Un avocat din oficiu cu trei cazuri COVID-19 va fi plătit mai bine decât un medic

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 21.07.2020 - 15:16

Avocații din oficiu care vor asista persoanele suspecte de COVID- 19, care contestă în instanță decizia internării obligatorii, vor primi un onorariu de 940 de lei pentru fiecare caz în parte.

SHARE

Practic, un avocat implicat în trei astfel de cazuri va fi plătit mai bine decât un medic implicat direct în lupta cu pandemia de COVID-19, remunerat lunar cu 2.500 de lei, față de un avocat cu trei cazuri, ce va primi 2.820 de lei

Cuantumul onorariului nu a fost făcut public, dar a fost prevăzut în protocolul trimis la instanțe.

Potrivit Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic (Legea carantinării)
o persoană suspectă de COVID poate fi internată fără acordul său timp de maxim 48 de ore.

Dacă persoana respectivă este pozitiv urmare a testării pentru COVID-19, direcțiile de sănătate publică pot dispune, prin act administrativ, spitalizarea obligatorie pentru o perioadă de 30 de zile.

Deputatul PNL, avocatul Daniel Fenechiu, consideră că nu este vorba de un onorariu exagerat.

„Având în vedere că poate fi vorba de muncă de noapte sau în weekend și că avocatul își poate pierde în medie 6-7 ore cu un caz nu cred că este o sumă foarte mare.

În București sunt mulți avocați, dar în alte locuri din țară, unde barourile sunt mai mici, sunt trimiși toți avocații să presteze asistență judiciară din oficiu.

În plus, nu cred că efortul financiar va fi foarte mare, pentru că nu vor fi foarte multe cazuri în care persoanele suspecte vor contesta măsurile dispuse de autoritățile sanitare”, ne-a declarat avocatul Daniel Fenechiu.

El a precizat că onorariile cuvenite avocațiilor pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, stabilite inițial în 2015, „au fost actualizate cu inflația în 2019 și au crescut astfel cu circa 120%”.

În acest sens a fost semnat, în data de 14 februarie 2019 un protocol între Ministerul Justiției, Parchetul General și Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR).

Se poate observa că, în cazul avocaților din oficiu în cazurile de COVID, a fost luată drept model valoarea maximă a onorariului, prevăzută în cazurile complexe de asistență judiciară. De pildă în cazul internării nevoluntare, o speță asemănătoare cu suspecții de COVID-19, onorariul avocațial este de 390 de lei.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.