Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,01 %
Marcel Ciolacu 21,77 %
85,78 %
Elena Lasconi 15,66 %
George Simion 14,74 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Ce atacuri cibernetice a observat în Ucraina Centrul Cyberint din România

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.04.2022 - 16:47

Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din cadrul SRI, e explicat, la Summit-ul IT&C 2022, organizat de Newsweek România ce atacuri cibernetice au fost sesizate în Ucraina chiar înaintea încperii conflictului și ulterior.

SHARE

Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din cadrul SRI, arătat tipurile de atacuri cibernetice și modul în care a fost atacată Ucraina de la sfârșitul anului trecut. 

Citește și: Centrul Cyberint din România a dovedit atacurile de spionaj cibernetic ale încă unui serviciu rusesc

Odată cu începerea acestui conflict, însă, ca și altă dată când Ucraina a fost ținta unor atacuri, înaintea unui atac clasic în teatrul de operațiuni, au existat atacuri cibernetice. 

Vezi și: #2022 IT&C SUMMIT - Industria 5.0 - impactul asupra afacerilor și sectorului public

"Am putut observa, chiar înainte de finele anului trecut, și mergând către începutul acestui an și începutul războiului ca atare, că Ucraina a fost ținta mai multor tipuri de atacuri cibernetice. Este vorba despre atacuri de tip defacement. Spre exemplu, sper să nu greșesc, în 13-14 februarie, peste 70 de instituții au fost ținta unui astfel de atac în care site-urile lor au fost modificate și au fost puse acolo mesaje de genul «v-am luat datele, le vom face publice, temeți-vă, venim». Mesajele nu erau doar în limba ucraineană, erau și în limba rusă și în limba poloneză.

În afară de aceste atacuri al căror scop era să creeze panică, am mai văzut atacuri, tot îndreptate împotriva Ucrainei, care erau disimulate cumva în atacuri de tip financiar, ransomware. În fapt, s-a dovedit mai târziu că acele atacuri erau de distrugere a datelor, pentru a crea panică în Guvernul Ucrainei și în rândul cetățenilor.

Alte atacuri pe care  le-am văzut în Ucraina au fost îndreptate împotriva ministerelor și, în special, împotriva Ministerului Apărării.

În primele zile după începerea conflictului au existat atacuri «distributed deny of service» împotriva mijloacelor de comunicație ale Ministerului Apărării din Ucraina și, în special, ale serverurilor de email. Rușii au sperat că prin punerea jos a serverului de email vor complica felul în care militarii Ucrainei din teatrul de operațiuni vor putea să comunice.

Dacă ne uităm la Ucraina nu numai acum, ci și în ultimii ani, această țară a fost un teren de încercare pentru malware-ul rusesc, înainte ca acesta să fie folosit și împotriva altor țări", a declarat Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din cadrul SRI, la Summit-ul IT&C 2022, organizat de Newsweek România.

Atacurile cibernetice ale rușilor asupra Ucrainei au afectat și România

Rog a mai explicat că în urma atacurilor cibernetice au fost afectate dispozitivele ucrainene aflate la sol care comunicau cu sateliții. Anumite cipuri din modemurile specializate nu au mai funcționat și, în acest fel, s-a pierdut legătura cu sateliții. Pentru că atacul nu a putut fi reglat perfect geografic, el a avut un impact și asupra unei părți semnificative din Europa, având reverberații chiar până în Germania. A fost afectată și o parte din nordul României unde a existat lipsa accesului la internet în unele puncte izolate.

Operatorii care furnizează astfel de servicii în România s-au mișcat foarte bine și în câteva ore au restabilit legătura cu sateliții. 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te