Drama scriitorului Cezar Petrescu: Fiul său și-a împușcat iubita, apoi s-a sinucis din dragoste

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.12.2022 - 19:34
Fiul său și-a împușcat iubita, apoi s-a sinucis din dragoste - Foto: Pexels

La 4 iulie 1940, o tragedie a zguduit comuna Timboiești. Doi tineri, respectiv fiul romancierului și gazetarului Cezar Petrescu, Teodor Aurel, și fiica lui Dumitru Roman, unul dintre cei mai înstăriți oameni din comuna, Viorica, s-au sinucis din dragoste.

SHARE

Cezar Petrescu s-a născut pe 1 decembrie 1892 în satul Hodora, în județul Iași, și a fost fiul inginerului Dimitrie Petrescu, care era profesor la Școala Practică de Agricultură de lângă Roman, și al Olgăi.

Citește și: Șefa Societății Studenților în Medicină: „La practică suntem ignorați. Venim să sprijinim pereții”

Cezar Petrescu, scriitor fecund, care, pe urmele lui Honoré de Balzac, aspira să scrie o nouă "Comedie umană", o Cronică românească a veacului XX. Este cunoscut, totodată, ca unul dintre cei mai de seamă gazetari ai primei jumătăți a secolului trecut.

Alături de Lucian Blaga, Adrian Maniu și Gib Mihăescu întemeiază revista Gândirea în anul 1921. Este fondator al ziarelor Cuvântul (1924) și Curentul 1928; director al ziarului oficios România în 1938 și al revistei România literară, 1938 - suprimate în 1940. Se afirmă ca romancier cu romanul Întunecare (1927-1928), potrivit ziaruldeiași.ro.

Citește și: Ciolacu: Dreapta europeană trebuie să-l convingă pe cancelarul austriac că România merită să adere

Obține Premiul național pentru literatură în 1931 și Premiul de Stat pentru dramaturgie în 1952 pentru piesa Nepoții gornistului - în colaborare cu Mihail Novicov. În 1955 este ales membru titular al Academiei Române.

Căsătorit de 5 ori

Cezar Petrescu a fost căsătorit de cinci ori. Prima sa soție, Marcela, a murit la doar 25 de ani, iar unicul lor băiat, Aurel Teodor, care era student la Arhitectură, s-a sinucis la vârsta de 22 de ani. 

Tânărul era îndrăgostit de Viorica, fiica unor țărani înstăriți din comuna Tâmboești, Vrancea, cei doi voiau să se căsătorească, studentul a așteptat până când fata a terminat liceul, apoi a cerut-o de soție.

Citește și: Ce au căutat românii pe Google în 2022: Roxadustat, zacuscă și Bulgaria all inclusive, pe listă

Cezar Petrescu s-a opus însă categoric, părinții frumoasei Viorica au avut și ei îndoieli, așa că Aurel Teodor, care urma să fie concentrat în război, a luat decizia radicală. 

Dragoste interzisă

Se întâlneau pe ascuns în podgoriile din jurul satului, dar pe data de 4 iulie 1940, considerând că dragostea lor nu poate avea nicio şansă de izbândă, lui Teodor i-a încolţit ideea sinuciderii. Nu înainte însă de a o lua cu el în mormânt şi pe Viorica, potrivit dosaresecrete.ro.

Citește și: VIDEO Copilul de geniu care la 7 ani recită opere întregi din Eminescu: Are o memorie extraordinară

Pe 4 iulie 1940 a împușcat-o pe tânăra sa iubită, apoi s-a sinucis cu același revolver.

Cei doi sunt înmormântați unul lângă celălalt în cimitirul din satul Tâmboiești. Copleșit de durere, scriitorul nu a fost capabil să participe la funeralii.

Durere mare

Scriitorul armean Leon Kalustian a povestit mai târziu: “N-a lăsat nici o explicaţie a gestului şi taina a dus-o cu el în mormânt. Nu l-am văzut pe Cezar Petrescu niciodată atât de destrămat şi atât de gârbovit ca sub plumbul acestui imprevizibil epilog. M-a rugat să mă duc să mă ocup de problemele înhumării şi am făcut-o, cu toată greutatea, ca să-l cruţ de o realitate care nu mai putea fi modificată şi ca să-şi poată salva imaginea copilului dragostei lui dintâi, poate printr-un miracol, încă undeva, viu”, potrivit adevărul.ro. 

La solicitarea lui Cezar Petrescu, această dramă nu a fost consemnată în presa vremii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te