Cu toate acestea, elita politică românească se teme că maghiarii vor aduce gaz rusesc în țară și vor face România dependentă de Rusia, se arată într-o analiză apărută azi în presa maghiară.
Ungaria insistă să cumpere E.ON și spune că nu aduce gaz rusesc în România. „Al vostru e mai ieftin”
Directorul general al MVM încearcă să calmeze nervii, în timp ce clasa politică românească amenință că va implica chiar și serviciile secrete pentru a cerceta afacerea. Domnul Károly Mátrai spune că gazul local este cea mai ieftină soluție, deci nu este nevoie să se pompeze cantități mari de gaz rusesc în România.
Compania maghiară MVM poate deveni acționar majoritar al filialei din România a companiei germane E.ON, dar numai dacă poate obține toate autorizațiile și documentele necesare. Iar acest lucru nu pare ușor. Guvernul român pare hotărât să sondeze afacerea și să examineze toate posibilitățile de implicare a Rusiei. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în decembrie anul trecut, în urma unui scandal, că tranzacția nu s-a încheiat, arată presa maghiară
Guvernul român a emis, de asemenea, un nou decret care îl autoriza să poată respinge tranzacția după o investigație aprofundată. Burduja a promis că va efectua o astfel de analiză și, în cazul în care va găsi ceva suspect, o va bloca. Pentru a calma cetățenii, el a adăugat că infrastructura critică nu a fost implicată în tranzacție.
Se pare că MVM dorește să închidă afacerea cât mai repede. Pe baza informațiilor din piață, prețul pe care l-a oferit, 205 milioane de euro, pentru 68% din acțiunile românești ale E.ON, este mult peste prețul de piață. Ca urmare, companii locale precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica nu au intrat în competiție.
Károly Mátrai, directorul general al companiei ungare de stat MVM, a declarat într-un intervi, că nu ar avea nevoie să transfere gaz rusesc în România, deoarece țara are surse de gaz, deci nu ar avea nevoie să le aducă din Rusia.
Cu toate acestea, gazul rusesc este important pentru aprovizionarea Ungariei, a adăugat el. Politicienii români se tem că, dacă MVM va cumpăra acțiunile E.ON, ar furniza consumatorilor români gaz rusesc, făcând țara dependentă de Moscova. CEO Mátrai a declarat că este o regulă generală că resursele locale sunt cele mai ieftine, iar acest lucru este valabil și pentru gazele naturale.
Întrucât transferul de gaze rusești în România ar costa foarte mult, ungurii ar dori să aprovizioneze clienții din România cu gaze naturale locale.
În urma unei tranzacții reușite, acest portofoliu ar include 40% din clienții români în ceea ce privește gazele și 10% în ceea ce privește energia electrică.
Dl Mátrai speră că vor obține toate autorizațiile și crede că vor putea să își respecte programul și să finalizeze tranzacția în iunie-iulie.
De ce se opune Burduja?
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat câteva argumente pentru care se opune ca E.ON să fie achiziţionată de compania MVM din Ungaria, explicând că există dovezi care arată legăturile cu Rusia.
Compania maghiară MVM a bătut palma la nivel preliminar, tranzacţia nu este finală până când Guvernul României, statul român nu o aprobă, eventual, cu E-On Furnizare şi specific Furnizare pentru că nu include o parte de reţele, de infrastructură critică. Este, dacă vreţi, o companie care cumpără energie electrică, gaze şi ne trimite factura acasă. Şi din asta face o marjă de profit”, a afirmat Sebastian Burduja.
El a precizat că a ridicat mai multe semne de întrebare în legătură cu această posibilă tranzacţie.
Citeşte şi: Când cresc facturile la Energie? Care este cauza şi ce facturi totuşi scad?
”În primul rând, legăturile companiei MVM cu Federaţia Rusă, ele sunt evidente din date deschise. Cumpără, de exemplu, de la Gazprom gaz, are legături pe zona nucleară cu Federaţia Rusă. Valoarea tranzacţiei a fost vehiculată la peste 200 de milioane de euro când o furnizare de două ori mai mică în România, anul trecut, s-a vândut cu 15 milioane de euro, conform PROTV.
Deci puteţi să puneţi dublu, triplu, dar nu se ajunge la de 10 – 12 ori mai mult. De asemenea, faptul că în contractul pe care noi l-am analizat între MVM şi E-ON Furnizare compania maghiară îşi rezerva dreptul să vândă la rândul ei acţiunile pe care le preia unor entităţi terţe, inclusiv din afara Uniunii Europene”, a explicat Sebastian Burduja.
Investigații ample la București
Ministerul român al Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România. Ministerul Energiei a arătat că, în urma unei analize riguroase, a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacții asupra securității naționale a României. Astfel, principalele motive pentru sesizarea CEISD sunt legăturile companiei din Ungaria cu Federația Rusă, riscul cesiunii ulterioare a acțiunilor E.ON Energie România către entități non UE, riscuri asupra datelor companiei și a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori dar și probleme de transparență a cumpărătorului.