Un bărbat de 58 de ani s-a intoxicat cu toxină botulinică și a murit. A mâncat pește prăjit

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.09.2022 - 13:57
Ambulanță / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un bărbat în vârstă de 58 ani, din județul Olt, a decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina după 6 zile de spitalizare în care starea sa s-a degradat continuu. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost unul crunt: intoxicație cu toxină botulinică.

SHARE

Bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina în data 15 sepetmbrie 2022. Respira greu și tușea. A fost internat în secția ORL, însă a fost consultat pe parcursul internării de medici de mai multe specialități. Dar nimeni nu a bănuit că acesta era intoxicat cu toxină botulinică. 

Bărbatul a decedat în 21 septembrie 2022, în secția Terapie Intensivă, iar diagnosticul, confirmat după deces, a fost de intoxicație cu toxină botulinică. 

„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.

Citește și: 60.000 lei panourile fotovoltaice care te fac complet independent energetic. Cum iei bani de la stat

Despre evoluția galopantă a cazului a vorbit reprezentantul SJU Slatina, medicul Bogdan Vătu, care a menționată că suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu s-a ridicat imediat, la internare, dar pentru că starea pacientului se degrada de la o zi la alta, medicii spitalului au luat în calcul mai multe ipoteze.

În cele din urmă, din discuțiile cu membrii familiei pacientului, și după ce aceștia au spus că bărbatul consumase un preparat din pește pregătit acasă (dar din care, ar fi spus rudele, au mâncat mai multe persoane), s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.

Bărbatului i s-au recoltat probe în timp ce era internat, însă rezultatele au fost disponibile abia după ce acesta murise, relatează infoactual.ro.

Citește și: Boxerii români au făcut senzație la turneul internaţional de la Sarajevo: 4 medalii de aur

Botulismul, o boală rară, extrem de gravă

Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate (marea majoritate, conserve incorect sterilizate) sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei.

În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost de asemenea salvat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te