ungaria ridică un pod de 1.000.000.000€ peste Dunăre. România face studiu de fezabilitate în 2 ani

VREMEA Budapesta, „înghițită” de ape. Dunărea ajunge la 6 metri. Ce se va întâmpla în România?

Astfel,  că viitura de pe Dunăre ar putea ajunge zilele următoare și în România

„Un front rece ajunge în țară. În câteva zile, ar putea cădea la fel de multă ploaie ca de obicei pe tot parcursul lunii septembrie. Salzkammergut, Austria Inferioară și Viena sunt afectate în mod deosebit.

De joi se așteaptă să plouă și mai mult în Austria. În multe regiuni, sunt posibile până la 200 de litri pe metru pătrat. Serviciul meteorologic vorbește despre o "situație riscantă de ploaie abundentă" și cu inundații, potrivit diepresse

Inundații și ploi la Budapesta și în România?

Panică este și la Budapesta.

Precipitații abundente sunt așteptate în zilele următoare în Austria, inclusiv în bazinele hidrografice ale Dunării. Ca urmare, secțiunea maghiară a Dunării, unde nivelul apei este în prezent foarte scăzut (în Budapesta, de exemplu, doar 137 cm), va crește semnificativ în câteva zile, informează 24.hu.

Citește și: VIDEO Ungaria a făcut Pod peste Dunăre în 40 luni. România „cârpește” pe cel de la Giurgiu de 70 ani

La Budapesta, se așteaptă ca nivelul apei să ajungă la 565 cm până la 17 septembrie, conform estimărilor actuale. Este o creștere de minim 4 ori, ceea ce însemană alertă. Același lucru s epoate întâmpla în România unde nivelul Dunării este, acum normal, chiar în scădere.

Situaţia debitelor şi nivelurilor în intervalul 10.09.2024, ora 07.00 – 11.09.2024, ora 07.00 Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, având valoarea de 2100 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet. Detalii AICI

Situația de pe Dunăre se schimbă dramatic

Situația se va schimba dramatic în numai câteva zile, spun specialiștii maghiari.

La Nagybajcs, nivelul apei este în prezent de 183 de centimetri, dar în șase zile sunt așteptați 600 de centimetri - și nu se întrevede nicio îmbunătățire. Pe secțiunea din Budapesta, primul nivel de alertă este de 620 de centimetri, moment în care cheiurile vor fi închise. Și pe baza datelor de la Nagybajcs, se pare că nivelul apei în Budapesta nu se va opri la 565 de centimetri, ci va crește.

Creșterea este de așa natură încât Serviciul Hidrometeorologic Național prevede că alerta de inundații la Nagybajcs ar putea depăși primul nivel de alertă de inundații încă din 15 septembrie, iar apoi al doilea nivel de alertă de inundații în următoarele două zile.

În următoarele 4-5 zile, pe bazinele hidrografice vor cădea ploi în cantități fără precedent, însă prognozele nu indică încă ce ar putea urma.

Pe de altă parte, site-urile meteorologice austriece avertizează de câteva zile că ploile care urmează ar putea provoca inundații grave. . Ultimele inundații pe Dunăre, care au afectat și Budapesta, au avut loc în iunie, spun specialiștii maghiari.

România este a trei țară după Austria și Ungaria unde ar putea ajunge viitura de pe Dunăre. Deocamdată, nu avem cod roșu de inundații.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te