Vasile Dîncu crede că este imposibil să nu fie în România şi politicieni influenţaţi de Moscova

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.10.2022 - 18:16
Vasile Dîncu a precizat că simpatia faţă de Rusia în România este sub 10% - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că este imposibil să nu existe în România şi politicieni influenţaţi de Moscova, încă estimează că puţini lideri de primă mărime ar intra în această categorie.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Politicieni de primă mărime cred că există puţini sau eu nu ştiu, dar este imposibil să nu existe şi oameni care să fie influenţaţi de Moscova. Sigur că există suspiciuni.

Sigur că există o compatibilitate de viziune. (...) Există o serie de politicieni care critică mereu Occidentul, care îl critică, au criticat sau critică orientarea noastră spre NATO, forme de aşa numit suveranism, dar care este mai degrabă o opţiune de simpatie faţă de Rusia.

Pe de altă parte, există şi o obsesie a noastră să spunem că orice politician care are o viziune naţionalistă mai puternică este neapărat cu Rusia.

A existat o perioadă în care erau mulţi oameni acuzaţi de asta şi uneori fără dovezi. Dar sfera de influenţă a Rusiei în România a crescut oarecum în ultima vreme, nu este foarte puternică faţă de alte ţări", a spus Dîncu, sâmbătă, la Prima TV, citat de Agerpres.

Citește și: Putin a împlinit 70 de ani în buncăr de teama succesorului și cu acces la butonul nuclear. Scenarii

El a precizat că simpatia faţă de Rusia în România este sub 10%.

"Vorbesc cu miniştrii de Apărare cu care m-am împrietenit deja după un an de mandat, din această zonă, Europa Centrală şi de Est, ţări cum sunt cele din zona noastră, din jurul nostru, în Europa Centrala şi de Est, se plâng câteodată de o influenţă mult mai mare decât este în România.

În România am avut o singură cifră de la Eurobarometru care spunea că între 25% şi 30% dintre români consideră că se poate justifica invazia Rusiei în Ucraina.

Dar asta nu este neapărat un indicator de simpatie, pentru că ei, unii dintre oameni, au înţeles întrebarea probabil că ruşii au găsit o justificare la chestiunea asta, nu că este normală justificarea pe care au găsit-o ei.

Oricum, aş putea să spun că influenţa Rusiei, simpatia faţă de Rusia în România este undeva sub 10%, ceea ce este foarte, foarte puţin faţă de ceea ce se întâmplă în zonă şi în Europa", a afirmat Vasile Dîncu.

Citește și: VIDEO Rușii cu ochii pe România: RAF a livrat zilnic arme din Pakistan pentru Kiev via Cluj

El a menţionat că Romania este alături de Ucraina în demersurile sale de integrare în Europa şi NATO.

"Spionajul rusesc este peste tot în Europa Centrală şi de Est. Evident, au fost teritorii care, din punct de vedere ideologic, au fost controlate de ruşi la un moment dat şi aşa cum am văzut că s-au construit filialele Sputnik în Chişinău sau la Bucureşti, cum vedem asociaţii culturale care pot să funcţioneze ca mască pentru spionajul rusesc.

Nu Ministerul Apărării Naţionale se ocupă în principal de acest lucru. Este o altă instituţie care monitorizează atent toate mişcările posibile. Nu am avut evenimente care să fi fost disfuncţionale şi care să creeze conflicte diplomatice mai mici sau mai mari", a arătat Vasile Dîncu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te