Un militar de 23 de ani s-a împușcat în unitate cu arma din dotare. Care este motivul?

DE Octavia Constantinescu | 10.09.2023 - 16:50
Un militar de 23 de ani s-a împușcat în unitate cu arma din dotare. Care este motivul? - Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Moarte misterioasă la o bază militară din Capitală. Un tânăr ofiţer şi-ar fi pus capăt zilelor la doar 23 de ani. S-ar fi împuşcat direct în inimă cu arma din dotare. Colegii şi superiorii sunt şocaţi: spun că nu avea abateri şi nu s-a plâns că ar avea probleme.

SHARE

Tânărul s-a prezentat aseară la unitate, conform programului.  Tânărul militar ar fi aşteptat să prindă pistolul pe mâna. Azi-noapte era de serviciu pe unitate. După ce a primit arma, în timpul nopţii, şi-a pus planul în aplicare. Colegii l-au găsit fără suflare, la 6 dimineaţă.

Și-a pus capăt zilelelor în unitate 

Era foarte aproape de terenul de sport al unităţii. "Imediat după descoperirea acestuia, a fost apelat serviciul de urgență 112, iar o echipă SMURD ajunsă la fața locului a constatat decesul militarului", a declarat Cornel Pavel, colonel MAPN.

Colegii de serviciu spun că nu a existat niciun semn care să anunţe că ar putea să recurgă la un astfel de fest. Militarul era încadrat ca IT-ist, specialist în comunicaţii şi informatică. 

"Era angajat din 2020. Era un militar ok, îşi făcea treaba. Era iubit de colegi. În ultimii trei ani a fost notat cu foarte bine", povesteşte Oana Tofan, purtător de cuvânt Baza 89 Strategică.

Nu a avut abateri şi nu s-ar fi plâns în niciun moment de vreo problemă la serviciu sau în viaţa personală. Tânărul nu era căsătorit. În februarie, la ultima evaluare psihologică, fusese declarat apt pentru serviciul militar. Militarul nu participase la misiuni în afara ţarii.

"Din februarie, de când a avut loc ultima testare, au trecut multe luni. E suficient să fie un eveniment marcant. Fiind un mediu care presupune subordonare ierarhică şi relaţii de putere, sunt multe situaţii in care nu poti să faci lucruri asa cum vrei, există şi multe abuzuri când e multă putere.

Citește și: Marcel Șerbuc acuzat că a ucis o copilă de 12 ani și a ascuns-o în canapea, trimis în România

Una dintre recomandările internaţionale, mai ales într-un astfel de sistem închis, este să existe persoane care pot observa, chiar şi printre colegi, schimbări de stare. Sunt instruiţi cei din mediu să fie atenţi", spune Gabriela Groza, psiholog criminalist.

Din primele informaţii, militarul nu ar fi lăsat niciun bilet de adio. Cazul a fost preluat de Parchetul Militar Bucureşti. Anchetatorii trebuie să afle daca a fost într-adevăr o sinucidere. 

Unitatea din care făcea parte tânărul militar asigură suportul de comunicaţii şi informatică al Statului Major General. Vorbim de legături radio realizate la 6.000 de km, în sprijinul forțelor românești din Somalia şi misiuni de sprijin pentru detașamentele din Angola, Irak sau Afganistan. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te