VIDEO Ciclon periculos în România! Risc de inundații masive! Zone afectate și măsurile autorităților

DE Elena Petrescu | Actualizat: 26.09.2024 - 20:22
VIDEO Ciclon periculos în România! Risc de inundații masive! Zone afectate și măsurile autorităților - Foto: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)
VIDEO Ciclon periculos în România! Risc de inundații masive! Zone afectate și măsurile autorităților - Foto: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

VIDEO Ciclon periculos în România! Risc de inundații masive! Zone afectate și măsurile autorităților. Directoarea ANM a anunțat că temperaturile vor scădea drastic în regiunile intracarpatice, iar cantități mari de precipitații vor lovi Oltenia, Muntenia și Carpații Meridionali.

SHARE

Directoarea ANM a declarat, după ședința de urgență de joi la Guvern, în contextul avertismentului privind ciclonul care va lovi România, că temperaturile în regiunile intracarpatice vor scădea brusc de la 34 la 15 grade.

Elena Mateescu a menționat că cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

„Dacă astăzi, mâine – vineri şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba

începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării.

Citește și: Cod roşu pe Autostrada Soarelui. Vine Ashley în România. Dunărea ar putea provoca inundaţii masive

Mâine la ora 10, ANM va emite o alertă meteo generală, la început pentru partea de Nord-Vest, Vest a țării, probabil la început un cod galben, cu precipitații de 30-40 l/mp.

Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură”.

Conform directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Sorin Lucaci, punctul maxim al viiturii pe Dunăre va fi în jur de 2-3 octombrie, debitul total va fi sub 10.000 mc/s când nu se atinge nici piciorul digurilor.

„Am citit că s-a discutat mult de un debit de 15.000 metri cubi pe secundă.

Este un debit care nu va exista. În explicațiile pe care le-am dat cu colegii discutam despre un scenariu care era posibil dar nu s-a întâmplat în 2006.

Azi Dunărea are 6800 mc/s la intrarea în țară. Vârful viiturii va fi în jur de 2-3 octombrie, care va fi undeva la 7500 mc/s, cumulat cu debitele râurilor se va ajunge la u n debit total de 9500 mc/s. Această valoare e gestionabilă din punctul de vedere al administrației Apele Române. Până la 10.000 mc/s nu se ajunge nici piciorul digurilor.

Pregătirile în vederea gestionării prognozei meteo: noi am instituit deja starea de permanență în administrațiile bazinale care vor fi cele mai afectate – Jiu, Argeș, Olt și Buzău. Suntem pregătiți cu tot ce este necesar”, a explicat Lucaci, după ședința de la Palatul Victoria.

Ce vor face autoritățile pentru ca pagubele să fie minime?

Citește și: România din nou sub ape. Cât va ține viitura și ce provizii ar trebui să ai la tine?

Șeful DSU a anunțat că printre măsurile luate se numără identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele nedeplasabile, eventual luarea în calcul a evacuării, dacă situația o impune, informarea din timp a populației inclusiv prin RO-Alert și montarea digurilor temporare la nevoie și mobilizarea către zonele care pot să fie cu risc.

Raed Arafat a prezentat măsurile recomandate prefecților și anume faptul că a solicitat „identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele nedeplasabile, eventual luarea în calcul a evacuării, dacă situația o impune”.

„Informarea din timp a populației inclusiv prin RO-Alert. Colaborarea structurilor locale pentru a stabili măsurile necesare în teren.

Montarea digurilor temporare la nevoie și mobilizarea către zonele care pot să fie cu risc. Activarea centrelor județene de conducere a intervenției în județele care sunt sub coduri de alertă.

Aceste măsuri au fost recomandate dacă sunt probleme pe cursul Dunării, care se pare că nu vor fi. Dar între timp avem situația ploilor și mâine dimineață vom vedea zonele care ar putea fi afectate.

Aceste măsuri rămân valabile”, a subliniat Arafat.

Potrivit lui,ordinul de mobilizare a unor forțe suplimentare pentru județele Alba, Arad, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Vaslui, Vrancea și București către județele de risc este deja pregătit.

 „Acest ordin e dat pentru o situație care ar fi început sâmbătă. Pe comunicarea de mâine vom ajusta această măsură. Să nu mai luăm forțe din județele care ar putea fi afectate.

La acest moment ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către județele la care ne-am aștepta să aibă probleme.

Citește și: Când ajunge viitura pe Dunăre în România. Debit maxim - 8.000 mc/s. Se ia în calcul alerta generală

Mâine vom ajusta în funcție de datele de la ANM. În această seară ministrul Predoiu va avea o videoconferință și mâine încă una ca să stabilim măsurile.

Toate județele au obligația să verifice permanent că planurile lor sunt verificate, aduse la zi, legătura cu autoritățile locale e permanentă. Iar județele care intră sub cod să se asigure că avem permanență la toate primăriile din toate comunele care ar putea fi afectate”, a completat șeful DSU.

Mai avem mobilizate 1.000 de pompieri și 200 de militari încă la Galați care activează, a reamintit Arafat.

De asemenea, ANM va emite, vineri, o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te