UNOPA: Pacienții cu HIV din România trebuie să aibă acces la internare

DE Daniel Toșa | 05.10.2021 - 12:21
UNOPA: Pacienții cu HIV din România trebuie să aibă acces la internare/FOTO: Unsplash

Federaţia UNOPA solicită autorităţilor să revină asupra deciziei anunţate "de a bloca internarea" în spitale a pacienţilor care nu sunt urgenţe majore.

SHARE

Potrivit unui comunicat de presă al UNOPA, pacienţii cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadraţi în categoria urgenţe majore.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat luni că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.

„Asociaţiile pacienţilor cu HIV protestează vehement cu privire la ordinul anunţat de autorităţi de a bloca internarea in spitale a pacienţilor care nu sunt urgenţe majore, în cazul acesta pacienţii cu HIV. Federaţia UNOPA solicită autorităţilor să revină asupra deciziei, pacienţii cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar dacă nu pot fi încadraţi în categoria urgenţe majore. Fără investigaţii şi tratament adecvat atunci când apar problemele, în câteva săptămâni ajung la deces”, se arată în comunicat.

Citește și: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea

În opinia UNOPA, ordinul „a amplificat şi agravat barierele” privind accesul la diagnostic, tratament şi îngrijiri medicale adecvate, pacienţii cu HIV „confruntându-se cu lipsa accesului” în spitale, la medicul curant, la analize specifice şi cu riscul de a rămâne fără tratamentul care le salvează viaţa.

„Facem un apel disperat către toţi decidenţii responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienţii cu HIV să nu fie sacrificaţi pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situaţii în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei care ajung acum în eşec terapeutic îi condamnăm la moarte. De multe ori este prea târziu în infecţia cu HIV şi se ajunge la deces, a face asta intenţionat, prin decizia autorităţilor, este inuman şi strigător la cer. (...) Sperăm ca Guvernul şi toţi cei responsabili să înţeleagă că vor răspunde pentru fiecare pacient cu HIV netratat la timp prin măsurile aberante şi nejustificate, pentru că nimeni nu merge la spital în această perioadă dacă nu are nevoie imediat de spital”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA, citat în comunicat.

Citește și: VIDEO A depășit pe linie continuă un TIR și i-a frânat în față. Șoferul de camion n-a oprit

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România în cadrul evenimentului, la 30 iunie 2021 erau în viaţă 17.012 persoane infectate HIV. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te