În Israel, ceremonia spălării picioarelor, se oficiază pe un podium ridicat în curtea Sfântului Mormânt. Acolo, după săvârşirea Sfintei Liturghii, patriarhul spală picioarele a doisprezece episcopi.
Interesant este ca în jurnalul lui Necolae Ses, un pelerin în Ţara Sfântă în anul 1870, se menţionează că la Ierusalim, tuturor pelerinilor le erau spălate picioarele de către monahi.
Un moment important din Biblie a fost retrăit la Ierusalim: spălarea picioarelor celor 12 apostoli
Cei care participau la acest ritual, primeau un fel de "certificat de închinător la Locurile Sfinte".
Spălarea picioarelor în Sfânta Scriptura
Sfântul Ioan Evanghelistul ne mărturisește că Hristos, ridicandu-se de la masa, S-a încins cu un ștergar (În 13, 4) și a spălat picioarele ucenicilor. Când ajunge la Simon Petru, acesta se împotrivește: "Nu-mi vei spală picioarele în veac”, conform crestinortodox.ro
Citește și: De ce vopsim ouă de Paște și ce simbolizează? Ce mistere ascunde încondeierea lor în România?
Hristos îi raspunde: "Daca nu te voi spală, nu ai parte de Mine” (13,8). În urma acestor cuvinte Petru exclama: "Doamne, spală-mi nu numai picioarele, ci și mâinile și capul”, la care Mântuitorul spune: "Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Și voi sunteți curați, însă nu toți” În (13,10)
Citește și: Preotul care dă dezlegare la grătar în Vinerea Mare
Sfântul Chiril al Alexandriei susține că spălarea a avut și un caracter purificator. Era necesar că Apostolii să fie curați spre a primi Trupul și Sângele Sau, la Cina cea de Taina.
Aceasta spălare ar confirma ipoteza unui botez anticipat, prin care Hristos i-a curățat pe ucenici de păcate.
Prin gestul spălării picioarelor, Mântuitorul le descoperă Apostolilor smerenia, dar prin acest act Hristos a urmărit să trezească în Iuda întoarcerea la El și să renunțe la hotărârea de a-și vinde Învățătorul.