Ucraina are nevoie disperată de asistență financiară. Mai are timp o lună să negocieze cu creditorii

DE Alexandra Lupascu | 01.07.2024 - 17:39
Ucraina are nevoie disperată de asistență financiară. Mai are timp o lună să negocieze cu creditorii Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Ucraina are nevoie disperată de asistență financiară. Mai are timp o lună să negocieze cu creditorii Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ucraina mai are o lună pentru a negocia cu creditorii restructurarea datoriilor și pentru a evita intrarea în faliment, relatează The Economist.

SHARE

Războiul continue să macine economia Ucrainei. PIB-ul țării este cu un sfert mai mic decât era înainte ca Vladimir Putin să invadeze Ucraina, banca centrală sparge rezervele valutare iar recentele atacuri ale Rusiei asupra reţelei energetice au tăiat prognozele de creștere, relatează The Economist.

Creditorii Ucrainei au convenit în ultimii doi ani suspendarea plata datoriilor. Însă, moratoriul asupra plăților către deținătorii privați de obligațiuni străine, inclusiv Amundi, cel mai mare fond de investiţii din Europa, și Pimco, fond de investiţii american, se încheie la 1 august 2024.

În cazul în care Ucraina intră în incapacitate de plată încrederea investitorilor în angajamentele luate de Occident ar putea fi subminată și ar provoca un dezastru pentru redresarea postbelică a țării.

Ucraina are nevoie disperată de asistență financiară. Mai are timp o lună să negocieze cu creditorii

Un grup de deținători de obligațiuni străini, inclusiv BlackRock și Pimco, intenționează să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a relua de anul viitor. plățile dobânzilor la datorie de anul viitor.

FMI vrea ca Serghei Marchenko, ministrul de finanțe al Ucrainei, să negocieze o reducere a datoriei, dar un acord pare puțin probabil în acest moment. Ucraina vrea o reduce cu 60% din valoarea actuală a datoriilor în timp ce creditorii cred că 22% ar fi mai rezonabil.

Ucraina are două opțiuni

Dacă nu există un acord de restructurare, Ucraina are două opțiuni: să convină asupra extinderii moratoriului asupra plăților datoriilor până în 2027 sau să declare incapacitate de plată.

Citește și: Suntem mai aproape de un accident nuclear în Ucraina

Ultima variantă sună drastic, dar în realitate există o mică diferență între scenarii. În orice caz, plățile ucrainene nu se vor relua.

Reținerea investitorilor privați reflectă nu numai perspectivele financiare ale Ucrainei. În timpul unei restructurări normale, creditorii pariază pe perspectivele economice ale țării.

Împrumutarea unui debitor aflat în război presupune și un al doilea pariu: că acesta va câștiga. Multe depind de gradul de sprijin din partea Occidentului.

Contribuabilii se pot sătura să dea miliarde. Donald Trump, care a fost sceptic cu privire la sumele alocate, pare din ce în ce mai probabil să se întoarcă la Casa Albă în noiembrie.

Deținătorii de obligațiuni sunt, de asemenea, sceptici față de planurile de redresare pe termen lung ale Ucrainei în cazul victoriei.

În timp ce aliații și FMI susţin că o restructurare acum va permite Ucrainei să revină pe piețele financiare odată ce războiul se încheie și aliații vor ierta datoria, investitorii nu sunt convinși că acea zi va veni vreodată.

O mare parte din reconstrucţia Ucrainei nu va avea niciodată profit

Deținătorii de obligațiuni cred mai degrabă că restructurarea datoriilor va fi prima dintre multele încercări ale aliaților Ucrainei de a transfera povara financiară a războiului și costurile reconstrucției de la guvern către sectorul privat.

Un studiu realizat de Banca Mondială, ONU, Comisia Europeană și guvernul ucrainean arată că reconstrucția economiei Ucrainei după invazia Rusiei ar urma să coste 486 de miliarde de dolari. 

Citește și: NATO și UE încurajează sprijinul SUA pentru Ucraina

O mare parte din redresarea Ucrainei, inclusiv reconstruirea infrastructurii de bază, precum și pregătirea oamenilor pentru a reface țara, nu va avea niciodată profit și, prin urmare, va trebui să fie suportată de aliații țării.

Anul acesta, Ucraina are nevoie de încă 9,5 miliarde de dolari pentru a finanța industria de apărare, energia, reabilitarea locuințelor deteriorate, agricultura, tehnologia digitală și sectorul IT.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te