Taxe mai mari pentru români la gaze. Când vor urma să crească facturile și câți bani vom da în plus? Iată ce spun specialiștii și de ce vor crește facturile?
Taxe mai mari la gaze pentru români
Din 2027, toți consumatorii de gaze din România, inclusiv populația, vor fi afectați de o schimbare majoră în politica energetică. Potrivit noii directive a Comisiei Europene, furnizorii de gaze vor fi obligați să includă o taxă de carbon în prețul gazelor vândute clienților casnici, scrie Economica.net.
Facturi şi impozite mai mari, dar şi carburanţi mai scumpi, de la începutul anului 2027. Introducerea taxei pe carbon va pune o presiune şi mai mare pe bugetul românilor, şi aşa afectat de inflaţie.
"Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II (Emission Trading System), la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027", potrivit Florentinei Manea, director general la compania de consultanță Carbon&Energy Management,
Citeşte şi: 23 de locuințe afectate după o explozie într-un bloc. Care a fost cauza?
În urma unor calcule, potrivit Economica.net, "prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în actuala schemă EU ETS va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, explică Florentina Manea.
Toți consumatorii casnici de gaze naturale ar urma să plătească taxa pe carbon, începând cu 2027, conform expertului citat, estimată la 6 bani/kWh, conform nivelurilor de preț actuale.
Luând în considerare prețul maxim plafonat în prezent la 31 de bani/kWh, costul gazului pentru populație ar urma să înregistreze o creștere de cel puțin 20%. Este foarte probabil ca această creștere să fie și mai mare dacă taxa de carbon va fi inclusă în baza de calcul a TVA, similar cu modul în care este acum impozitată acciza.
Citeşte şi: Tragedia de la Crevedia se putea repeta la București din cauza unei stații GPL amplasată ilegal
Astfel, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat. La un consum de iarnă de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și TVA de 19% (acum) aplicat pe această sumă, potrivit sursei citate. Deocamdată, această directivă ETS II nu a fost încă transpusă în legislația națională.