Suntem în conjurați de aparate electocasnice care ne fac viața mult mai ușoară. Puțini știu că unele sunt adevărate comori. În sensul că acestea conțin aur. Astfel că este bine să ai în vedere acest aspect când vrei să te desparți de ele.
Există o metodă prin care se poate extrage acest metal prețios. Oamenii de știință elvețieni au descoperit cum pot face acest lucru.
Un aparat electrocasnic din casa ta este o comoară. Conține aur de 22 karate. Cum îl recuperezi?
În casele noastre există un dispozitiv în special care are componente interne ce conțin aur. Într-adevăr, anumite părți ale sursei de alimentare și panoul său de control conțin acest metal prețios.
Cercetătorii de la ETH Zurich au dezvoltat o tehnică ecologică și durabilă care face posibilă recuperarea aurului conținut în acest aparat electrocasnic. Apoi îl puteți duce la reciclat.
Aurul este folosit foarte des datorită proprietăților sale de conducție electrică și rezistență la coroziune.
Cuptorul cu microunde este aparatul electrocasnic ce conține aur. Ar conține în jur de 45 de miligrame.
Acest lucru poate să nu pară prea mult. Dar dacă adunați mai multe dispozitive, cantitatea poate deveni semnificativă. Testele de laborator efectuate de cercetătorii elvețieni au arătat că 20 de cuptoare cu microunde neutilizate ar putea extrage până la 450 de miligrame de aur pur de 22 de karate .
Un aparat electrocasnic din casa ta este o comoară. Conține aur de 22 karate. Cum îl recuperezi? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Extragerea acestor metale prețioase din deșeurile electronice este un proces foarte costisitor, dar și poluant.
Însă echipa de la ETH Zurich a descoperit o metodă care nu mai poluează.
Datorită unui burete realizat din proteine din zer, un produs secundar al industriei brânzeturilor, extracția este mult mai simplă. Acest material are o afinitate naturală pentru ionii de aur din aparatele electrocasnice, scrie vonews.fr.
„Metoda transformă două tipuri de deșeuri în aur”
Procesul are loc în mai multe etape. În primul rând, componentele electronice ale cuptorului cu microunde sunt dizolvate într-o soluție acidă. Apoi, buretele din zer este scufundat în această soluție și atrage particulele de aur una câte una.
Odată saturat, buretele este încălzit. Apoi permite formarea de pepite de aur pur. Datorită acestei metode, vei putea obține apoi un metal cu o puritate de 22 de karate într-un mod durabil și economic.
„Ceea ce îmi place cel mai mult este că folosim un produs secundar al industriei alimentare pentru a obține aur din deșeurile electronice. Într-un sens foarte real, metoda transformă două tipuri de deșeuri în aur. Nu poate fi mai durabilă decât atât”, a spus profesorul Raffaele Mezzenga, responsabil cu acest studiu.
„Știam că bureții proteici au o capacitate foarte mare de absorbție a aurului, dar surpriza noastră a fost să găsim atât de mult aur [în raport cu alte metale]”, a mai spus Raffaele Mezzenga , profesor la ETH Zurich . „Când am văzut că puritatea aurului era atât de mare, a fost o surpriză bună, desigur.”, a mai precizat acesta.
Un lucru este cert, aceasta este o descoperire cu adevărat majoră în reciclare .
Dacă vrei să scapi de cuptorul cu microunde, vei ști că poate conține aur. Și că l-ați putea extrage folosind metoda dezvoltată de echipa ETH Zurich.
Foto: freepik (rol ilustrativ)
De la gunoi la aur
Extragerea aurului din deșeurile electronice este de dorit din motivul evident: aurul este valoros. Prețurile variază, dar la momentul scrierii, aurul de 22 de karate este evaluat la aproximativ 60 USD per gram. Cu toate acestea, extragerea aurului necesită un proces care îl poate separa de multe alte metale și substanțe găsite în deșeurile electronice.
Mezzenga și colegii săi cercetători au fost inspirați de cercetările anterioare care au folosit nanofibrile de amiloid de proteine pentru a purifica apa contaminată cu metale grele precum plumbul, paladiul și mercurul . Aurul, un alt metal greu, poate fi, de asemenea, absorbit de proteină.
„În trecut am folosit deja această proteină pentru a purifica apa poluată cu metale grele, arsenic, compuși radioactivi și așa mai departe”, a spus Mezzenga. „Așa că pregătim acest aerogel și am căutat să vedem dacă acum putem extrage aur din deșeurile electronice.”
Rezultatele au fost chiar mai de succes decât sperau cercetătorii. Aurul a fost absorbit, așa cum era de așteptat, dar alte metale prezente au fost absorbite în cantități foarte mici, ceea ce a permis cercetătorilor să extragă o pepită de aur cu un nivel ridicat de puritate. Ei estimează valoarea aurului produs la aproape 50 de ori mai mare decât costul extragerii acestuia.
Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Înainte să cumpărați o găleată de zer praf de la sala locală și să o aruncați pe o placă de bază veche , așteptați un minut. Procesul începe cu curățarea plăcii de bază și îndepărtarea componentelor nedorite, cum ar fi condensatorii și placarea din plastic.
Apoi, placa de bază este zdrobită în bucăți și dizolvată într-o baie cu apă foarte acidă, care este filtrată pentru a îndepărta resturile. Aerogelul AF este plasat în această supă de placa de bază, care este apoi uscată, arsă, amestecată cu borax, topită și, în final, răcită pentru a forma o bucată de aur util.
Ar putea suna complex, dar Mezzenga spune că este simplu, cu pregătirea și echipamentul potrivit și chiar a glumit (cu oarecare enervare) cu interesul căutărilor de aur DIY .
„Sunt bombardat de solicitările din întreaga lume ale oamenilor care doresc să facă asta în propria lor bucătărie sau în propriul subsol, pentru că tehnologia este relativ simplă”, a spus Mezzenga. "Nu poți să o faci în orice mediu. Dar într-o anumită configurație, se poate face fără nicio problemă."
Eliminarea a două deșeuri printr-un singur proces
Simplitatea procesului este importantă, deoarece aurul poate fi deja extras prin alte metode, cum ar fi particulele de cărbune activ. Cărbunele activ este produs din materiale bogate în carbon, cum ar fi lemnul sau cărbunele. Deși este folosit frecvent pentru a absorbi materiale nedorite și periculoase , sustenabilitatea cărbunelui activ , precum și eficiența acestuia în extragerea aurului, pot fi îmbunătățite.
Cercetătorii au descoperit că recuperarea a 1 gram de aur din deșeurile electronice ar necesita doar 5,26 grame de aerogel AF, cu o treime mai puțin decât cele 15,15 grame de cărbune activat necesare pentru a obține același rezultat. Acest lucru reduce amprenta de carbon a extracției de aur cu aproximativ 25 %.
Ajută faptul că zerul folosit pentru obținerea aerogelului este în sine un produs rezidual și nu unul care este deosebit de dorit. "Există foarte puțină utilizare a acestui produs. Cea mai mare parte este folosită pentru hrana animalelor sau reintegrat într-o oarecare măsură în alimente. Dar adevărul este că o mare parte din proteine este risipită", a spus Mezzenga.
Cu toate acestea, acesta nu este sfârșitul drumului pentru această cercetare. Deși procesul are beneficii în comparație cu carbonul activat, impactul său asupra mediului nu este încă banal și o mare parte din impact se datorează utilizării zerului care, ca produs secundar al industriei lactatelor, este legat de gazele cu efect de seră produse de agricultura produselor lactate . Cercetătorii au creat un burete proteic din surse vegetale, care ar fi mult mai ecologic, dar încă nu au testat capacitățile sale de absorbție a aurului.
Procesul ar trebui să se dovedească util și pentru alte metale decât aurul. Alte metale grele, cum ar fi platina și paladiul, se găsesc, de asemenea, în mod obișnuit în deșeurile electronice. Există potențialul de a adapta acest proces pentru a extrage aceste metale, făcând posibilă procesarea eficientă a unei varietăți și mai mari de deșeuri electronice.
"În funcție de sursă, vom putea procesa un anumit metal de pământuri rare . Deoarece acest proces este capabil să absoarbă orice metal greu sau metaloid... suntem siguri că vom putea extrage platină, paladiu, argint și metale exotice pământuri rare", a spus Mezzenga, conform unei publicații de specialitate.