VIDEO România cumpără sisteme de apărare aeriană de 2 miliarde $. Franța și Israel fac oferte

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.11.2023 - 21:17
România cumpără sisteme de apărare aeriană de 2 miliarde $ - Foto: mbda-systems.com (imagine cu caracter ilustrativ)

România cumpără sisteme de apărare aeriană de 2 miliarde $. Franța și Israel fac oferte. Guvernul României a solicitat oferte de la producători pentru sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, la un cost de până la 2,1 miliarde de dolari.

SHARE

România cumpără sisteme de apărare aeriană de 2 miliarde de dolari, instituind o cursă între furnizorii francezi și israelieni cu legături de lungă durată cu țara europeană, scrie defensenews.com.

Potrivit unui anunț de licitație publicat de Ministerul Apărării din România la începutul acestei luni, se caută sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune și sisteme de apărare aeriană cu rază foarte scurtă, cunoscute, respectiv, prin acronimele SHORAD și VSHORAD.

România cumpără sisteme de apărare aeriană de 2 miliarde $

Încercarea României de a procura aceste sisteme de arme precede invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Îmbunătățirea apărării aeriene cu sisteme cu rază scurtă a fost o prioritate pentru Forțele Aeriene din România încă din 2019.

Bucureștiul a cumpărat sistemul Patriot, fabricat în SUA, pentru segmentul de rază mai lungă.

Toate sistemele de apărare aeriană și antirachetă se vor conecta la rețeaua emergentă la nivelul NATO, cunoscută sub numele de Conceptul de apărare integrată aeriană și antirachetă al alianței.

„Am intenționat să lansăm această licitație anul trecut, dar am reușit să o facem abia acum”, a declarat pentru Defense News un oficial al Ministerului Apărării din România, care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

Franța și Israel fac oferte

Un purtător de cuvânt al producătorului paneuropean de rachete MBDA a declarat pentru Defense News că afacerea SHORAD-VSHORAD a României prezintă interes pentru companie.

„MBDA va răspunde cu cea mai potrivită soluție pentru Forțele Armate Române, permițând în special o eficiență sporită cu Mistral-ul oferit în prezent clientului. Acest lucru face ca sistemul VL Mica să fie cel mai relevant candidat în acest context”, a scris purtătorul de cuvânt Julien Watelet într-un e-mail.

Referirea la racheta Mistral se referă la o achiziție separată de apărare antirachetă vizată de România, a explicat oficialul român din Apărare.

Citește și: S-a format Coaliția Maritimă pentru securitatea la Marea Neagră. Marea Britanie și Norvegia o conduc

„Există două direcții de acțiune în prezent: Programul SHORAD-VSHORAD are o dimensiune strategică, așa cum se indică în Cartea noastră albă a Apărării, și a fost aprobat de Parlament, așa că are deja o linie bugetară dedicată”, a spus oficialul.

„Cu toate acestea, achiziția Mistral este, de asemenea, luată în considerare ținând cont de relația noastră privilegiată cu Franța.”

Experții în probleme cred că Rafael din Israel, cu sistemul de apărare aeriană Spyder, s-ar putea alătura cursei, o perspectivă pe care compania a confirmat-o într-un e-mail către Defense News.

Citește și: Rusia își mută sistemele de apărare S-400 de la granițele NATO. Pierderile din Ucraina sunt uriașe

„Rafael este încrezător că capacitățile sale de apărare aeriană pe mai multe straturi, care și-au dovedit eficacitatea în scenarii operaționale, pot oferi soluții precise pentru România”, a scris un purtător de cuvânt într-un e-mail.

Compania din Haifa a semnat un acord în 2018 cu Romaero, o companie aerospațială românească, pentru a lansa un parteneriat industrial ce vizează producerea locală de arme de apărare aeriană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te