VIDEO Președintele CNAS explică de ce ai dreptul la analize decontate, dar le plătești din buzunar

DE Alexandru Pop | 17.05.2021 - 17:38
Președintele CNAS explică de ce ai dreptul la analize decontate, dar le plătești din buzunar/FOTO: Hotnews

"S-a terminat plafonul". Propoziția pe care am auzit-o cei mai mulți dintre noi, atunci când am avut nevoie de analize sau investigații medicale decontate. Pe care, de multe ori, am sfârșit prin a le plăti din buzunar, potrivit Hotnews.

SHARE

"Aici mai e mult de lucrat și dacă am încerca să facem un calcul de finanțare pentru tot ce este inclus în pachet acum, am ieși cu un necesar net superior față de ce este alocat în acest moment. Pe de altă parte, reducerea pachetului este o temă sensibilă", a explicat luni președintele CNAS, Adrian Gheorghe, la Interviurile HotNews LIVE.

Problema "ține și de bani, dar ține de mai multe dimensiuni", spune Adrian Gheorghe.

Citește și: Andreea Marin: M-am măritat cu Bănică din iubire, nu din interes. Azi, e doar tatăl copilului meu

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate afirmă că "Nu există o formulă magică în momentul acesta - un singur lucru pe care îl facem cu adevărat catastrofal și pe care, dacă l-am rezolva, totul ar merge foarte bine. Cred că este nevoie aici și de o anumită prioritizare a serviciilor și investigațiilor incluse în pachet, și aici, aceasta este o decizie importantă de politică de sănătate. Ba chiar și o decizie de politică publică în afara politicii sanitare. În sensul că pachetul de bază în România este unul generos pe hârtie nu doar pentru investigații paraclinice, dar și pentru alte servicii. Ce lipsește este transpunerea uniformă a acestui pachet în servicii care să fie oferite consistent, la același standard, în toate părțile țării. Aici mai e mult de lucrat și dacă am încerca să facem un calcul de finanțare pentru tot ce este inclus în pachet acum am ieși cu un necesar net superior față de ce este alocat în acest moment. Pe de altă parte, reducerea pachetului este o temă sensibilă, care trebuie abordată cu un maxim de seriozitate, mai ales în ceea ce privește criteriile - adică hai să ne asumăm că facem ceva, oferim niște intervenții constant, la un nivel standard pentru toată lumea, indiferent de... Această analiză, după cunoașterea mea, nu a fost făcută, până în acest punct, dar sper ca în cadrul procesului de regândire a modelului de contract cadru, pe care l-am anunțat pentru a doua parte a anului, să avem ocazia să evaluăm și oportunitatea unui astfel de proces."

"Alocările pentru investigații paraclinice nu sunt foarte mari, raportat la buget, dar ele au crescut an de an, cu câteva zeci de milioane în ultimii ani, să spunem, și au un ritm de creștere cel puțin egal - procentual ma refer, de la un an la altul - cu media alocărilor pentru alte titluri din buget. În niciun caz nu au fost neglijate. Asta legat de bani", a explicat președintele CNAS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te