VIDEO Iohannis, critici dure adresate lui Streinu-Cercel: „E inacceptabil! Sunt măsuri totalitare”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.04.2020 - 15:32

Președintele Klaus Iohannis a criticat în termeni foarte duri proiectul „Vacanța Mare” propus de Adrian Streinu-Cercel, șeful Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care prevede o serie de măsuri neconstituționale împotriva cetățenilor, în starea de urgență.

SHARE

„Am avut în acest zile un asemenea exemplu – a apărut o documentație de la un institut. Nu se poate. Nu poate veni un institut, oricât de bine cotat, să spună ce și cum. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă și nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină.

Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Statul nu va veni să propună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate în secolul 21. Astfel de măsuri nu fac decât să inducă panică în societate. Revin, toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferite institute, inclusiv cei considerași experți. Este important să știm că, după 15 mai, vom începe să vorbim despre măsuri de relaxare”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis. 

Reamintim că directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a propus măsuri extrem de controversate, dar și neconstituționale, așa cum spun specialiștii, care să se ia împotriva cetățenilor, motivând necesitatea acestor măsuri pentru a combate pandemia de COVID-19.

Proiectul lui Streinu-Cercel a fost respins nu doar de o parte importantă a societății civile, dar și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, precum și de Avocatul Poporului.

CITEȘTE ȘI: Ioan Stanomir: „Propunerea lui Streinu-Cercel este monstruoasă și neconstituțională. Trebuie demis”

Ce prevede proiectul „Vacanța Mare”, propus de Streinu-Cercel 

Programul „Vacanța Mare” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19, conceput în februarie de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, se împarte pe 9 pagini şi vine cu măsuri riguroase.  

Printre acestea se numără separarea de familii a celor peste 65 de ani, pentru o perioadă de 3 luni, şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.  

În planului lui Adrian Streinu-Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:  

Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani; Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani; Persoanele cu vârstă sub 40 de ani; Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.      

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40-65 de ani, proiectul directorului de la Institutul „Matei Balș” prevede „izolare totală acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.”  

Primăriile şi Poliţia locală ar trebuie să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.  

Totodată, Streinu-Cercel (foto jos) propune formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora şi pune în funcţie acţiunile specifice.  

Documentul menţionează că „TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate pentru toată lumea. Industria alimentară va funcţiona non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare, etc vor funcţiona non-stop şi toate costurile vor fi decontate de Stat, nu de cetăţeni”.

Aceste 3-4 luni vor trebui considerate ca şi cum nu au existat vreodată, astfel încheie Streinu-Cercel proiectul.  

Documentul complet, elaborat în luna februarie, poate fi citit aici.   Oficial, nu se discută despre măsuri de relaxare Joi,  16 aprilie, ministrul Sănătății amintea, la rândul său, despre posibilitatea ca unele persoane de peste 65 de ani să fie duse în hoteluri, în izolare, pentru protecția lor.  

„Ne-am gândit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul, în care să vină cineva și să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”, a precizat Nelu Tătaru, la Realitatea Plus.   Luni, 20 aprilie, Grupul de Comunicare Strategică a infirmat astfel de proiecte și a anunțat că, în momentul de față, nu există un plan clar privind măsurile ce vor fi luate după expirarea stării de urgență, autoritățile analizând doar mai multe opțiuni.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.