Un grup de 15 artefacte metalice de origine romană, datând din secolele II-III d.Hr., a fost descoperit recent într-o pădure din comuna Godinești, județul Gorj, de doi „căutători de comori” din zonă.
Tezaur roman descoperit în Godinești, Gorj: 15 piese rare descoperite de căutători de comori
Potrivit Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, aceste obiecte fac parte din categoria juridică Tezaur și aparțin Patrimoniului Cultural Național.
Citește și: Cât câştigi investind în titlurile Tezaur, care sunt emise începând de azi, de Ministerul Finanţelor
Zece dintre piesele arheologice au fost găsite de Georgiana Baltag din Motru, care, împreună cu soțul său, se afla în căutarea de obiecte istorice folosind detectoare de metale.
Celelalte cinci artefacte au fost descoperite de un alt căutător, Ion Spătaru, un prieten și coleg de hobby al celor doi, din comuna Cătunele.
Citește și: Care a fost soarta tezaurului BNR ascuns la Tismana? Era dublu față de aurul confiscat de Rusia
Artefactele constau în monede și piese de harnașament, iar după descoperire, acestea au fost predate miercuri Muzeului Județean Gorj pentru a fi restaurate.
Dumitru Hortopan, directorul muzeului, a subliniat importanța acestor obiecte, menționând că ele reprezintă fragmente mobile ale istoriei romane și contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al României.