Viktor Orban: Germania câştigă bani de pe urma noastră și se aşteaptă ca noi să fim recunoscători

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 30.11.2020 - 15:33
Premierul Ungariei a spus că statele bogate ale UE, în frunte cu Germania, scot anual 6 miliarde de euro din țară/FOTO: Facebook

Premierul Ungariei a răspuns printr-o scrisoare trimisă agenției de presă MTI acuzațiilor lui Martin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European. Orban a spus că statele mai bogate ale Uniunii Europene, cu Germania în frunte, scot din Ungaria aproximativ 6 miliarde€.

SHARE

Avantajul competiţional (economic) moştenit se diminuează pe măsură ce Europa Centrală vine puternic din urmă, iar până la sfârşitul anului 2020 vor exista condiţii de concurenţă echitabile, „iar până atunci, cerem mai mult control de sine de la domnul Schulz şi prietenii săi”, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, luni, în răspunsul pe care i l-a trimis fostului preşedinte al Partidului Social Democrat din Germania, citat de MTI.

Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat că Martin Schulz a atacat Ungaria timp de ani de zile pentru faptul că îşi apără graniţele şi nu acceptă imigranţi. „Deşi legătura dintre cele două lucruri este evidentă”, a remarcat premierul.

În scrisoarea pe care a transmis-o şi agenţiei ungare de presă MTI, Viktor Orbán a reacţionat la faptul că Martin Schulz a acuzat Ungaria că oprimă presa, că dă dovadă de antisemitism şi că este profitoare, lucruri pe care le-a declarat la postul de radio german Deutschlandfunk.

În răspunsul său, Viktor Orbán a punctat că Martin Schulz nu are dreptate, ci contrar afirmaţiilor sale, presa maghiară este mai liberă şi mai diversă decât cea germană. “În ceea ce priveşte antisemitismul, în Ungaria este de neconceput ceea ce în Germania se poate întâmpla chiar şi astăzi: hărţuirea deschisă a evreilor, abuzul împotriva acestora”, a scris prim-ministrul.

Potrivit premierului ungar, “cea mai mare minciună” a lui Martin Schulz se referă la fondurile UE. “Schulz şi mulţi alţi germani se comportă de parcă ar da bani ţărilor mai sărace, de parcă ar fi contributori net. De fapt, este taman invers: ei sunt beneficiarii net ai unui sistem economic european numit piaţă unică. Nu fac decât să returneze celorlalte state membre, prin intermediul bugetului Uniunii Europene, o parte din profiturile produse pe piaţa unică, iar mare parte din aceşti bani ajunge, oricum, tot la ei”, a explicat.

Aceasta este realitatea echilibrului de putere economică în Europa iar noi trebuie să trăim cu asta, a spus Viktor Orbán. Potrivit acestuia, “este o ipocrizie gravă când unii politicieni germani se aşteaptă ca noi să mai fim şi recunoscători pentru asta”.

Prim-ministrul a mai explicat că, în cazul Ungariei, statele mai bogate ale Uniunii Europene, cu Germania în frunte, scot din Ungaria aproximativ 6 miliarde de euro pe an, cu diverse titluri. Între timp, Ungaria primeşte din bugetul UE aproximativ 4 miliarde de euro pe an, a punctat.

“Situaţia este clară. Faptul că Ungaria este membră a UE nu costă Germania, ci Germania este cea care câştigă bani de pe urma noastră”, a spus Orbán.

Mai mult decât atât, această supremaţie germană nu se datorează hărniciei sau cunoştinţelor mai mari ale germanilor. “Pur şi simplu, este vorba despre faptul că Ungaria a trăit sub ocupaţie sovietică, în timp ce din Germania s-a aflat sub aceeaşi ocupaţie doar o treime. Germania de Vest a putut acumula capital timp de 45 de ani, în timp ce noi am fost jefuiţi în mod constant de comuniştii sovietici”, a scris Viktor Orbán, potrivit g4media.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te