Centrul Medical Sheba din Israel a administrat a doua doză de rapel în cadrul unui studiu în rândul personalului său și studiază efectul rapelului Pfizer la 154 de persoane după două săptămâni și al rapelului Moderna la 120 de persoane după o săptămână, a declarat Gili Regev-Yochay, directorul Unității de Boli Infecțioase, relatează Reuters.
Acestea au fost comparate cu un grup de control care nu a primit a patra doză. Cei din grupul Moderna primiseră anterior trei injecții cu vaccinul de la Pfizer, a precizat spitalul.
Vaccinurile au dus la o creștere a numărului de anticorpi „chiar puțin mai mare decât cea pe care o aveam după a treia doză", a declarat Regev-Yochay.
Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți
„Cu toate acestea, acest lucru nu este probabil suficient pentru Omicron", a declarat ea reporterilor. „Știm până acum că nivelul de anticorpi necesar pentru a proteja și pentru a nu fi infectat de Omicron este probabil prea mare pentru vaccin, chiar dacă este un vaccin bun".
Descoperirile, despre care spitalul a spus că sunt primele de acest fel din lume, sunt preliminare și nu au fost încă publicate.
Rusia acuză NATO că „invadează treptat” Ucraina. Putin: „Băieţi, aceasta este o amenințare reală”
Israelul a fost cea mai rapidă țară care a lansat vaccinările inițiale împotriva COVID-19 în urmă cu un an, iar luna trecută a început să ofere o a patra injecție, sau un al doilea rapel, celor mai vulnerabile și grupurilor cu risc ridicat.