Ungaria are de 24 de tancuri Leopard de 5.000.000$. România se apără cu Abrams de 2 ori mai scumpe

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 04.10.2024 - 16:57
Ungaria are de 24 de tancuri Leopard de 5.000.000$. Romania se apara cu Abrams de 2 ori mai scumpe  - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Ungaria are de 24 de tancuri Leopard de 5.000.000$. Romania se apara cu Abrams de 2 ori mai scumpe - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Budapesta a anunțat că armata ungară a ajuns la 24 de tancuri Leopard. Cele mai recente livrări, efectuate pe 25 septembrie și 28 august, au adăugat încă cinci tancuri, apropiind Ungaria de obiectivul său de 48 de tancuri Leopard. România a optat pentru tancuri americane Abrams.

SHARE

Budapesta a anunțat că armata ungară a ajuns la 24 de tancuri Leopard. Cele mai recente livrări, efectuate pe 25 septembrie și 28 august, au adăugat încă cinci tancuri, apropiind Ungaria de obiectivul său de 48 de tancuri Leopard. România a optat pentru tancuri americane Abrams.

Potrivit Ministerului Apărării din Ungaria, tancurile Leopard 2A7, asamblate în țară, sunt descrise ca fiind „versatile, extrem de fiabile și excepțional de manevrabile”. Aceste tancuri avansate au misiunea  să înlocuiască tancurile rusești T-72M1 aflate în funcțiune în prezent. Au un pret de aproximativ 5 milioane de euro pe unitate.

Ungaria are de 24 de tancuri Leopard de 5.000.000$. Romania se apara cu Abrams de 2 ori mai scumpe

Leopard 2A7HU, conceput special pentru a satisface nevoile militare maghiare, se află în fruntea tehnologiei pentru blindate moderne. Cu o lungime de 10,97 metri, o lățime de 3,75 metri și o înălțime de 3 metri, Leopard cântărește aproximativ 64 de tone, poziționându-l ca ca fiind una dintre cele mai grele platforme de luptă din clasa sa.

Citește și: Care este cel mai performant tanc din lume? România va avea 54 de asemenea „monștri” de luptă

Armamentul său principal constă dintr-un tun cu țeavă lisă Rh120 L/55 de 120 mm, asociat cu o mitralieră FN MAG de 7,62 mm, în timp ce o mitralieră grea M2 de 12,7 mm este montată pe turela ca parte a unei stații de armament telecomandată de FN Herstal.

Propulsat de un motor MTU MB 873 Ka-501 de 1500 de cai putere, acest tanc de 66 de tone poate atinge o viteză maximă de 70 km/h.

Echipat cu sisteme de senzori de ultimă generație, Leopard 2A7HU oferă capacități impresionante de recunoaștere a țintei, datorită camerelor sale de termoviziune și telemetrului laser îmbunătățite.

Ce cumpără România

În paralel, pentru modernizarea flotei de tancuri, România a optat pentru celebrele Abrams (10 milioande de dolari), mașinile de luptă care s-au dovedit invincibile în cele două războaie din Irak, de exemplu. Mai exact la militarii români vor ajunge 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire. Mai rău este că livrările însă vor începe abia în 2026.

Citește și: Când va primi România cele 54 de tancuri Abrams din SUA? Marele secret, dezvăluit de surse din MApN

Arma sa principală este un tun cu țeavă lisă XM256 de 120 mm. Acesta este încărcat manual și poate lansa cinci tipuri de muniție NATO pentru a străpunge vehicule blindate, a ataca infanteria sau a doborî avioane care zboară la joasă altitudine.

Tanc Abrams - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

În plus, este echipat cu o mitralieră de calibru .50, două mitraliere M240 de 7,62 mm, peste 40 de cartușe de 120 mm și 11 400 de cartușe de 7,62 mm.

Acesta are o autonomie de aproape 440 de kilometri și o viteză maximă de 68 km/h, propulsat de motorul său cu turbină de 1.500 de cai putere.

După cum era de așteptat, M1A2 valorifică tehnologii de ultimă oră, inclusiv sistemul său de informare intervehicule, care facilitează un „schimb automat și continuu de informații între vehicule”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te