VIDEO MApN dezminte. Tunurile Gepard NU au doborât dronele rusești care atacau Ucraina la Dunăre

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.07.2024 - 15:03
MApN dezminte. Tunurile Gepard NU au doborât dronele rusești care atacau Ucraina la Dunăre - Foto: Facebook/MApN

MApN dezminte. Tunurile autopropulsate Gepard nu ar fi acționat pentru a acționat pentru a doborî dronele rusești care atacau la Dunăre.

SHARE

Tunurile antiaeriene românești Gepard nu au acționat pentru doborât drone rusești care atacau Ucraina peste râul care separă România de Ucraina, se arată într-un răspuns al MApN pentru Newsweek România.

MApN dezminte. Tunurile Gepard NU au doborât drone rusești care atacau la Dunăre

Informația neconfirmată din surse oficiale a fost transmisă inițial de contul Visegrád 24, care monitorizează situația de pe frontul din Ucraina, pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

„Statul NATO a început să doboare drone rusești deasupra spațiului aerian ucrainean. O nouă înregistrare video arată cum tunurile antiaeriene autopropulsate românești Gepard doboară dronele kamikaze rusești peste râul care separă România de Ucraina, în apropiere de Izmail”, a precizat contul.

România a fost nevoită să ia măsuri după ce cel puțin o dronă a pătruns la 11 kilometri adâncime pe teritoriul său, iar alte UAV-uri zburau în direcția sa, mai relatează contul Visegrád 24.

S

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: VIDEO Mesaj RO-Alert pentru a doua noapte la rând în Tulcea după atacurile la granița României

Într-un răspuns pentru Newsweek România MApN infirmă această informație dată de contul de X „Visegrád 24” potrivit căreia România ar fi acționat cu tunurile autopropulasate Gepard pentru a distruge dronele rusești care atacau Portul Izmail de la Dunăre. 

„Acțiuni de dezinformare prin care se acreditează fals ideea că România a fost vizată de atacurile cu drone ale Federației Ruse

Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate în platforma X (fostă Twitter), dar și în alte rețele sociale, care pretind că România ar fost vizată de atacurile cu drone ale Federației Ruse executate în ultimele zile și că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora.

Aceste așa-zise ”informații” nu au niciun fundament real.

Atacurile executate de Federația Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre și nu obiective de pe teritoriul României, iar forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situație, foc asupra mijloacelor de atac ale Federației Ruse”, se arată într-un comunicat al MApN.

Citește și: Ce sisteme de apărare antiaeriană are România? De ce nu le-a utilizat în zone unde cad drone rusești

Anterior, avioane de luptă F-16 au fost ridicate în aer în România, iar populația unui județul Tulcea a fost avertizată prin sistemul RO-Alert cu privire la posibili căderi de obiecte din cer.

Citește și: Reacția NATO după Resturi de drone rusești găsite în Tulcea: „Nu sunt semne de atac intenționat”

Fragmentele unei drone rusești au fost găsite în apropierea localității Plauru, la granița cu Ucraina. MApN a confirmat acest lucru în cursul zilei de ieri și a condamnat ferm acțiunile ostile ale Rusiei la granița României.

Citește și: MApN confirmă. Resturi de dronă rusească, găsite lângă Plauru după atacurile la granița României

Tunul antiaerian Gepard: Caracteristici și performanțe

Gepard (în germană, Ghepard) este un sistem antiaerian autopropulsat blindat și autonom, capabil să opereze în orice condiții meteorologice.

Sistemul de apărare antiaeriană Gepard - Foto: Facebook/ Forţele Terestre Române

Construit pe șasiul tancului Leopard 1, acesta a fost proiectat la mijlocul anilor 1960 și utilizat începând cu anii 1970, fiind modernizat de mai multe ori cu sisteme electronice de ultimă generație.

„Gepard-ul” a fost principalul sistem mobil de apărare antiaeriană pentru forțele terestre germane, olandeze și belgiene. Începând cu anul 2010, Germania a început să înlocuiască acest sistem cu SysFla.

Vehiculul Gepard este echipat cu o turelă supradimensionată montată pe șasiul tancului Leopard 1. Turela include două tunuri automate de calibrul 35 mm Oerlikon KDA și două antene radar, una pentru cercetare și alta pentru urmărire.

În partea din față a turelei se află un telemetru laser. Fiecare tun are o cadență de 550 de lovituri pe minut și o lungime de 3,15 metri, cu o viteză inițială a proiectilului de 1.440 metri pe secundă și o bătaie eficace de 5.500 de metri.

Sursa foto: Profimedia images

Tunurile automate KDA pot utiliza două tipuri de muniție, sistemul fiind echipat în mod obișnuit cu 640 de proiectile antiaeriene și 40 de proiectile pentru ținte terestre. Trecerea de la un tip de muniție la altul se face automat.

Turela este acționată electric de un generator de 40 kW, iar vehiculul dispune de un motor auxiliar diesel de 90 cp Mercedes-Benz OM 314 de 3,8 litri și patru cilindri.

Gepard are un sistem de navigație propriu și două telescoape panoramice. Radarul de cercetare are o rază de acțiune de 15 kilometri și poate funcționa din mișcare, actualizând datele în fiecare secundă.

Sistemul de recunoaștere amicul/inamicul este automat, iar radarul de urmărire transmite datele referitoare la țintă sistemului de conducere a focului. Acest sistem, bazat pe un calculator analogic, orientează automat armamentul către țintă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te