VIDEO Imaginile cu greșeala care i-a dus pe polițiști pe urma lui Cherecheș. Acela a fost momentul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.12.2023 - 18:11
Cătălin Cherecheș primarul fugar de la Baia Mare Foto: Facebook/ Cătălin Cherecheș

În spațiul public au apărut imagini în care, Cătălin Cherecheș, primarul fugar de la Baia Mare, a fost surprins cumpărând cartele dintr-un magazin, din Ungaria. Când a încercat să și le activeze, poliția a descoperit unde era.

SHARE

Imagini cu primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în timp ce-și cumpăra două cartele de telefon din Ungaria, au apărut în spațiul public. 

Atunci ar fi fost momentul în care polițiștii au descoperit unde se află. 

Imaginile cu greșeala care i-a dus pe polițiști pe urma lui Cherecheș. Acela a fost momentul 

Primarul din Baia Mare a folosit, crezând că va păcăli autoritățile, un telefon mobil vechi, și nu un smartphone, pentru care avea nevoie de o cartelă. Acesta a mers la magazin, sperând să-și procure una, însă nu a reușit să o schimbe, potrivit Realitatea.net.  

Pus în dificultate, Cherecheș a decis să părăsească magazinul fără să-și ducă la bun sfârșit planul. 

De fapt, imaginile au fost primele indicii, care i-au dus pe polițiștii români și pe cei maghiari pe urmele lui Chereches, și surprind momentul în care fostul primar a decis să-și cumpere cartele noi pentru a lua legătura cu rudele lui din Germania, doar că a făcut o greșeală care i-au dus pe polițiști direct la el. 

A folosit același telefon, care era deja în baza de date a autorităților atunci când a folosit noile numere pentru a lua legătura cu rudele sale, motiv pentru care a putut fi localizat rapid.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus, în urmă cu câteva zile, la Digi24, că acela a fost momentul în care polițiștii români au putut să plece pe urmele lui și să ia legătura cu omologii lor din Ungaria, Austria și Germania, astfel încât Cherecheș să fie capturat în Germania, înainte de a se îmbarca într-un tren cu destinația Italia.

În prezent, Chereches este încarcerat într-un penitenciar din Germania, în așteptarea procedurilor de extrădare. A refuzat procedura simplificată de extrădare, semn că ar putea dura câteva săptămâni sau poate chiar luni până vom avea o decizie a justiției germane în cazul său.

Cum a reușit Cherecheș să fugă din România înainte ca instanța să pronunțe pedeapsa

Cherecheș a fugit din țară în dimineața zilei de 24 noiembrie, ziua în care instanța urma să decidă condamnarea lui la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. Însă, înainte de acest lucru, a transmis că se simte nedreptățit într-un live pe Facebook, din primăria pe care o conducea. 

Citește și: Cum a reușit Cătălin Cherecheș să fugă de justiție. Ultima zi în care l-au văzut polițiștii

Iată ce s-a întâmplat în noaptea de dinaintea fugii lui Cherecheș.

Conform informațiilor realitatea.net, la ora 02:52 intră în direct de la sediul primăriei. A transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață.

„Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.

 După 7 minute, transmisiunea se termină. Apoi, un șofer îl ia și îl duce până la Satu Mare, în stația de taxi, de unde ia o mașină. La ora 07:49 trece frontiera la bordul unui taxi cu buletinul vărului său.

Citește și: Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare. Dat în urmărire generală

La ora 10:21 - este dat în urmărire națională, după ce polițiștii care au mers să-l ridice de acasă nu l-au găsit la domiciliul declarat. 
La ora 18:00 - este trimisă din România cererea pentru urmărirea internațională, iar la ora 18:50 - cererea este implementată la nivelul Sistemului Schengen.

A fost prins pe 28 noiembrie, la patru zile după ce a fugit, în zona gării din Augsburg, Germania. El s-a deplasat cu un Mercedes Benz C Klasse AMG, care aparținea mătușii sale, până în apropiere de gara din Augsburg.

Acolo, cei doi au încercat să lase mașina și să ia un taxi. A fost momentul în care Cherecheș a fost legitimat și reținut de polițiștii germani. În momentul reținerii, Cherecheș a opus rezistență și a fost rănit în zona feței, în special la bărbie.

Acesta însă susține că polițiștii l-au bruscat. 

Citeşte şi: Primarul Cherecheș a cărat 1.500.000 € într-un seif din Germania, în tranșe de sub 10.000€

În momentul reținerii, asupra lui au fost găsite un act de identitate italian pe numele său, documente din România, alte legitimații și mai multe sume de bani în euro, forinți și lei, au declarat surse judiciare pentru Libertatea. Este vorba despre 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei.

Cherecheș a fost închis miercuri, 29 noiembrie, la penitenciarul din Augsburg-Gablingen, iar prinderea lui a generat costuri majore statului român, a afirmat premierul Ciolacu, care a precizat că a cerut achiziții mai rapide de brăţări pentru persoanele sub control judiciar, cum era cazul fugarului Cherecheș.

Refuză să își dea acordul pentru o extrădare simplificată și va depune plângere la CEDO

Cătălin Cherecheș va depune plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, motivele fiind încălcarea dreptului la apărare, dar și încălcarea principiului imparțialității și a principiului egalității armelor. Informația este confirmată de apărătorul său din România, Răzvan Doseanu.

Citeşte şi: Primarul Cherecheș dă 500.000 € împrumut, din 2.700 € salariu. Soacra dă mită să nu facă închisoare

El a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, a mai declarat, duminică, avocatul acestuia.

„Cătălin Cherecheş refuză să îşi dea acordul pentru o extrădare simplificată. Am discutat cu avocatul său din Germania şi acesta spune că, în situaţia unei extrădări fără o procedură simplificată, aceasta poate dura între 3 şi 6 luni de zile. În aproximativ 5 zile, Cătălin Cherecheş urmează să fie transferat la un loc de detenţie din Munchen”, a spus Răzvan Doseanu, potrivit Agerpres.

Mărturia șoferului care l-a dus pe Cherecheș în Satu Mare, înainte de a fugi din România

Șoferul care l-a transportat pe Cătălin Cherecheș din municipiul Baia Mare în Satu Mare, de unde mai departe a ieșit din țară, a declarat pentru PresaSM că îl cunoștea pe edil și că obișnuia să îi facă niște „comisioane”.

„În Baia Mare a urcat în mașină, în fugă, mi-a scris pe parbriz ”Satu Mare”. Avea o borsetă micuță, o geacă și un hanorac. Și avea gluga trasă pe cap, fiindcă ploua afară.

Am ajuns în municipiul Satu Mare, erau acolo niște taxiuri, vreo două, am oprit, s-a urcat într-un taxi și a plecat. Era un Duster vișiniu. Nu l-a așteptat nimeni în mod special, a văzut taxiurile și mi-a făcut semn dintr-odată să trag în stație. A fost ales la întâmplare”, a povestit șoferul.

Citește și: Cum ar putea Cherecheș rămâne în Germania. Condițiile dure impuse de nemți pentru extrădare

Înainte de a coborî din mașină, Cătălin Cherecheș i-a dat șoferului un bilețel și o sumă de bani, apoi s-a urcat într-un Duster vișiniu, înmatriculat în județul Satu Mare.

„Pe drum nu a povestit absolut nimic cu mine. La sfârșit mi-a dat un bilețel și niște bani să dau la cineva și atâta tot. Era foarte speriat, era panicat. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat în momentul în care a urcat în taxi, ca să plece.

Nu aveam ce să… Ne cunoaștem de 4-5 ani, îi făceam comisioane mici, mâncare, țigări. Am avut o relație frumoasă de prietenie. Cred că totul a fost de moment, cred că nu știa nimeni. A fost ceva ireal”, a mai declarat șoferul.

Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după fuga lui Cherecheș. De asemenea, a fost demis și șeful IPJ Maramureș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te