Vesta reflectorizantă, obligatorie sau opțională? Ce echipamente trebuie neapărat să ai în mașină

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.02.2024 - 13:49
Vesta reflectorizantă, obligatorie sau opțională - Foto: Profimedia images

Vesta reflectorizantă, obligatorie sau opțională? Ce echipamente trebuie neapărat să ai în mașină. Șoferii trebuie să fie conștienți că există anumite echipamente și accesorii esențiale atunci când se află la volan pe drumurile publice.

SHARE

Vesta reflectorizantă, obligatorie sau opțională? Atunci când ies pe drumurile publice, șoferii trebuie să știe că lipsa acestor echipamente din mașină le-ar putea aduce amenzi usturătoare.

Vesta reflectorizantă, obligatorie sau opțională? Ce echipamente trebuie neapărat să ai în mașină

Acestea sunt menite să asigure siguranța lor, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

Vesta reflectorizantă este unul dintre echipamentele auto obligatorii pentru șoferii vehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 tone. Aceasta trebuie purtată în situații precum schimbarea unei roți, pentru a fi mai vizibil pentru ceilalți participanți la trafic, mai ales pe timp de noapte.

Marian Croitoru, instructor auto și profesor de legislație rutieră, subliniază importanța purtării acestei veste pentru siguranța personală, mai ales în condiții de vizibilitate redusă.

Citește și: Care sunt cele mai complicate semne de circulație din România? Pot lăsa șoferii fără carnet ușor

„Părerea mea e că toți șoferii, indiferent de tipul de vehicul pe care îl conduc, ar trebui să folosească o vestă reflectorizantă atunci când stau pe marginea drumului pentru a înlocui o roată sau fac alte reparații la mașină. Asta e o chestiune care ține de siguranța ta.

Pentru că dacă e noapte, de exemplu, tu ești îmbrăcat în negru și te afli pe marginea drumului, un șofer care merge cu 60-70 km/h o să te observe când e la doar câțiva metri de tine și nici măcar atunci. Dar dacă ai vestă reflectorizantă, ești mult mai vizibil”, a declarat Marian Croitoru, instructor auto și profesor de legislație rutieră.

Foto: Profimedia images

Citește și: Un nou semn de circulație ar putea apărea în România. Cum arată și ce înseamnă?

Pe lângă vesta reflectorizantă, există și alte echipamente obligatorii pentru toți șoferii, indiferent de greutatea vehiculului.

Acestea includ trusa medicală, stingătorul de incendiu în parametri corespunzători (în terment de valabiitate n.red) și două triunghiuri reflectorizante, care trebuie să fie prezente în orice mașină ce circulă pe drumurile publice, potrivit B1TV.

De asemenea, este recomandat ca șoferii să aibă în mașină, mai ales în sezonul rece, lanțuri antiderapante, o lopățică și un sac cu nisip, mai ales în zonele montane sau în cazul unor călătorii lungi pe timp de iarnă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te