Trezoreria SUA a amendat o bancă din România pentru tranzacții cu Iran și Siria

DE Elena Andrei | 30.08.2021 - 20:25
Trezoreria SUA a amendat o bancă din România pentru tranzacții cu Iran și Siria/Foto: daily sabah

Trezoreria SUA a anunțat la 27.08.2021 că a semnat un acord prin care „First Bank SA, cu sediul în România, și compania din SUA, JC Flowers & Co., au fost de acord să remită 862.318 USD pentru soluționarea răspunderii civile privind încălcarea sancțiunilor OFAC în Iran și Siria.

SHARE

„First Bank SA, cu sediul în România, și compania-mamă din SUA, JC Flowers & Co., au fost de acord să remită 862.318 USD pentru soluționarea potențialei răspunderi civile pentru prelucrarea tranzacțiilor de către First Bank, în încălcare aparentă a programelor de sancțiuni ale OFAC în Iran și Siria. Mai exact, First Bank a procesat 98 de tranzacții comerciale în valoare totală de 3.589.189 dolari prin intermediul băncilor americane în numele părților situate în Iran și Siria. În 2018, după ce JC Flowers a dobândit o participație majoritară la First Bank, First Bank a procesat plăți în euro pentru persoanele aflate în Iran. Suma decontării reflectă hotărârea OFAC conform căreia încălcările aparente au fost dezvăluite în mod voluntar de la sine și care nu sunt flagrante”, se arată în buletinul publicat de Departamentul Trezoreriei SUA.

First Bank (anterior Piraeus Bank România) este o bancă din România deținută majoritar de fondul de investiții american J.C. Flowers & Co. Banca a fost achiziționată de la grupul grec Piraeus Bank în 2018, de firma J.C. Flowers & Co. (76,1 din acțiuni), BERD (19%) și conducerea băncii (4,9%).

Citește și

Fondatoarea Wildberries, cea mai bogată femeie din Rusia: 13 miliarde dolari (Forbes)

Israelul accelerează planurile militare împotriva Iranului, care exportă petrol pentru talibani

 

La începutul anului 2019, autoritatea de reglementare a First Bank, Banca Națională a României, a semnat o tranzacție în dolari SUA pe care First Bank o procesase pentru un transport de lemn din România în Siria. Ca urmare, First Bank a început în martie 2019 o revizuire de cinci ani, ale cărei rezultate au fost transmise voluntar către OFAC. Încălcările aparente s-au referit la trei categorii de plăți (“Apparent Violations”).

Procesarea plăților în dolari SUA pentru persoane fizice sau entități situate în Iran: din 2 martie 2016 până la 5 decembrie 2018, First Bank a procesat 34 de plăți efectuate în valoare totală de 991.246 USD prin bănci americane în care utilizatorul final al tranzacției comerciale subiacente se afla în Iran și plățile au fost făcute în numele clienților iranieni ai First Bank. Aceste tranzacții au constituit un indirect exportul de servicii financiare în Iran și a determinat instituțiile financiare americane să exporte servicii financiare către Iran.

Procesarea plăților în dolari SUA pentru persoane fizice sau entități situate în Siria: începând cu 15 iulie 2016 până la 6 decembrie 2018, First Bank a procesat 36 de plăți în valoare totală de 1.061.104 USD prin bănci americane, importatorii fiind localizați
în Siria. Aceste tranzacții au constituit un export indirect de servicii financiare către Siria și a determinat instituțiile financiare americane să exporte servicii financiare în Siria.


Procesarea plăților în euro către Iran ca filială străină a unei companii americane: în
iunie 2018, JC Flowers a dobândit o participație majoritară la First Bank, transformând First Bank într-o entitate deținută majoritar de o persoană din Statele Unite și, prin urmare, supusă interdicțiilor de la § 560.215 al ITSR. În perioada 17 octombrie 2018 și 4 martie 2019, First Bank a procesat 28 de plăți în euro în valoare totală de 1.536.840 USD în afara sistemului financiar al SUA care implică iranieni, părți și interese pentru care nu exista o autorizație sau o scutire aplicabilă. În consecință, tranzacțiile au constituit încălcări aparente ale sancțiunilor.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te