UTIL Cum se pot programa la vaccinare persoanele cu dizabilități și cei care locuiesc cu ele

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.02.2021 - 12:24
Inquam Photos / George Călin

Persoanele cu dizabilități, însoțitorii lor și persoanele care locuiesc la aceeași adresă se pot vaccina împotriva coronavirusului în etapa a II-a. Aceștia nu trebuie să se programeze pe platformă, ci prin intermediul direcțiilor de asistență socială.

SHARE

Situația ne-a fost semnalată de un cititor Newsweek România, care ne-a spus că a încercat să se programeze pe platformă, dar nu a reușit și când a sunat la call-center, operatorul i-a spus că nu știe nimic despre acest aspect. 

Persoanele cu dizabilități, însoțitorii lor și persoanele care locuiesc la aceeași adresă se pot înscrie la vaccinare prin direcțiile de asistență socială, care fac listele cu cei care își doresc să se imunizeze împotriva coronavirusului. 

„Reprezentanții direcțiilor de asistențăsocială din cadrul consiliilor locale întocmesc listele cu persoanele de la domiciliu aflate în această situație și care doresc să fie vaccinate, împreună cu asistenții personali ai acestora (dacă au) și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie”, a precizat Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV). 

De asemenea, amintim și că pentru persoanele imobilizate sau nedeplasabile, medicii de familie vor face liste cu cei care vor să se vaccineze, aceste liste fiind apoi transmise Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), respectiv al Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției (CMBCCI). 

În ceea ce privește pacienții care fac dializă,  personalul desemnat din centrul de
dializă va realiza programarea la vaccinare, în centrul / centrele de vaccinare din proximitatea centrului de dializă la care pacienții urmează tratamentul cronic, la care sunt arondați prin grija DSP județean/DSPMB, conform CNCAV. 

 Vaccinarea pacienților se va realiza fie înainte, fie (preferabil) imediat după efectuarea ședinței de dializă, (astfel încât intervalul de timp de așteptare pentru vaccinare să fie redus la minimum); transportul persoanelor la centrele de vaccinare va fi asigurat prin mijloacele proprii ale centrului de dializă. Programarea pacienților se poate efectua conform procedurilor în vigoare, preferabil de către personalul medical din centrul de dializă pentru a se asigura respectarea arondării centrelor de dializă la centrele de vaccinare. 

În cazul în care personalul din centrul de dializă nu reușește programarea prin platforma de vaccinare, va comunica direct cu centrul de vaccinare și va transmite lista pacienților care se vaccinează cu 48 de ore înainte de ziua vaccinării; în această situație, pacienții dializați vor fi vaccinați fără programare și înregistrați direct in RENV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te