VIDEO Spectacol pe Litoral: Marea Neagră, invadată de meduze albastre din Mediterană. „Dansează”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.05.2023 - 12:24
Marea Neagră a fost invadată de meduze albastre, specie originară din Marea Mediterană - Foto: captură video

Marea Neagră a fost invadată de meduze albastre, specie originară din Marea Mediterană. Sute de astfel de viețuitoare marine au fost surprinse „dansând” în apă în zona Digului de Nord din Constanța.

SHARE

Meduzele din Marea Neagră sunt absolut spectaculoase. Clopotul are un diametru de 5 până la 10 centimetri, iar când se adună mai multe exemplare la un loc, peisajul este fascinant. Sub apă, pare că dansează. Constănțeanul care le-a filmat s-a scufundat în largul Cazinoului, chiar zilele trecute, relatează dobrogea.tv.

„Pe Digul de Nord din Constanța ajunge și la 23-24 m adâncime, dar filmările sunt făcute undeva pe la 5-6-7 metri adâncime. Este o pasiune de foarte mulți ani și intru foarte des în apă”, a declarat Valentin Marcoci, scafandru amator.

Citește și: VIDEO „Dorel”, constructor de drumuri: O basculantă răsturnată peste alta, un camion înghițit de apă

Meduzele de apă rece, aduse din largul Mării Negre de curenții puternici

Specia se numește Aurelia Aurita, însă mai este denumită și „meduza de apă rece”. Zeci de mii de exemplare au fost aduse la țărm din largul Mării Negre de curenții puternici din ultima perioadă. 

Fenomenul a fost amplificat și de temperaturile ridicate de aici, de la țărm, dar și de microorganismele mânate de curenți.

„Aceasta este în căutare de hrană și locurile mai favorabile sunt acum la malul mării și de aceea se întâlnesc densități foarte mari. În principal, meduzele se hrănesc cu specii de zooplancton și icrele peștilor și, de aceea, acolo unde este densitatea foarte mare, se adună și aceste meduze”, a declarat George Harcotă, biolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Citește și: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Cetatea Alba Iulia: E cea mai mare din sud-estul Europei

Meduzele se înmulțesc în urma supra-pescuitului

Pe țărmul românesc, meduzele s-au înmulțit pentru că nu au un prădător natural, ca în Marea Mediterană. La noi, doar cercetătorii recoltează aceste vietăți pentru a le studia.

„Meduzele se înmulțesc fiindcă în urma supra-pescuitului există o prea mică populație de pește care să poată prelua această resursă măruntă, acvatică”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Meduzele au mii de firicele pe marginea cupolei, care formează un mecanism de apărare, odată ce le-atingi. Nu sunt periculoase dar pot provoca arsuri ale pielii sau mici urzicături.

„Nu ar trebui să ne îngrijoreze deoarece nu este o meduză periculoasă. Este o meduză care nu este veninoasă, nu se întâmplă absolut nimic dacă intrăm în contact cu ea”, a mai declarat George Harcotă, biolog Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Pentru pescarii de la malul mării sunt însă un adevărat dușman. Ajung uneori să pescuiască mai multe meduze decât pești.

Mai grav este că acestea pot distruge plasele de pescuit verticale, numite taliene, pe care pescarii le montează în larg. O astfel de instalație, de peste 10.000 de euro, a fost distrusă anul trecut, de bancurile de meduze.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te