Ukrainegate: Cine sunt senatorii republicani care l-ar putea „trăda” pe Trump

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.12.2019 - 15:54
Foto: politico.com
Foto: politico.com

Camera Reprezentanților din Congresul de la Washington se pregătește să redacteze articolele de acuzare în cadrul procedurii de impeachment împotriva preşedintelui republican Donald Trump, după ce președinta democrată a Camerei a cerut Comitetului Juridic acest lucru.

SHARE

Liderul de la Casa Albă este acuzat că a condiționat acordarea unui ajutor militar Ucrainei de anchetarea pentru corupție a lui Joe Biden, fostul vicepreședinte din timpul administrației lui Barack Obama.

Cei mai mulți dintre analiști anticipează că Trump va fi pus sub acuzare în Camera Reprezentanților, unde democrații dețin o majoritate confortabilă, însă va fi achitat de către Senat și nu va fi demis din funcție. Votul privind articolele de punere sub acuzare ale președintelui Trump ar putea fi dat în următoarele câteva zile, după ce Comitetul Juridic, condus de democratul Jerry Nadler, a început dezbaterile pe acest subiect, potrivit unor surse internaționale citate de G4media.

O majoritate simplă a membrilor comitetului ar trebui să voteze în favoarea aprobării unui articol sau a articolelor de punere sub acuzare pentru ca procesul să ajungă în fața Camerei Reprezentanților. Comitetul Juridic al Camerei este în prezent format din 24 democrați și 17 republicani; este necesar ca 21 dintre voturi să fie favorabile procedurii, iar experții anticipează că acest lucru se va întâmpla cu certitudine.

Fiecare articol de punere sub acuzare, care este adoptat cu majoritate simplă de voturi în comisie, va fi apoi votat de către Camera Reprezentanților. Dacă vreunul din aceste articole obține un vot majoritar simplu, care este de 50% plus un vot suplimentar, aceasta înseamnă că președintele este pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților.

După votul din Camera Reprezentanților, Senatul este însărcinat cu organizarea procesului legat de procedura de impeachment în care există un prag mai mare de voturi necesare care trebuie atins pentru ca procedura să aibă succes. Asta înseamnă că, în Senat, un număr mai mare de aleși trebuie să voteze în favoarea condamnării decât în Camera Reprezentanților.

Președintele Trump va fi foarte probabil pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, unde democrații dețin o majoritate confortabilă. Există însă puține voci care cred că demiterea lui va fi aprobată de Senat, acolo unde republicanii sunt majoritari.

Analiștii americani afirmă că exista șanse ca unii dintre senatorii GOP să se abată de la linia partidului, care până acum a făcut front comun în jurul liderului de la Casa Albă, și să voteze pentru înlăturarea din funcție a lui Trump.

Susan Collins, senatoare din Maine. Una dintre cele mai critice voci la adresa lui Trump dintre senatorii republicani, Collins s-a opus președintelui în câteva situații importante. Până în acest moment, ea a evitat să spună cum va vota în cazul unui proces în Senat, afirmând că, în calitate de jurat, ea va trebui să fie imparțial și să voteze doar pe baza dovezilor.

Collins a spus că urmărește atent desfășurarea audierilor și procedurilor din Camera Reprezentanților, iar asistenții săi îi prezintă zilnic un sumar al celor mai importante evenimente legate de Ukrainegate.

Senatorul Mitt Romney (Utah). Politicianul în vârstă de 72 de ani, care a început un nou mandat în ianuarie, este unul dintre cei mai agresivi și constanți critici ai lui Trump din Senat. Referindu-se la eforturile președintelui de a presa oficialii de la Kiev pentru a-l ancheta pe Biden, Romney a descris acțiunea ca „deranjantă la modul extrem.” Când președintele Trump a cerut și Chinei să-l investigheze pe Biden, Romney a spus că mișcarea este „greșită și îngrozitoare.”

Romney pare cel mai probabil să votez alături de democrați. În timpul campaniei prezidențiale din 2016, politicianul din Utah a afimat că Trump este „un fals” si „o frauda,” însă criticile lui nu au reusit să împiedice nominalizarea lui Trump drept candidatul Partidului Republican la președinția Statelor Unite.

Lisa Murkowski, senatoare de Alaska. Murkowski a fost senatoarea care a votat de cele mai multe ori împotriva lui Trump, de la preluarea mandatului de către acesta, în cazul unor legi majore. De exemplu, ea votat împotriva efortului lui Trump de a anula ObamaCare și s-a opus nominalizării judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă.

Mandatul lui Murkowski expira abia în 2022, iar baza sa politică în Alaska include independenți și democrați care au ajutat-o să câștige scrutinul din 2010 după ce pierduse alegerile primare din cadrul GOP.

Murkowski l-a criticat pe Trump pentru că ar fi condiționat acordarea unui ajutor militar de 400 de milioane de dolari Ucrainei, spunând în octombrie: „Nu trebuie să rețineți un ajutor extern pe care noi l-am apobat anterior pentru o inițiativă politică.”

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te