VIDEO Drumul Județean de 100 milioane euro Iași - Suceava s-a surpat la o lună de la inaugurare

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.04.2023 - 16:10

O porțiune a celui mai mare proiect de infrastructură rutieră județeană din țară, Axa Iași – Suceava, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, s-a crăpat și s-a surpat la nici o lună de la recepția lucrărilor, care a avut loc pe 21 martie.

SHARE

DJ 281D, proaspăt reabilitat, s-a surpat în zona lacului Bulbucani 1. De o parte şi de alta a podului peste albia unui torent ce se varsă în lac, banda drumului dinspre acumularea de apă a luat-o la vale. Fundaţia a cedat, probabil, în condiţiile de umiditate extreme cauzate de topirea bruscă a zăpezii căzute săptămâna trecută.

Consiliul Judeţean Iași a transmis că zona se află deja sub monitorizare geologică şi că constructorul (Alpenside SRL) va remedia segmentul de drum afectat. Lucrările de reparaţii au demarat deja, relatează ziaruldeiasi.ro.

Momentan, se circulă pe o singură bandă alternativ, fluxul maşinilor fiind dirijat cu semafoare amplasate de o parte şi de alta a podului.

Citește și: Șeful CFR, Titi Preoteasa, amenință jurnaliștii care se interesează de apartamentul său de 330.000 €

Reabilitarea DJ 281D, începută de PSD și recepționată de PNL

După producerea surpării pe DJ 281D, fostul preşedinte al CJ, liderul PSD Iași Maricel Popa, a acuzat actuala administraţie că s-a grăbit să facă recepţia tronsonului şi că lucrările au fost făcute de mântuială.

⛔️ 𝗖𝗼𝗱 𝗿𝗼𝘀𝘂 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗲𝗻𝘁𝗮 𝗹𝗮 𝗜𝗮𝘀𝗶: 𝗱𝗿𝘂𝗺 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻 𝘀𝘂𝗿𝗽𝗮𝘁 𝗹𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗽𝘂𝘁𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗼 𝗹𝘂𝗻𝗮 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗶𝗻𝗮𝘂𝗴𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲!

🚧 Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră județeană din țară, Axa Iași – Suceava, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, se transformă în cel mai mare eșec al conducerii peneliste de la Consiliul Județean.

Se pare că risipirea banului public este o practică deja brevetată în mandatul penelist de la Consiliul Județean Iași. Deși am atras atenția încă din vară că pe acest tronson sunt probleme, iată că ceea ce am spus spus atunci s-a adeverit acum. O porțiune din drum deja s-a surpat, la nici o lună de la recepție.

 
Așa se întâmplă când lucrurile sunt făcute de mântuială și nu se pune accentul pe calitate. Drumul nu s-a surpat din cauza căderilor de zăpadă, ci pentru că fundația nu a fost făcută corespunzător, nu s-a muncit sistematizat și, mai mult, nu a existat diriginte de șantier care să monitorizeze permanent lucrările.

‼️ Din păcate, aruncăm pe apa sâmbetei milioane de euro bani europeni. Dacă execuția va fi la fel și pe celalte două tronsoane, ieșenii nu vor avea nimic de câștigat. Într-un an maxim doi, vor trebui alocați alți bani pentru reparații, de această dată din buzunarele noastre, ale tuturor contribuabililor din județ.

⚠️ Axa Iași – Suceava trebuie să fie gata până la finalul acestui an, dar situația lucrărilor ridică mari semne de întrebare: două tronsoane sunt în lucru, iar pe al treilea, recepționat, în urmă cu mai puțin de o lună de zile, au apărut deja surpări ale asfaltului.

Lotul 2 a fost recepționat în data de 23 martie 2023, are o lungime de 20,01 km și include DJ 281D între Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281 B între Coarnele Caprei și Belcești”, a postat liderul PNL Iași Maricel Popa, pe Facebook. 
 
În replică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Marius Dangă, a afirmat că liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, face mai multă politică şi mai puţină administraţie, la fel cum s-a întâmplat şi când social-democratul a condus Consiliul Judeţean în perioada 2016-2020.
 
„Această zonă nu este singura unde dl. Maricel Popa a schimbat prin proiectul tehnic soluţia tehnică de la faza de studiu de fezabilitate”, a declarat Marius Dangă, vicepreşedinte al CJ.
 
„Atât rapoartele de control ale ISC, făcute la solicitarea ISC Bucureşti, dar şi la solicitarea Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, cât şi verificările făcute în timpul procesului de recepţie au evidenţiat că lucrarea a fost efectuată conform proiectului tehnic.
 
Carotele prelevate au arătat chiar un strat mai gros de asfalt decât cel din proiect.
 
Pentru faptul că proiectul tehnic, care este opera domnului dr. ing. Maricel Popa, a fost un compromis în vederea încadrării în limitele finanţării, domnul senator ar trebui să-şi răspundă singur la întrebări.
 
Pentru această zonă, studiile geo făcute în pregătirea proiectului au arătat că terenul din zonă are caracteristici geotehnice "influenţate negativ de creşterea necontrolată a umidităţii".
 
Din păcate domnul Maricel Popa face acum ceea ce a făcut şi în timpul mandatului de la Consiliul Judeţean, respectiv mai multă politică şi mai puţină spre deloc administraţie", a mai spus Marius Dangă, relatează News.ro.

Modernizarea Axei Iași - Suceava de aproape 170 km, începută în 2019 și împărțită în 5 loturi

Modernizarea celor aproape 170 km de drum judeţean între Iaşi şi Suceava se desfăşoară pe cinci loturi.
 
Dacă pe Lotul 2, primul finalizat – deşi cu o întârziere de peste un an, s-a ivit deja o problemă, Lotul 1 are mai multe. Şi pe acest segment cuprins între ieşirea din municipiul Iaşi prin Copou şi Bulbucani (Gropniţa) sunt mai multe porţiuni unde se circulă alternativ pe o singură bandă, dar şi un şantier auxiliar de mutare a unei linii de medie tensiune situată prea aproape de axul drumului.
 
Estimarea este că Lotul 1 va fi gata la vară, adică la 3 ani şi jumătate de la începerea lucrărilor.

Până la finalul acestui an va fi gata şi Lotul 3, de la Belceşti până la limita cu judeţul Suceava, a dat asigurări preşedintele CJ, Costel Alexe. Contractul pentru cei 40 km a fost atribuit astă-vară firmei Daroconstruct.
 
Pe cele două loturi din judeţul vecin, contractele au fost reziliate anul trecut, pentru ca acum să fie atribuite din nou aceleiaşi firme, Autotehnorom. Termenul de finalizare a restului de lucrări – 80 la sută pe un lot, 60 la sută pe celălalt – este de 15 luni, fiind depăşită limita fixată iniţial, sfârşitul anului 2023.
 
Fondurile acordate prin Programul Operaţional Regional (Axa prioritară 6. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională) acopereau iniţial 80% din valoarea proiectului. 
 
Prelungirea contractelor, care a prins scumpirea materialelor de construcţii şi a mâinii de lucru, a determinat suplimentarea fondurilor de la bugetul naţional.
 
Finanţarea europeană reprezintă acum mai puţin de jumătate din valoarea actualizată a modernizării celor 168 km de drum judeţean din Iaşi şi Suceava. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te