VIDEO Gheorghiță, despre vaccinarea cu AstraZeneca: Cea mai ușoară decizie era să spunem „stop”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.03.2021 - 18:36
Șefii CNCAV, Andrei Baciu, secretar de stat în MS și medicul Valeriu Gheorghiță. Sursă: Captură video Facebook

Medicul Valeriu Ghoerghiță, șeful Comitetului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), a explicat că România continuă imunizările cu AstraZeneca pentru că beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

SHARE

Medicul Valeriu Gheorghiță a arătat că frecvența apariției cheagurilor de sânge este de circa un caz la un milion de vaccinări.  

„În ceea ce privește vaccinul produs de compania AstraZeneca, după cum știm în ultima săptămână, mai multe țări europene au decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca, fie cu vaccin care aparține unui lot, fie suspendarea temporară a vaccinurilor care provin din toate loturile. În acest moment sunt, practic, șase state, la nivel european, care au decis suspendarea temporară a unui singur lot de vaccin, sunt opt state care au decis continuarea cu toate loturile de vaccinare și sunt 13 state care au decis suspendarea temporară cu toate tipurile de vaccin provenite de la compania AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada, Australia au decis continuarea campaniei de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.

Aș vrea să menționez, în România, în urma unei ședințe extraordinare, care a avut loc cu experți reprezentanți de la Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, Ministerul Sănătății și Comitetul Național de Vaccinare, am decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccin de la compania AstraZeneca, vaccin care este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului, faţă de care Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut acealaşi nivel de recomandare, adică, beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi, din acest punct de vedere, se recomandă vaccinarea, fără să existe, repet, legat de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală nevaccinată”, a explicat șeful CNCAV. 

Totodată, Valeriu Gheorghiță a arătat că „analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară. Pot să vă spun, ca nivel de frecvenţa, vorbim de aproape un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional, în condiţii bazale, la populaţia nevaccinată, în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane. Ca atare, astăzi, Agenţia Europeană a Medicamentului, OMS, reevaluează toate datele colectate şi raportate la nivel european.

Vor reanaliza aceste date - Agenţia Europeană a Medicamentului -, aşa încât joi, pe date de 18 martie, se aşteaptă o clarificare a tuturor datelor de siguranţă şi în mod deosebit a celor legate de aceste evenimente tromboembolice. Pot să vă spun că decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost una extrem de dificilă şi am pus în balanţă, poate a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luăm. Cred că cea mai uşoară decizie ar fi fost cea în care să zicem stop, ne oprim şi noi, însă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, ţinând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, cu mii de oameni care sunt diagnosticaţi zi de zi, oameni care ajung în spital, care se internează, ajung în Secţia de ATI şi, din păcate, parte dintre ei îşi pierd viaţa din cauza maladiei COVID-19.

Deci, acestea ar fi, pe de o parte, beneficiile şi lucrurile la care noi ne-am gândit, pe de altă parte, riscurile sunt cele legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european, care, repet încă o dată, nu au o frecvenţă mai mare decât cea care se anticipează în rândul populaţiei generale, frecvenţă pe care o întâlnim până la a avea de-a face cu vaccinul de la compania AstraZeneca. Nu au fost raportate pentru niciun tip de vaccin, indiferent că vorbim de vaccinuri împotriva COVID-19, evenimente trombotice sau tromboembolice. De aceea, cred că, în continuare, trebuie să acordăm credit Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), care a precizat în cursul zilei de ieri, cât se poate de clar, că beneficiile depăşesc riscurile, că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între acele evenimente şi vaccinare, şi, plecând de la ipoteza că un eveniment precede un alt eveniment, nu putem spune în momentul de faţă că avem o relaţie de cauzalitate”, a subliniat medicul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te