Un militar reclamat pentru antisemitism, scos de sub urmărire penală și înaintat în grad

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2019 - 17:19
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Un militar din Constanța, reclamat de Institutul „Elie Wiesel” pentru că a distribuit mai multe mesaje antisemite pe Facebook, a fost scos de sub urmărire penală de către Tribunalul Militar, iar apoi unitatea militară l-a înaintat în gradul de locotenent.

SHARE

„Vă rog, mergeți unul și puneți o bombă la institutul acesta diavolesc și împrăștiați cuibul de jidani ce colcăie acolo!”, scria, pe Facebook, în aprilie 2016, acum locotenentul Robert Cătălin Sterian, când a distribuit o știre prin care „românii” cereau dizolvarea Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. 

Institutul l-a reclamat pe militar pentru instigare publică și incitare la ură sau discriminare, iar acesta a recunoscut că este autorul mesajului în timpul anchetei. Totuși, Tribunalul Militar a decis să îl scoată de sub urmărirea penală. Unitatea militară din Constanța, la care activează, a transmis către Parchet o caracterizare în care se susținea că militarul „s-a dovedit corect, sincer și demn de încredere și este un bun profesionist”, arată Institutul „Elie Wiesel”, care a decis să facă public cazul. 

Pe portalul instanțelor de judecată, soluția definitivă a Tribunalului Militar arată că scoaterea de sub urmărire penală  s-a făcut la cererea procurorului militar: „În baza art. 318 alin. 15 C.pr.pen. admite cererea procurorului militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală adoptată prin ordonanţa din 23.09.2019, emisă de procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti în dosarul nr. 271/P/2018, privind pe suspectul lt. STERIAN ROBERT CĂTĂLIN din cadrul U.M. 0764 Constanța), cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 și 2 C.pen. şi de incitare la ură sau discriminare, prev. de art. 369 C.pen.”

 

Citește și: VIDEO Noi dovezi ale Holocaustului în România: Groapă comună cu evrei executați, descoperită în Iași 

Citește și: Nou derapaj al lui Șerban Nicolae, care îl asociază pe Iohannis cu Hitler. Lista manipulărilor PSD 

De anul trecut, discursul antisemit a luat amploare în spațiul public, în contextul discuțiilor despre Muzeul Holocaustului și amplasarea sa, apoi vandalizarea Cimirului Evreiesc din Huși, vandalizarea casei memoriale a lui Elie Wiesel și dărâmarea vechii porți a Cimitirului Evreiesc din Iași

De asemenea, aproximativ 45 la sută dintre români nu au deloc încredere în evrei sau au foarte puțină încredere în evrei, iar 12 la sută dintre români n-ar vrea să fie rudă cu un evreu, potrivit unui sondaj din 2019, realizat de IRES, la comanda CNCD. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te