Un român a furat de la un celebru pictor austriac tablouri în valoare de 435.000 de euro pe vremea când lucra pentru acesta. Nouă dintre acestea au fost găsite în vestul României și autoritățile încă mai încearcă să dea de urma altor trei.
Un fost grădinar al artistului ar fi furat pe neobservate tablouri în valoare totală de 435.000 de euro. Două dintre ele au fost licitate la Dorotheum, scrie derstandard.at.
Un român a furat tablouri de 435.000 de euro de la un pictor celebru din Austria. 3 sunt de negăsit
Investigația a început în anul 2021. Cele nouă tablouri găsite în țara noastră au fost furate artistului Hermann Nitsch, care a murit în 2022.
Un român de 49 de ani, care a lucrat pentru familia artistului între 2002 și 2010, ar fi furat tablouri în valoare totală de 435.600 de euro. Se pare că acest lucru a trecut neobservat timp de câțiva ani.
Lucrările furate au fost duse mai întâi în România, unde au fost deținute de familia în vârstă de 49 de ani pentru o lungă perioadă de timp.
Două tablouri turnate ale pictorului au fost asigurate la Viena în august 2021. Pe 9 noiembrie 2022 au fost efectuate simultan cinci percheziții domiciliare în Germania și România. Aici au fost descoperite alte șapte lucrări de diferite dimensiuni.
Cele nouă opere de artă sunt acum înapoi în Austria. Trei tablouri furate în valoare de 164.000 de euro nu au fost încă găsite. Însă căutările continuă.
Citește și: Un tablou de Klimt furat acum 23 de ani, expus la o galerie de artă din Italia. Fusese în perete
Percheziții în vestul țării pentru tablourile furate din Austria
Conform unui comunicat al poliției române, ”la data de 10 noiembrie 2022, polițiști ai serviciilor de investigații criminale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Timiș, sub
coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă judecătoriile Oravița și Timișoara, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, la solicitarea autorităților judiciare austriece, într-un ordin european de anchetă.
În urma perchezițiilor, derulate în colaborare cu reprezentanți ai Poliției din Austria și ai Ambasadei Republicii Austria în România, au fost indisponibilizate 9 tablouri, ce au fost estimate la peste 320.000 de euro.
Operele de artă ar fi fost sustrase în urmă cu mai mulți ani, de un cetățean român, din locuința unui artist austriac, fiind aduse ulterior la adresele acestuia din Caraș-Severin și Timiș.
Cele 9 tablouri au fost predate polițiștilor austrieci și transportate pe teritoriul statului de proveniență.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
La percheziții au participat polițiști ai serviciilor criminalistice din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Timiș, dar și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul
Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin”, au transmis autoritățiel române.
Cum a furat românul tablourile de valoare de la pictorul austriac
Potrivit presei austriece, bărbatul de 49 de ani a lucrat pentru Nitsch din 2002 până în 2010, potrivit poliției de stat din Austria Inferioară. Cetăţeanul român făcea treburi casnice, grădinărit şi munci necalificate.
Citește și: Un artist danez a încasat 72.000 de euro pentru un tablou „invizibil”
Prin urmare, a avut acces necontrolat în toate spațiile familiei Nitsch, inclusiv în cele în care erau depozitate lucrările artistului.
Numărul exact al tablourilor maestrului, semnate și nesemnate, furate de lucrătoarea casnică, este momentan necunoscut, au spus anchetatorii.
În 2020, bărbatul de 49 de ani a divorțat de soția sa de aceeași vârstă, iar unele tablouri i-au revenit soției sale. În timpul interogatoriilor, ambii au subliniat că au primit cadou pozele Nitsch.
Puțin mai târziu, femeia a vândut probabil unele dintre lucrări unui sârb de 60 de ani care locuiește în România.
Acesta a cerut la rândul său ajutor unui cunoscut – un român de 59 de ani care locuiește în Germania – pentru a vinde pozele.
Unele opere au fost licitate la Dorotheum
Conform cercetărilor, patru tablouri au ajuns în Dorotheum. Românul ascunsese proveniența ilegală a pozelor din casa de licitații și și-a numit-o pe mama drept proprietară de drept a lucrărilor.
Două dintre aceste poze, despre care se spune că provin dintr-o „colecție privată, Germania”, au fost licitate în iunie 2021 pentru 15.000 și, respectiv, 19.000 de euro (excluzând prima de cumpărător).
Potrivit catalogului online al Dorotheum, aceste lucrări datează din anii 2002 și 2007. Încasările din vânzare nu au fost însă vărsate românilor și ulterior confiscate de anchetatori.
Totuși, locul în care se află fotografiile este necunoscut, după cum explică la cerere LKA Austria Inferioară, deoarece casa de licitații nu este obligată să furnizeze informații despre cumpărători.
De fapt, este probabil ca Dorotheum să fi început ancheta în primul rând. Mai exact, despre o anchetă adresată Fundației Nitsch despre alte două lucrări pe care românul dorea să le scoată la licitație la o dată ulterioară, care au fost apoi asigurate în august 2021.
Au urmat alte șapte confiscări în cadrul perchezițiilor domiciliare din 9 noiembrie a anului precedent. Persoanele implicate în cronologie au fost sesizate la parchetul din Korneuburg pentru primirea de bunuri furate.
În 2013, Nitsch a mai fost victima unui jaf. La acea vreme, însă, tâlharii căutau bani în numerar și bijuterii în valoare de un milion de euro. Au fost prinși în 2018.