Modul în care forțele de ordine au acționat în Piața Victoriei face și obiectul unui dosar penal la Parchetul General, în care sunt vizați șefi ai Jandarmeriei.
În dosarul Jandarmeriada, Newsweek România a reconstituit ziua protestului Diasporei, când circa 150.000 de oameni s-au aflat în stradă, cerând demisia Guvernului Dăncilă, într-o perioadă tensionată pentru Putere, când contestarea a fost făcută inclusiv prin formula „M***PSD“, popularizată inițial prin plăcuțele de înmatriculare ale unui român din Suedia.
„Nu dați! Nu dați!“. „Primul meu gând a fost dacă mai am toate degetele“. „Jandarmii parcă erau roboți, parcă erau drogați“. Câțiva oameni violenți „zdruncinau gardurile și jandarmii dădeau cu gaze fix în colțul opus“, au povestit, pentru Newsweek România, cinci martori (și victime) la protestul din 10 august.
Fotoreporterul Cătălin Georgescu, de la Decât o Revistă, a fost cel care a surprins momentul în care turiștii israelieni erau scoși din taxi de jandarmi și bătuți.
O româncă din Italia, Silvia Dumitrache, care venise acasă pentru protest și un cuplu – Ema Ene și Alex Stere- au fost fugăriți și gazați de jandarmi pe toate străzile din jurul Pieței Victoriei.
Vlad Gheorghe, jurist USR, care în seara aceea strângea semnături pentru campania „#FărăPenali“, a fost bătut de jandarmi de două ori, iar a doua oară s-a temut că nu va scăpa cu viață.
Primele gaze lacrimogene au fost aruncate în jurul orei 16.30, sub pretextul că protestatarii forțează gardurile de metal care împrejmuiesc piața.
La ora 18.00, Jandarmeria anunța deja, pe Facebook, că în Piața Victoriei sunt grupuri violente, însă forțele de ordine nici nu le-au izolat, nici nu le-au retras.
Începând cu ora 20.00, jandarmii aruncă cu gaze lacrimogene în protestatari la un interval de 15 minute, iar mii de oameni sunt puși la pământ, cu ochii înroșiți și tușind.
Pe Facebook, Jandarmeria a continuat să anunțe prezența galeriilor de fotbal și a acuzat protestatarii că sunt violenți.
La ora 22.00, jandarmii încep să „curețe“ în forță Piața Victoriei, motivând că au fost făcute somațiile și au fost trase cele trei semnale luminoase. Ulterior, Jandarmeria Română a declarat că ordinul de evacuare s-a dat la 23.11.
La ora 23.00, se produce una dintre cele mai mari manipulări: Antena 3, post apropiat PSD-ALDE, transmite, în breaking news, că o femeie jandarm a fost omorâtă în bătaie de protestatari.
Femeia, lăsată în mijlocul protestatarilor de colegii ei, a fost condusă în siguranță la plutonul ei și, la câteva ore de la conferința de presă din 11 august, în care ex-purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, susținea că jandarmerița urma să rămână paralizată, ministrul Sănătății anunța că aceasta este în stare bună.
Alte minciuni ale organelor de forță au fost: „atacul“ de la Springtime asupra forțelor de ordine, mașina cu „sticle incendiare“, a cărei existență nici nu a fost dovedită, indicativele „la vedere“ ale forțelor de ordine (în realitate, indicativele au fost acoperite).
Newsweek România a arătat, atunci, că ministrul Carmen Dan (PSD) s-a aflat în sediul Internelor în 10 august, iar în Piața Victoriei au participat la operațiune unități de poliție, structuri de informații ale MAI, și, potrivit unor surse, chiar și poliția de frontieră.
Dosarul „Jandarmeriada“ a descris, de asemenea, și modul în care Puterea, împreună cu televiziunile de casă, și-a construit manipularea potrivit căreia pe 10 august se pregătea chiar o lovitură de stat, lucru susținut, ulterior, chiar de premierul Viorica Dăncilă, într-o scrisoare trimisă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Mai mulți politicieni PSD-ALDE au sărit să-i apere pe jandarmi, cauționând violențele asupra oamenilor pașnici (între ei, europarlamentarii Norica Nicolai, Claudia Țapardel, Dan Nica).
În septembrie 2018, Parchetul General a anunțat că sunt urmăriți penal în dosarul „10 august“ maiorul Laurențiu Cazan, împuternicit director general al Jandarmeriei București, colonelul Sebastian Cucoș, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonelul Ionuț Sindile, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, comisarul șef de poliției Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relația cu Prefectura.
Acuzațiile sunt că aceștia ar fi autorizat o intervenție în care forțele de ordine au săvârșit „acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente“, dar și că Jurnalul Acțiunilor Operative ar fi fost modificat pentru a consemna „în mod nereal“ 23.11 drept ora la care prefectul Capitalei ar fi aprobat intervenția în forță în Piața Victoriei.
În februarie 2019, Parchetul General a anunțat că au fost audiați 1.180 de martori și 560 de răniți, dar și că a efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor din 10 august. La începutul lui mai, Parchetul General a precizat că a extins urmărirea penală in rem.