Trei membri PSD au semnat inițiativa „Fără Penali în funcții publice”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 31.07.2018 - 16:08

Campania USR, „Fără Penali în Funcții Publice” a strâns până în prezent peste 400.000 de semnături, din toată țara. Trei dintre semnăturile adunate de voluntari aparțin membrilor Partidului Social-Democrat.

SHARE

Claudiu Popescu, consilier județean PSD, Fănuț Costea, președintele PSD Găești, și Constantin Ana, primarul PSD al orașului Pucioasa, sunt cei trei membri ai partidului de guvernământ care nu mai vor persoane cu probleme penale în funcții publice ale statului român. 

Voluntarii campaniei „Fără penali în funcții publice” s-au aflat pe 20 și 21 iunie la Găești și au profitat de Zilele orașului pentru a strânge semnături pentru inițiativa cetățeneacă ce își propune să interzică condamnaților definitiv, prin modificarea Constituției, să mai ocupe demnități publice. Cum o delegație a PSD a venit în localitate pentru sărbătoare, voluntarii i-au abordat. Și au obținut două semnături.

Claudiu Popescu a refuzat să explice, pentru Newsweek România, cum de a decis să participe la campania de strângere de semnături pentru modificarea Constituției „Fără penali în funcții publice. „Nu comentez”, a fost răspunsul lui, când l-am contactat telefonic. 

Pe de altă parte, președintele PSD Găești Fănuț Costea a declarat că astfel de inițiative sunt importante, dar trebuie „făcute curat”, iar acum îi pare rău că a semnat. „Din păcate, dacă știam mai multe lucruri, nu o semnam. (...) Mi s-a părut că a fost un eveniment de promovare a curățeniei, inclusiv pro Ludovic Orban, care, din punctul meu de vedere, este tot un penal, chiar dacă el a fost achitat. Este părerea mea personală, care a contat și atunci când am semnat. Îmi pare rău că am semnat în acel moment. Astfel de evenimente trebuie făcute curat. Eu l-am privit ca pe un eveniment curat, dar ulterior lipindu-se de prezența unui lider politic, din punctul meu de vedere nu a mai fost curat. Văd că tinerii au pornit foarte foarte bine, foarte bine că fac lucrurile să meargă, să meargă spre ceva mai bun, numai că, din păcate, în continuare sunt naivi și trăiesc într-o lume pe care alții o conduc”, a declarat Fănuț Costea pentru Newsweek România.
La întrebarea de ce a semnat totuși pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”, Fănuț Costea a răspuns că „e ca la vot”. „E ca și când întrebi dacă ai votat și răspunsul e Da, apoi întrebi cu cine și discuția intră într-o zonă tabu. Motivul pentru care eu am semnat această campanie este strict personal”, a precizat președintele PSD Găești. „Acest fenomen se promovează pentru că, în acest moment, clasa politică e foarte jos”, adăugat acesta.

Fănuț Costea și-a dat demisia din funcția de consilier local, în iunie 2017,  atunci când început procesul cu  Agenția Națională de Integritate, care  a constatat în cazul său încălcarea regimul juridic al incompatibilităților.

Peste 700 de semnături pentru inițiativa cetățeanească „Fără penali în funcții publice”, susținută de USR, s-au strâns, la Găești, pe 20 și 21 iunie.  Acțiunea a fost organizată de găeșteanul Marian Rădună, administrator Rezistența TV.

Mihai Răduna, alături de voluntarii „Fără penali” și Fănuț Costea


„Nu înseamnă că sunt mai puțin PSD-ist că am semnat”

Primarul oraşului dâmbovițean Pucioasa, Constantin Ana, a semnat și el iniţiativa „Fără penali în funcțiile publice”, declarând că s-a speriat de „această ură împotriva PSD”.
„Această dezbinare între PSD și tinerii care protestează împotriva noastră (PSD n.r.) m-a motiva să semnez. Eu am vrut să fiu un liant. Interesul nostru e comun, vrem toți o țară normală, să devenim o țară unită. Am fost speriat de această ură împotriva PSD”, a declarat edilul pentru Hotnews

Constantin Ana a precizat că nu a fost „certat” de conducerea partidului. „Nu înseamnă că sunt mai puțin PSD-ist că am semnat. E un gest de normalitate. Și noi suntem oameni, nu maimuțe. Și noi, PSD-iștii tineri, suntem interesați de viitorul acestei țări. Nu am avut un interes personal. În nicio clipă nu mi-a fost teamă că mi se va reproșa ceva din partea conducerii partidului”, a menționat primarul.

Curățenie în „mișcarea haștagistă”

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, a refuzat să semneze petiția și nu a putut fi contactat de Newsweek România pentru a explica de ce nu a dorit să participe la această inițiativă cetățenească. Totuși, Dan Comănescu le-a spus voluntarilor „Fără penali în funcții publice”, potrivit Gazetei Dâmboviței, că nu este neapărat împotriva inițiativei, dar că vrea să vadă înainte de toate o curățenie în mișcarea „haștagistă” și apoi în rândul clasei politice.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Dan Comânescu, nu a dorit să semneze inițiativa


500.000 de semnături sunt necesare

Campania „Fără penali în funcții publice” are la bază o inițiativă cetățenească cu scopul de a interzice cetățenilor condamnați definitiv să mai ocupe funcții publice în instituțiile de stat, în contextul în care cei mai importanți oameni din scena politică românească, sunt puși sub învinuiri de fapt de corupție sau au primit condamnări. Campania a fost asumată oficial și de USR, ai căror membri s-au implicat activ în strângerea de semnături pentru modificarea Constituției.
Demersul a început oficial în martie și are nevoie de cel puțin 500.000 semnături, adunate pe parcursul a șase luni, din cel puțin 21 de județe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te