VIDEO Emoție, bucurie și recunoștință la Gala Newsweek Valori 2023

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.12.2023 - 09:49

O micuță campioană la șah, un luptător de arte marțiale, o promițătoare gimnastă, un talentat și premiat chitarist, un tânăr scriitor, o învățătoare cu suflet mare și un student șef de promoție, au fost starurile Galei Newsweek Valori 2023.

SHARE

A treia ediție a Galei Valori 2023, organizată de Newsweek România, a fost deschisă de acordurile de jazz manouche ale formației Hot Club de Bucharest.  A fost începutul rafinat al unei seri în care oameni deosebiți au reușit să aducă pe scenă trăirile unor povești de viață impresionante.

VIDEO Emoție, bucurie și recunoștință la Gala Newsweek Valori 2023

"Toate instituțiile media din România premiază vedete, politicieni, oameni de afaceri. Noi am vrut să fim puțin altfel și să premiem oameni mai puțin cunoscuți, oameni foarte talentați, care și-au propus să facă lucruri extraordinare în domenii dintre cele mai diverse.

Știu din propria experiență că oamenii care se află la început de drum și și-au propus să facă performanță în viață, să exceleze, au nevoie din când în când de un semn de recunoaștere. Și asta facem noi acum, recunoaștem meritele unor oameni despre care poate nu vorbim îndeajuns, dar care și-au propus să exceleze în domeniile lor", a spus în deschidere Sabin Orcan, fondatorul Newsweek România.

Prezentatoarea Galei Valori 2023, Irina Petraru și fondatorul Newsweek Romînia, Sabin Orcan Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Eleganta prezentatoare a Galei, realizatoarea de emisiuni Irina Petraru, a adus pe scenă nu doar oamenii deosebiți care au fost adevăratele staruri ale serii, ci și o mică parte din performanțele și poveștile lor.

Multiplă campioană la șah, la numai 10 ani

Primul premiu pentru Performanță în Sport a fost înmânat de Cristian Gheorghiță, reprezentantul Fundației Superbet, unei micuțe campioane la șah.

Maria Anistoroaiei a primit premiul pentru Performanță în Sport de la Cristian Gheorghiță, reprezentantul Fundației Superbet Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Maria Anistoroaiei are doar 10 ani și a început să joace șah în noiembrie 2021. În aprilie 2022 a devenit vicecampioană națională la Șah Clasic Fete 8 ani.

În Aprilie 2023 a fost vicecampioană națională la Dezlegări, Fete 10 ani, iar în Septembrie 2023 a devenit Campioană Europeană la Șah Clasic, Categoria Fete 10 ani.

Este membră a lotului național de juniori pentru al doilea an consecutiv. A câștigat peste 40 de medalii naționale până acum.

Își dorește să fie pe podium la cele mai importante campionate nationale și internaționale pentru vârsta ei. Visul mare e să devină Mare Maestru. Pentru asta, trebuie să participe la cât mai multe competiții. Problema întâmpinată este faptul că, fiind mică, trebuie să fie însoțită, iar cheltuielile pentru însoțitor trebuie să fie acoperite de familie.

Campionatele presupun deplasări și cazare de șapte, nouă sau chiar 11 zile. Costurile sunt mari, de cele mai multe ori familia este obligată să se cazeze la hotelurile oficiale. În familia ei sunt patru copii, și doar tatăl muncește, mama a ales să rămână acasă pentru copii și să își poată însoți  fiica la concursuri. 

Campion european la Karate

Al doilea premiu pentru Performanță în Sport a fost înmânat de Octavian Morariu, președintele Rugby Europe și membru în Comitetul Internațional Olimpic, unui tânăr luptător de arte marțiale.

Daniel Santioneanu a început să practice  karate la vârsta de 5 ani, printr-o conjunctură amuzantă, atipică. Trebuia să ajungă la un alt curs, însă destinul a decis să nimerescă într-o sală de arte marţiale și atunci a pornit pe acest drum. Rezultatele sale au fost răsplătite cu medalii şi titluri de campion, însă cu multă implicare, disciplină şi antrenamente zilnice. Tatăl său, fost sportiv, l-a inspirat şi l-a îndrumat, a devenit modelul lui în viață.

Cele mai recente rezultate sunt: locul 1 la Campionatul European de Karate Goju Ryu, locurile 2 şi 3 la Campionatul Mondial de Karate Goju Ryu, locul 2 la campionatul Mondial de Karate Shito Ryu.

Daniel Santioneanu, campion european la Karate, a fost premiat de Octavian Morariu, președintele Rugby Europe și membru în Comitetul Internațional Olimpic Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Dani consideră că cea mai mare realizare personală este clasarea pe locul 10 în rankingul mondial WKF. Pe termen mediu şi lung, își propune să-și îmbunătăţească rezultatele şi să se claseze în topul mondial.

Dani Santioneanu a mulțumit familiei pentru sprijin și antrenorului său de la Sportul Studențesc, Adrian Ghinea. 

Gimnasta calificată la Jocurile Olimpice de la Paris

Al treilea premiu pentru Performanță în Sport a fost înmânat de Alexandru Petraru, specialist marketing, repezentant al CELCO, unei gimnaste calificate la Jocurile Olimpice de la Paris.

Sabrina Maneca Voinea, gimnastă calificată la Jocurile Olimpice de la Paris a primit premiul de la Alexandru Petraru, specialist marketing, repezentant al CELCO Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Sabrina Maneca Voinea are 16 ani și este legitimată la Farul CSM Constanța. Ca gimnastă, face parte din programul ”Țară, țară, vrem campioane”, coordonat de Octavian Belu și Mariana Bitang.

Medaliile de aur la bârnă și la sol, cucerite la Cupa Mondială de la Doha, la începutul sezonului competițional 2023, au aprins flacăra speranței în inima a milioane de fani ai gimnasticii românești de pe întreg mapamondul.

A urmat apoi Campionatul European, unde a luat bronz la sol și locul 4 la sărituri, fiind singura medalie obținută de delegația României la această ediție. Apoi, la Campionatul Mondial a obținut locul 4 la sol și calificarea cu echipa României la Jocurile Olimpice Paris 2024.

Toate aceste rezultate au fost obținute în primul an de seniorat. În viața de zi cu zi este pasionata de dans, muzică înot, MMA și Kickboxing. Este o fire vesela, puternică, visatoare și vrea ca, la Paris 2024, să fie pe podiumul olimpic. Mama, care este și antrenoarea ei, a fost vice-campioană olimpică, campioană mondială și campioană europeană, iar visul Sabrinei este să o depășească.

Un chitarist talentat, cu multe premii la doar 13 ani

Premiul pentru Performanță în Muzică a fost acordat, de publicația Newsweek, unui chitarist talentat.

Chitaristul David Tudor a primit Premiul pentru Performanță în Muzică. El a și avut un moment artistic pe scena Galei Foto: Răzvan Vălcăneanțu

David Tudor are 13 ani și este originar din Alba Iulia. A început chitara la vârsta de 4 ani, alături de tatăl său, profesor de chitară la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Dedicarea sa pentru acest instrument i-a adus numeroase distincții:

- Premiul 1 la Festivalul Internațional de Chitară „Paganini”, din Parma, Italia, în 2019 și 2023, la categoria sa de vârstă

- Premiul 1 la Festivalul Internațional de Chitară „Transilvania”, Cluj Napoca, România

- Premiul 2 la Festivalul Internațional de Chitară , din Rust, Austria, 2019, la categoria sa de vârstă

- Premiul 1 la Olimpiada Națională de Muzică a claselor 3-8, Faza Națională, Zalău, 2023

Pasiunea să pentru chitară aduce muzica la viață și ne face să trăim fiecare sunet cu sufletul la gură.

Scriitor la 17 ani 

Premiul pentru Creativitate a fost acordat, de publicația Newsweek, unui tânăr și talentat scriitor.

Horia Petrean a primit Premiul pentru Creativitate Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Horia Petrean are 17 ani și este elev în clasa a 12-a la Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița. A început să citească de la patru ani, iar la nouă ani a publicat pentru prima dată o povestire în revista HAC (Harap Alb Continuă).

Tot la nouă ani a câștigat și premiul special al Bibliotecii Județene George Coșbuc din Bistrița, pentru un concurs destinat cititorilor cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani. A publicat proză scurtă în diverse reviste, Ordinul Povestitorilor, Orizonturi și a apărut în 3 volume colective de la Editura Arthur.

A câștigat 3 ani la rând, maximum posibil, premiul întâi la concursul ”Locuiește în poveste” , concurs organizat de Editura Arthur și are propriul canal de Youtube, unde prezintă recenzii ale cărților citite.

Horia este olimpic la engleză,  lingvistică și Debate. A participat la aproape toate edițiile BOOKFEST și GAUDEAMUS, fiind prezent cu lecturi publice de poezie, împreună cu colegii de la Liternauții, curs de poezie coordonat de scriitoarea Ioana Nicolae.

Ultimele lui realizări, care privesc noua lui pasiune, filmul, sunt scurt metraje realizate la diferite ateliere naționale, music video-uri, premiul întâi la BOOVIE 2022 Focșani și, anul acesta, premiul pentru cel mai bun scenariu la BOOVIE 2023 Brașov. Își dorește să urmeze o carieră de Regie-film. 

O învățătoare cu suflet mare

Premiul pentru Implicare Socială a fost acordat de Valer Hancas, Director Comunicare si Corporate Affairs Kaufland Romania, unei învățătoare cu suflet mare.  

Învățătoarea Mihaela Purcaru a primit Premiul pentru Implicare Socială de la Valer Hancaș, Director Comunicare si Corporate Affairs Kaufland Romania Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Mihaela Purcaru este învățătoare în București, iar în cariera sa a realizat că, în cele mai vulnerabile comunități, nu este suficient să crești calitatea actului educațional dacă nu încerci „să repari” și familia și comunitatea. 

S-a implicat dincolo de școală și a pus suflet pentru cazuri medicale. Printre acestea: o intervenție chirurgicală de amploare a unui elev cu autism, testările genetice ale unui elev cu multiple malformații de vedere, doi bunici care sunt bine după tratament oncologic și multiple investigații.

S-a implicat în proiectul european PNRAS de reducere a abandonului școlar, implementat in școală, care a adus bucurie în rândul tuturor.

A finalizat studiile doctorale prin care a realizat o radiografie, la scară națională, a educației inclusive și nevoia imperioasă a unor servicii integrate (educaționale, sociale și medicale).

A înființat o asociație, ”CaSa cu Bine”, prin care a desfășurat achiziții de alimente, medicamente și alte servicii medicale conexe.

Își dorește foarte mult să crească activitățile cu Asociația și să devină partener alături de o Fundație sau o companie, prin care să rezolve atât nevoile de bază, cât și să pună în practică programe sistemice adaptate fiecăruia dintre cei peste 100 de elevi aduși la scoală. 

Alături de echipa liceului Hristo Botev, a reuşit să facă ce n-au făcut toate reformele în Educaţie. Să reducă la zero abandonul şcolar în rândul elevilor de acolo și să schimbe astfel viitorul a sute de copii.  

Ea a luat toţi locuitorii fără identitate de pe Calea Griviței și le-a făcut acte. Copiilor le-a deschis dosare pentru burse sociale. Părinților le-a făcut dosare pentru ajutor de la Primărie. Aşa i-a adus la şcoală pe cei mai discriminați dintre copii, într-o zonă cu cel mai mare risc de abandon școlar și de excluziune socială. 

Performanță școlară

Premiul pentru Performantă Școlară a fost acordat  de compania IULIUS unui tânăr care a devenit șef de promoție, chiar dacă a trebuit să meargă 40 de kilometri zilnic, pentru a ajunge la școală.

Gabriel Rusu a primit Premiul pentru Performanță Școlară din partea companiei IULIUS Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Gabriel Rusu a absolvit Școala Gimnazială din comuna Ciocănești, județul Suceava, numită și comuna Muzeu din Bucovina, iar apoi Liceul Teoretic Ion Luca Vatra Dornei. A fost șef de promoție cu media 10, atât în școala generală, cât și în liceu, deși naveta zilnică de 40 km nu i-a fost tocmai ușoară. 

De anul acesta este student la Facultatea de medicină din Iași și își dorește să ajungă medic psihiatru în vecinătatea locurilor sale natale. Și mai are un vis, dar nu să facă o carieră din asta, ar vrea să devină dirijor de orchestră. Deja cântă la mai multe instrumente muzicale.

Echipa de rugby Sportul Studențesc a înmânat echipamentul de antrenament noilor colegi

La finalul evenimentului, redactorul șef adjunct al Newsweek România, care este și antrenor al echipei de rugby Sportul Studențesc, a oferit o cămașă cu emblema clubului, lui Bogdan Tănase, care a activat aproape 30 de ani sub culorile alb negru.

Momentul înmânării cămășii cu însemnele Clubului Sportul Studențesc de către Mihai Bîra (stânga) lui Bogdan Tănase (centru) pentru 30 de ani de activitate la echipa de rugby Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Rugby-știi de la Sportul Studențesc au primit tricourile de antrenament Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Apoi, pe scenă au venit actualii componenți ai echipei de rugby Sportul Studențesc, care au înmânat tricourile de antrenament, făcute cu sprijinul Newsweek România, noilor colegi. 

A urmat un nou moment marca Hot Club de Bucharest, condus de chitaristul Mălin Cristache.

Hot Club de Bucharest i-a încântat pe cei prezenți cu acordurile de jazz manouche Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Jazz-ul manouche al talentaților muzicieni i-a delectat pe cei care au avut bucuria să descopere această formație, printre invitații Galei Valori 2023 afându-se și Adrian Zuckermann, fostul Ambasador al Statelor Unite la București, și Marius Bostan, fondatorul RePatriot.

Adrian Zuckermann, fostul Ambasador al Statelor Unite la București, Sabin Orcan, fondatorul Newsweek România și Octavian Morariu, președintele Rugby Europe și membru al Comitetului Internațional Olimpic au fost alături de premianți Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Reprezentanții companiilor care au făcut posibilă Gala Newsweek Valori 2023 s-au bucurat de acest eveniment Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Echipa Newsweek prezentă la eveniment  Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Partenerii care au făcut posibil evenimentul Gala Newsweek Valori 2023 au fost: Kaufland România, Superbet, Vitalia, Celco, Compania Iulius, UNICREDIT Bank, ROMGAZ, HS TIMBER Production, EXIM Banca Românească, Transgaz, Nuclearelectrica, OMV Petrom, RePatriot.

Ana Radu-ATELIER a asigurat ținutele de gală, iar Boromir și Domeniile Bogdan au pregătit cadouri pentru toți cei care au fost la Gala Newsweek Valori 2023.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te