VIDEO Ce obuziere cumpără România de 1.000.000.000$ din Coreea? Reacția imediată a Rusiei

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 10.07.2024 - 10:24
VIDEO Ce obuziere cumpără România de 1.000.000.000$ din Coreea? Reacția imediată a Rusiei Rep. of Korea, Defense Photo Magazine
VIDEO Ce obuziere cumpără România de 1.000.000.000$ din Coreea? Reacția imediată a Rusiei Rep. of Korea, Defense Photo Magazine

VIDEO Ce obuziere cumpără România de 1.000.000.000$ din Coreea? Reacția imediată a Rusiei. Hanwha Aerospace a semnat un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 „Thunder” și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10.

SHARE

Hanwha Aerospace  a semnat de Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România, contractul include atât muniție cât și vehicule de sprijin șenilate și pe roți. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari.

România devine a 10-a țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie.

VIDEO Ce obuziere cumpără România de 1.000.000.000$ din Coreea? Reacția imediată a Rusiei

„Aceasta este o înțelegere remarcabilă care poate consolida și mai mult parteneriatul strategic dintre cele două țări”, a declarat dl Jaeil Son, președinte și CEO al Hanwha Aerospace. „Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică și a capacității de producție ca lider mondial.”

Fabricate în România

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

„Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea Centrului de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate de tip "greenfield" în România”, a declarat domnul Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe. „Includerea industriei românești în lanțurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace este unul dintre beneficiile potențiale pe care România le-ar putea obține în urma acestei colaborări. Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa”.

Citește și Armata, la shopping: 15.000.000.000€ prin negociere directă, alte 6 miliarde € prin licitații opace

Ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referință în engleză IFV – Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României.

În 2023, Redback a fost selectat pentru următoarea generație de MLI a Australiei în cadrul programului LAND 400 faza 3 pentru livrarea a 129 de vehicule, dintre care majoritatea urmează să fie fabricate la o unitate din Geelong, Victoria. Pentru a câștiga competiția din Australia, Redback a trecut cu succes prin cele mai dificile teste și evaluări MLI din lume, dovedindu-și manevrabilitatea și letalitatea impresionantă în comparație cu alte vehicule blindate de luptă.

Citește și VIDEO Rușii, „vânați” de ucraineni cu obuze, mitraliere, grenade românești. Cum au ajuns pe front?

Redback dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj de tip „see-trough” de pe cască, precum și un sistem de foc stratificat.

Prin adaptabilitatea și potențialul său de evoluție, Redback va întregi nevoile operaționale ale Armatei României ca răspuns la amenințările emergente și la câmpul de luptă al viitorului. Un nivel ridicat de componente comune între K9 și Redback în ceea ce privește grupul motopropulsor (motor, transmisie, șenilă etc) împreună cu șasiul este de așteptat să crească eficiența operării, producției și întreținerii ambelor sisteme.

Despre obuzierul autopropulsat K9

Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit "Tunetul", sistemul de artilerie pe șenile K9 poate furniza efecte consistente, precise și rapide la distanțe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone și este optimizat pentru capacitatea "Shoot and Scoot" de a trage mai multe obuze și de a se deplasa imediat într-o altă locație pentru a evita contraatacul.

Supărarea Kremlinului

În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste lovituri pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.

Kremlinul a reacționat imediat la semnarea contractului prin Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Aceasta a declarat că „este foarte posibil” ca această aprovizionare militară să fie „transformată într-o contribuție plătită din buzunarul României pentru a amâna inevitabila înfrângere a forțelor armate ucrainene”, a transmis Ambasada Rusiei la București.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te