Un an de la primul caz de COVID din România: pacientul zero s-a infectat de două ori

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.02.2021 - 23:46
Un an de la primul caz de COVID confirmat în România. Pacientul zero a fost dus la „Matei Balș”. Sursă imagine: Digi24

Vineri, 26 februarie 2021, s-a împlinit un an de la confirmarea primului caz de infectare cu "noul coronavirus" (COVID-19) în România. Pacientul zero, un tânăr pe atunci de 24 de ani, dintr-o comună din județul Gorj, s-a infectat de două ori în acest interval.

SHARE

„Suntem, din păcate, în situația să vă anunțăm că, în urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian, avem primul caz infectat cu COVID-19 de pe teritoriul României. Imediat ce va ajunge la București va intra în schema de tratament și sperăm să avem rezultate bune”, anunțat, în 26 februarie 2020, medicul Victor Costache, atunci ministru al Sănătății. 

Citește și: Penalul Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, și-a vaccinat copiii la un spital din subordine

Primul caz de COVID din România: pacientul zero vine din județul Gorj 

Românul Sergiu Sgurescu, din comuna gorjeană Prigoria, devenit pacientul zero de COVID al României urma să fie luat cu izoleta de acasă și internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, fiind asimptomatic. Familia lui, formată din șapte membri, intra în carantină. 

Românul lucra la barul unui cetățean italian din Rimini căsătorit cu o româncă, care tocmai se întorsese atunci din Italia. 

Sergiu Sgurescu spunea atunci că este „o răceală, o gripă care se poate vindeca, adică nu e așa rău”, conform b1.ro. 

Tânărul a fost externat în 1 martie, pentru că testele arătau că s-a vindecat. 

La finele anului trecut, tânărul a anunțat pe Facebook că este infectat din nou: „Carantina part. 2! Am reușit performanța sa fiu infectat și a doua oară cu Covid-19 . Și acum e la fel ca prima dată. Eu și virusul începem sa ne împrietenim”. 

Citește și: De ce mai sunt persoane care se infectează cu COVID după ce s-au vaccinat împotriva bolii

Italianul care l-ar fi infectat pe român: „În România eram un delincvent și un purtător de virus”

Italianul căsătorit cu o româncă a dat un interviu anul trecut, în luna mai, pentru Digi 24, în care a povestit că oamenii îl acuzau că a adus virusul în România și că viața lui a fost un calvar.

„Rău. Pentru că au vorbit de rău. Nu puteam să o primesc bine. Eu nu am infectat pe nimeni. Nici în România, nici aici (...). În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România”, spunea Cesare Emendatori, la Digi24

Bărbatul a spus că, cel mai probabil, s-ar fi infectat încă din Rimini, de la un târg : „Am avut mulți clienți chinezi, de la Milano, din Portugalia. Am avut karaoke, am cântat, credem că l-am luat de pe microfoane. Presupunem. Nu se știe”. 

Citește și: Obezii și diabeticii, două treimi dintre persoanele spitalizate cu COVID

Aproape 792.000 de cazuri COVID confirmate într-un an. Peste 20.000 de decese 

În 11 martie 2020, deci două săptămâni mai târziu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemia de COVID-19 la nivel global.

În România, şcolile s-au mutat online, iar începând cu 15 martie a fost decretată starea de urgenţă, timp de două luni, pentru ca statul român să fie pregătit să facă faţă pandemiei. Din 15 mai 2020, starea de alertă din România s-a prelungit lunar cu câte 30 de zile. 

Până joi, în România au fost confirmate 791.971 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar 20.167 de oameni infectați au murit. 733.616 pacienți au fost declarați vindecați.

Din 27 decembrie, de când a început campania de vaccinare anti-COVID, s-au imunizat 872.361 de persoane. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te