Tesla, investigată că ar pune viața șoferilor în pericol. Ce modificare de soft a făcut peste noapte

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.09.2023 - 10:43
Mașina Tesla - Foto: Facebook / Tesla

Compania Tesla este investigată că ar fi modificat tehnologia peste noapte și, prin urmare, ar pune viața șoferilor în pericol. Este vorba de funcția autopilot care permite șoferilor să nu mai țină, o perioadă lungă, mâinile pe volan.

SHARE

Autoritatea americană de reglementare în domeniul siguranței auto care investighează sistemul de asistență pentru șoferi de la Tesla cere o explicație pentru o modificare de software care permite șoferilor să nu țină mâinile de pe volan pentru mai mult timp, riscând coliziuni, arată documente.

Citește și: FOTO Bombă! Dacia ia în calcul o mașină electrică de două locuri ce poate fi condusă fără permis

Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a ordonat Tesla să răspundă la întrebări despre modificarea  funcției „Autopilot” și să prezinte documente printr-un așa-numit ordin special datat 26 iulie. Ordinul NHTSA nu a obligat Tesla să recheme în service vehicule, arată Reuters

Citește și: 7 mașini electrice, la ora adevărului. Cât merg cu un „plin” de curent în trafic real, în România

Tesla, investigată că a modificat tehnologia peste noapte și ar pune șoferili în pericol

"Relaxarea controalelor care rezultă... ar putea duce la o mai mare neatenție a șoferului și la eșecul acestuia de a supraveghea în mod corespunzător Autopilotul", a declarat NHTSA în scrisoarea sa către Tesla.

Ordinul NHTSA subliniază provocările cu care se confruntă autoritățile de reglementare pentru a ține pasul cu tehnologia vehiculelor, care poate fi schimbată peste noapte cu o actualizare de software transmisă pe calea aerului.

NHTSA a întrebat când a fost introdusă actualizarea software-ului, numărul de vehicule afectate, motivul pentru care Tesla a instalat-o și coliziunile sau cvasi-abaterile în care au fost implicate vehicule dotate cu acest software.

Musk se va confrunta în curând cu un test major al afirmațiilor sale privind siguranța tehnologiei. Tesla se va apăra în cursul acestui an într-un proces privind acuzațiile că funcția de asistent pentru șoferi Autopilot a dus la decese.

Probleme cu Autopilotul

Șefa interimară a agenției, Ann Carlson, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că o rezolvare a investigației privind Autopilotul va veni în curând.

Vorbind pe larg despre problema atenției șoferilor, Carlson a spus că este "foarte important ca sistemele de monitorizare a șoferilor să ia în considerare faptul că oamenii au prea multă încredere în tehnologie".

Marii producători de automobile se întrec între ei pentru a implementa o tehnologie care să le permită șoferilorsă nu mai țină mâinile de pe volan în anumite condiții.

General Motors (GM.N), Mercedes-Benz (MBGn.DE) și alți constructori auto contestă tehnologia Autopilot de la Tesla. Dar acești producători auto folosesc sisteme de monitorizare mai performante decât cele ale Tesla pentru a se asigura că șoferii își păstrează ochii pe șosea și sunt pregătiți să preia din nou controlul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te