VIDEO În România nu e bine să fii auzit vorbind rusește. De ce nu contăm în discuțiile despre Rusia

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.02.2021 - 17:03
Foto Pexels.com

România nu are o expertiză pe ceea ce se întâmplă în Rusia și de aceea nu contează la dezbaterile din Occident despre politica rusească și despre regimurile de la Moscova, susține Armand Goșu, profesor și expert în spațiul ex-sovietic.

SHARE

România nu are un corp de specialiști în spațiul rus și ex-sovietic, iar mediul academic este dezinteresat de ceea ce se întâmplă la Moscova și dintr-un dispreț istoric față de politica rusească.

Atitudinea e paradoxală, având în vedere influența pe care Rusia a avut-o de-a lungul istoriei în România.

„În marile universități din România, la Iași, la Cluj, nu există centre de rusistică sau de sovietologie. Suntem aproape geografic, ar trebui să avem 50 de experți pe Ucraina, pe Republica Moldova, 50-100 pe Rusia.

În țările baltice sunt centre de cercetare, au loc dezbateri publice, apar reviste academice.

Dar nu e ceva nou. Nici în perioada interbelică România nu a avut un corp de experți pe slavii de est, pe Ucraina, pe Rusia. S-au ocupat ori lipovenii ori basarabenii.

Iar cei care mai studiau zona, erau pregătiți la Paris”, a declarat, la Newsweek LIVE, Armand Goșu, profesor la Universitatea București și expert în spațiul ex-sovietic. 

Singurii specialiști pe această zonă sunt în serviciile secrete românești, dar la nivel academic lipsesc. Din această cauză, și România lipsește din dezbaterile internaționale. 

„Noi lipsim din discuțiile care au loc la Paris, Berlin sau Bruxelles pe tema Rusiei. Nu poți trimite acolo oficiali. Aceste discuții se desfășoară pe experți, cu oameni care sunt acceptați în cercurile academice de acolo”, a menționat Armand Goșu.

Acesta explică lipsa de interes prin rusofobia istorică, dar și prin faptul că domeniul nu e atractiv pentru români.

„O specializare pe subiecte estice presupune un efort mai mare. Experții americani de la Departamentul de Stat au trăit luni și ani de zile în Rusia, la Moscova. E vorba de fostul ambasador al SUA la Moscova, consuli generali, oameni care știu bine spațiul.

În mediul academic nu e încurajată specializarea. Mă uit la Universitatea București. Poți să găsești studii americane, britanice, despre Franța sau Italia, dar despre Europa de est mai puțin și chiar și despre Germania”, a precizat profesorul. 

Armand Goșu afirmă că a simțit pe pielea lui adversitatea românilor, chiar și din mediul academic, față de orice vine din Rusia.

„E un fel de rusofobie funciară. E de ajuns să știi limba rusă, pentru a fi arătat cu degetul. Am trăit clipe interesante când mi s-a reproșat că știu limba rusă.

Eu răspundeam că asta predau, asta e meseria mea. Dar de ce te-ai dus în Rusia?, eram întrebat. Păi eu sunt specialist pe țara asta. Unde să mă duc, la Paris să studiez Rusia?

Eu nu sunt specialist pe China sau SUA. Predau Rusia și mă duc în Rusia. E și o chestiune de utilizare politicianistă, găunoasă, cu mici tente de isterie anti rusească”, a explicat Armand Goșu, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te