Tradiția Ignatului la țară. Ce spun bunicii că se întâmplă cu o noapte înainte de tăierea porcului
Ignatul este tradiția care marchează tăierea porcului la țară, este însoțită de obiceiuri și superstiții vechi de generații. Bunicii povestesc că încă de cu o noapte înainte de tăiere, casa și gospodăria trebuie pregătite cu grijă.
Pe 20 decembrie, în România, se marcează Ignatul porcului, un obicei vechi de Crăciun, practicat de familii în numeroase sate. Porcul, hrănit și îngrijit pe tot parcursul anului, este pregătit pentru acest moment important, iar întreaga familie se adună pentru a lua parte la ritualul ce marchează începutul sărbătorilor de iarnă..
Bunicii povestesc că încă din noaptea de dinainte de tăiere, gospodăria este pregătită cu grijă. Porcul este hrănit corespunzător, locul de sacrificare este curățat, iar membrii familiei respectă tradiții menite să aducă noroc și belșug pentru anul care urmează.
Tradiția Ignatului la țară. Ce spun bunicii că se întâmplă cu o noapte înainte de tăierea porcului
Obiceiurile din ziua de Ignat atestă caracterul precreștin al sărbătorii. Deși data coincide cu celebrarea Sf. Ignatie Teofanul, Ignatul porcilor sau al păsărilor nu are legătură cu povestea sfântului; suprapunerea a fost realizată ulterior de creștinism.
Pe întreg teritoriul României, în această zi, porcii erau sacrificați pentru Crăciun, iar în unele regiuni și păsările negre erau folosite ca ofrande aduse zeilor pământului.
Citește și Crăciunul, sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos. Tradiții, credințe și superstiții românești
În această zi nu se lucrează, tăierea porcului fiind singura activitate permisă. Tradiția mai prevede că după sacrificiu, splina porcului era folosită pentru preziceri despre iarnă, iar sângele animalului era considerat purtător de noroc și leac, mai ales dacă porcul era negru.
Începând cu ziua Ignatului, era obiceiul ca rufele să nu mai fie spălate până după Bobotează, iar torsul lânii să fie oprit pentru această perioadă.
Pregătirea gospodăriei și implicarea familiei
Ignatul porcului nu este doar un moment de sacrificiu, ci și o ocazie de reuniune a familiei. Fiecare membru al gospodăriei are un rol – de la pregătirea locului și a ustensilelor, până la pregătirea mâncării specifice care însoțește ritualul.
Se spune că porcii visau cu o noapte înainte dacă urmau să fie tăiați, iar bunicii spuneau că aceste vise le-ar fi arătat animalelor soarta lor în ziua de Ignat.