Voiculescu + Isărescu = Academia Română

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.06.2021 - 21:38
Dan Voiculescu - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Dan Voiculescu - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
FINAL TRIST Cariera lui Mugur Isărescu, cândva un specialist apreciat de români, se încheie penibil: colaborator cu securiștii lui Ceaușescu și înainte și după 1989 - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
FINAL TRIST Cariera lui Mugur Isărescu, cândva un specialist apreciat de români, se încheie penibil: colaborator cu securiștii lui Ceaușescu și înainte și după 1989 - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Guvernatorul Băncii Naționale a României s-a folosit de calitatea sa de academician pentru a publica lucrări semnate de condamnații penal Dan Voiculescu, Adrian Năstase și Adrian Severin la Biblioteca Academiei Române.

SHARE

Prezentarea pe care Mugur Isărescu și-o face pe site-ul oficial al Băncii Naționale a României, la conducerea căreia se află de peste 3 decenii, este stufosă. 

Doar la „Ordine, diplome, distincţii şi premii“ sunt vreo 20 de mențiuni. Unele sunt goale de conținut, altele ridicol de menționat din poziția de șef peste banii României.

Ordinul „Marea Cruce a Sudului“, emblema „Onoarea armatei militare“ sau „Crucea de merit“ ce i-a fost acordată de Polonia sunt doar câteva exemple. 

Este Doctor Honoris Causa la 20 de universități, lucru menționat la capitolul „titluri științifice și didactice“. Toate aceste „zorzoane academice“ nu sporesc puterea lui Mugur Isărescu. Cu o singură excepție. 

Calitatea de „Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologie a Academiei Române; membru titular al Academiei Române (2006); membru corespondent (2001)“, prima menționată de Isărescu la capitolul „titluri științifice“.

Guvernatorul BNR aduce condamnați la Academie

Această poziție academică îi permite lui Mugur Isărescu să își dea acordul asupra scriitorilor pe care Academiai Română îi publică în trei domenii: economie, științe juridice și sociologie.

Trei dintre autorii publicați cu acordul lui Isărescu la prestigioasa Editură a Academiei Române sunt condamnați la ani grei de pușcărie: Adrian Severin, condamnat la 4 ani, Adrian Năstase condamnat la 6 ani și Dan Voiculescu condmnat la 10 ani. Toți trei au un trecut comun cu Mugur Isărescu.

Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Toți cei trei condamnați au publicat la Editura Academiei Române la recomandarea lui Mugur Isărescu. 

„Editura Academiei Române are personalitate juridică și este ordonator de credite. Editura nu poate publica nicio lucrare fără cel puțin două referate de specialitate.

Avizul pentru publicare îl dă, de regulă, secția Academiei în specificul căreia se încadrează lucrarea respectivă. De difuzarea lucrărilor publicate se ocupă nu Academia, ci exclusiv Editura“, a precizat, pentru Newsweek România, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. 

Cei trei mai sus menționați au publicat la Editura Academiei Române în domeniile care țin de secția conduse de Mugur Isărescu.

Isărescu a analizat „Tratatul Umanismului Pragmatic“ scris Dan Voiculescu și a considerat că este demn de a fi publicat la Editura Academiei Române.

Acord și pentru lansarea din sediul Academiei

„În cazul cărții scrise de Voiculescu, conducerea Academiei Române nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general.

Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă. Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad.

Voiculescu, Năstase și
Severin, cei trei autori
publicați de Isărescu, 
au 
strâns 20 de ani
de pușcărie

Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei“, ne-a precizat Ioan-Aurel Pop.

Surse din apropierea guvernatorului au precizat pentru Newsweek România că Isărescu acreditează ideea că doar academicianul Zaman ar fi semnat referatul științific. Isărescu ar fi fost de acord doar ca Voiculescu să își lanseze cartea în sediul Academiei Române.

Ce valoare are opera lui Voiculescu

Președintele Academiei Ioan-Aurel Pop spune, într-un interviu pentru Newsweek România, că „personal nu cred că autorul Dan Voiculescu ar fi trebuit să publice în Editura Academiei și nu mi-am dat niciodată acordul pentru un asemenea act“.

Umanismul pragmatic este un concept al lui Dan Voiculescu ce nu apare în niciu tratat de teorie politică. 

Pe pagina partidului pe care l-a înființat Partidul Puterii Umaniste, Voiculescu clarifică cum de se regăsește în umanismul pragmatic: „Neajunsul major al construcțiilor ideologice îl reprezintă încremenirea, incapacitatea acestora de a se adapta într-un ritm comparabil cu ritmul evoluției societății.

Lumea modernă, a secolului XXI, nu are cum își găsi răspunsurile la marile întrebări în dogme împietrite, ale altor veacuri.

Aceasta este premisa de la care am pornit atunci când am încercat să găsesc o expresie nouă pentru vechea gândire umanistă. Așa s-a născut Umanismul pragmatic“, zice Voiculescu.

„Felix“ nu are proprietatea termenilor

Ioan-Aurel Pop, scritor și istoric, desfințează ideile politice prezentate de Voiculescu. 

„În contextul curentului cultural umanist, nu am auzit de umanism pragmatic, iar în alt context nu mă interesează și nu cred că se poate folosi…Avem în România un partid politic numit Partidul Umanist. 

Sună foarte frumos, dar termenul de umanist nu are nicio legătură cu realitatea politică. 

Adjectivul umanist provine din substantivul umanism, ca dovadă că în toate dicționarele este definit drept un element, o persoană etc. care aparține umanismului, care se bazează pe umanism sau promovează umanismul ori care este de domeniul culturii clasice, care se consacră studiului operelor clasice greco-latine.

FINAL TRIST Cariera lui Mugur Isărescu, cândva un specialist apreciat de români, se încheie penibil: colaborator cu securiștii lui Ceaușescu și înainte și după 1989 - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Dacă este substantiv masculin (un umanist, doi umaniști), atunci se referă la un adept sau partizan al umanismului, la un artist, gânditor care aparține umanismului Renașterii, la un cărturar din epoca Renașterii, care studia operele Antichității… 

În consecință, o persoană de astăzi nu poate să fie umanistă, ci, eventual, omenoasă sau umană.

La fel, un partid politic contemporan nu poate să fie umanist, decât dacă așază la baza doctrinei sale principiile umanismului din secolele menționate, când acesta era ideologia Renașterii“, a declarat Ioan Aurel Pop pentru Newsweek România. 

Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fapte de corupție, în dosarul ICA, fiind eliberat după circa trei ani.

Isărescu nu a găsit banii lui Voiculescu

În România s-a vorbit mult despre banii lui Ceaușescu, context în care au apărut numele lui Dan Voiculescu și Mugur Isărescu. 

„În 1990 a fost formată o primă comisie guvernamentală pentru recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului, condusă de Mugur Isărescu.

Pe 6 iunie 1991, Isărescu îi scria directorului SRI de atunci, Virgil Măgureanu, o adresă în care solicita verificarea în arhivele Securităţii cu privire la înfiinţarea firmei Crescent.

Mugur Isărescu preciza că, din verificările unor experţi, rezulta faptul că firma Crescent a realizat beneficii comerciale în special din activitatea cu ICE Dunărea, existând indicii cu privire la deturnarea unor fonduri.

În aceeaşi perioadă, o echipă canadiană angajată să ancheteze deturnarea fondurilor regimului comunist le sugera autorităţilor să-l aresteze pe Dan Voiculescu, pentru ca ancheta să poată continua. În final nu s-a întâmplat nimic“, scria b1tv.

Severin, prietenul de-o viață al lui Isărescu

Mugur Isărescu îi datorează cariera la BNR lui Adrian Severin. Pe 4 septembrie 1990, Petre Roman, primul-ministru de atunci, a semnat hotărârea de numire a lui Isărescu, în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României... 

Adrian Severin era al doilea om în guvern, în 1990, ministru pentru reformă şi relaţiile cu Parlamentul (1990-1991), în momentul instalării primului consiliu de administraţie al BNR.

Newsweek România
i-a cerut lui Mugur
Isărescu un punct de

vedere. Guvernatorul
BNR a refuzat

„Eu l-am instalat pe Mugur Isărescu, oficial, ca guvernator al BNR“, a declarat Severin citat de zf.ro 

Severin a fost ministru de externe, fost parlamentar european, condamnat, în 2016, la patru ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. În februarie 2018, a ieșit însă din închisoare, pentru bună purtare.

Condamnați, ridicați în slăvi de Isărescu

Tot în 2018, Secția Academiei Române condusă de Mugur Isărescu își dădea acordul pentru ca „Enciclopedia Juridică Română. Volumul I - A- la C“ să apară la la Editura Academiei Romane, o colaborare cu Editura Universul Juridic. 

Enciclopedia îl avea coordonator pe Adrian Severin și autor pe Adrian Năstase, fost premier și condamnat de două ori la pușcărie.

Prezentarea Enciclopediei Juridice este făcută chiar de Mugur Isărescu. 

În termeni elogioși: „… dreptul romanesc are șansa să dispună de o operă cuprinzatoare, care să ne fie de folos acum și să dăinuie peste timp.

Felicit pe inițiatori, coordonatori și autori pentru această realizare de excepție și îi incurajez la continuarea eforturilor dedicate ducerii la bun sfârșit a proiectului Enciclopediei Juridice Române.

De asemenea, îmi exprim speranța că, pe baza acestei impresionante și ambițioase lucrări științifice și pornind de la ea, noile generații de profesioniști ai dreptului să construiască o operă juridică încă mai măreață și mai durabilă, spre binele lor și al țarii“, a scris Isărescu.

Năstase, două condamnări, scrie drept internațional

Adrian Severin este unul dintre „coordonatorii generali ai Enciclopediei Juridice. El s-a ocupat de secțiunea „Dreptul Uniunii Europene“. Și Adrian Năstase a scris la această secțiune.

Instanţa supremă l-a condamnat, în ianuarie 2014, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare.

Instanța l-a mai condamnat pe Adrian Năstase și la cinci ani de interzicere a unor drepturi după executarea pedepsei cu închisoarea: dreptul de a alege și de a fi ales.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a mai fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii“.

El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Editura condusă de un demnitar comunist

Editura Academiei Române este condusă de un director general.  în persoana academicianului Dumitru Radu Popescu.

Acesta a ocupat funcții importante în regimul comunist. „Dumitru Radu Popescu - scenarist, scriitor şi publicist - s-a născut la 19 august 1935… 

Este nuvelist, romancier şi dramaturg. Mai întâi corector (1956) şi apoi redactor la rev. Steaua, devine redactor-şef la Tribuna (1970-1982), după aceea la Contemporanul (din 1982). În 1968, a fost ales membru supleant al C. C. al. P.C.R.; din 1975 este deputat în Marea Adunare Naţională, iar din 1981, preşedinte al Uniunii Scriitorilor, până în 1989. Din 2006 este membru titular al Academiei Române, director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial“. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te