USR cere demisia șefului Autorității Electorale: Nu poate fi condusă de un om trimis în judecată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.12.2021 - 13:11
USR cere demisia Mituleţu-Buică: Este inacceptabil ca AEP să fie condusă de un om trimis în judecată/FOTO: Facebook/Constantin Mituleţu-Buică
USR cere demisia Mituleţu-Buică: Este inacceptabil ca AEP să fie condusă de un om trimis în judecată/FOTO: Facebook/Constantin Mituleţu-Buică

USR cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu.

SHARE

„Este inacceptabil ca una dintre cele mai importante instituţii în statul român să fie condusă de un om trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Înștiințarea de trimitere în judecată a venit către Parlament, vineri a fost prezentată în Birourile Permanente Reunite. Dacă dânsul nu își va da demisia, vom demara procedura de demitere pe cale parlamentară”, a declarat Ionuț Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

La conducerea AEP, al cărei rol este deosebit de important în a asigura buna desfășurare a scrutinelor electorale, trebuie să se afle o persoană competentă, integră și neutră politic, și nu un plagiator, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și a Certificatelor Universitare (CNATDCU) a constatat în februarie că Florin Mitulețu Buică și-a plagiat teza de doctorat și a dispus retragerea titlului său de doctor.

Furtul intelectual rămâne un furt, iar Parlamentul are, în primul rând, datoria morală față de cetățenii pe care îi reprezintă să decidă în regim de urgență demiterea lui Florin Mitulețu Buică din fruntea AEP, lucru solicitat și de Coaliția Cod electoral acum!, alcătuită din formațiuni civice și cetățeni.

Citește și: Elevii vor fi testați anti-COVID în zilele de marți și vineri, în loc de luni și joi. Nu e permanent

USR reamintește că actualul șef al AEP a fost numit prin decizia prim-ministrului nr. 189/2018 în funcţia de secretar general al Autorităţii Electorale Permanente, fără avizul Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, așa cum prevedea textul în vigoare la data numirii, în anul 2018, respectiv Decizia Prim-ministrului nr. 39/2019 privind unele măsuri pentru exercitarea funcției de secretar general al Autorității Electorale Permanente.

USR susține depolitizarea reală a AEP care nu poate avea loc decât prin asigurarea unui controlul parlamentar real asupra activității acesteia. Prin urmare, USR va veni în perioada următoare în fața Parlamentului cu măsuri de îmbunătățire a cadrului normativ aplicabil, a anunţat Moşteanu după şedinţa Biroului Naţional al USR.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a anunţat Parlamentul că preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, sesizarea fiind trimisă, vineri, de Birourile permanente reunite la Comisiile juridice.

Parchetul precizează, în adresa către Parlament din 22 noiembrie, că Mituleţu-Buică este trimis în judecată pentru comiterea în concurs a trei infracţiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată. De asemenea, este trimis în judecată şi secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual.

Citește și: Vaccinarea obligatorie pentru anumite profesii, decisă în Germania

În 27 februarie 2019, Constantin Mituleţu-Buică a fost ales de Parlament preşedinte al AEP, la propunerea grupului parlamentar al PSD.

Preşedintele AEP este numit prin hotărâre adoptată de plenul Parlamentului. Şeful AEP nu poate fi membru al unui partid politic. Mandatul este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

Preşedintele şi vicepreşedinţii AEP pot fi revocaţi din funcţie, pentru motive temeinice, de către autorităţile care i-au numit.

În 25 martie, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat pentru Agerpres că a fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, pe motiv că în 2019 a aplicat două sancţiuni disciplinare pentru doi directori din instituţie, dar consideră că nu a făcut nimic ilegal.

„Am fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu pentru două sancţiuni disciplinare cu avertisment din anul 2019 pentru doi directori. În momentul acela eram sub presiunea comisiei pentru anchetă pentru a pune la dispoziţie documente, aceştia (cei doi directori - n.r.) nu s-au conformat solicitării preşedintelui.

La momentul următor au considerat să demisioneze şi, când au constatat că trebuie să mai stea în instituţie 30 de zile, au cerut acordul părţilor şi au plecat pe cale amiabilă. Pentru sancţiuni disciplinare cu avertisment am fost chemat. Au făcut (cei doi directori - n.r.) plângere penală la Parchet pentru că le-am dat avertismentul ilegal.

Nu-mi reproşez nimic. Activitatea autorităţii, după ce au plecat, s-a demonstrat că a fost foarte bună: trei alegeri fără evenimente - alegerile prezidenţiale şi cele locale şi parlamentare de anul trecut, drept pentru care nu am ce să-mi reproşez şi nici colegilor mei care îşi desfăşoară activitatea în continuare", a explicat, atunci, Mituleţu-Buică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te