Stingher şi în paragină totală, un castel lăsat pradă timpului îşi îndură cu demnitate soarta.
I-a aparținut, cândva unuia dintre cei mai bogați oameni din Oltenia – boierul Roșianu, care a adus arhitecţi italieni pentru construcţia bijuteriei.
Un castel din România, cu arhitectură italiană, va fi readus la viață de Biserică cu fonduri PNRR
Un secol mai târziu, după ce a mai rămas în picioare numai ce n-au putut fura hoţii, ruinele ar putea primi o nouă șansă la viață.
Pe un deal de lângă satul Poiana, departe de drumurile pe care le bat de obicei turiștii, tronează un castel desprins parcă din basme.
De departe, e o priveliște de pus în ramă. Când te apropii, descoperi o istorie de aproape un secol, transformată în ruină.
Citește și: O șoferiță de 20 de ani a acroșat mașina unor tineri. Au bătut-o și i-au tăiat cauciucurile
La 1930, boierul Dumitru Roșianu, avocat al Casei Regale, a tocmit arhitecți italieni pentru construcția impunătoarei clădiri care azi îi poartă numele.
Azi, din munca iscusiților meșteri veniți de peste mări și țări nu a mai rămas mare lucru.
„Ar putea să se schimbe viaţa întregii comune“
Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea, a precizat că proiectul ar putea să aducă o schimbare în viaţa localităţii:
„Ar putea să se schimbe viaţa întregii comune. Îmi pare rău că monumentul a ajuns în această stare, dar degradarea s-a întâmplat asta de-a lungul timpului“, a spus primarul de la Turburea, Ion Bîrcă, potrivit adevărul.ro.
Autoritățile au cedat casa şi terenul Mitropoliei Olteniei
Casa cu zece camere și terenul de aproape 12 hectare din jurul ei au fost, până în urmă cu 10 ani ale Primăriei Turburea. Fără bani și cu alte priorități, autoritățile le-au cedat Mitropoliei Olteniei.
Ion Bîrcă, primar Turburea: Cetățeanului îi trebuie asfalt, canalizare, iluminat public, trebuie școlile încălzite.
Citește și: Distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud. Armata chineză, „gata de luptă”
Inspirată de un proiect din Franța, Mitropolia Olteniei a făcut un plan îndrăzneț și speră să obțină bani prin PNRR ca să-l vadă împlinit. Transformarea locului ar putea costa 12 milioane de euro.
Ioniţă Apostolache, purtător de cuv. Mitropolia Olteniei: Va deveni un loc de agrement având în centru această bijuterie arhitectonică, care, din păcate, în decursul timpului s-a degradat. Există centre pe care noi le-am luat ca model la Mânăstirea Taize, din Franța.
Până când planurile vor deveni realitate vor mai trece câțiva ani. Odată gata, comuna ar putea deveni și ea atractivă pentru turiști. Azi în Turburea nu există nicio pensiune, potrivit observatornews.ro.