Suntem deja pe treapta următoare în revoluția industrială  

DE Newsweek | Actualizat: 19.04.2022 - 14:37
Pixabay

Interviu cu Alexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte și Director al Diviziei Comerciale la Software Imagination & Vision (SIMAVI).

SHARE

Industria 5.0, actuala treaptă industrială pe care ne aflăm, pare să schimbe paradigma om versus mașină, specifică ultimului secol. Termenul se referă la o societate în care oamenii lucrează în echipă cu roboții și mașinile inteligente. Aceasta adaugă o notă umană, personală, pilonilor de automatizare și eficiență ale Industriei 4.0.

Industria 5.0 recunoaște puterea industriei de a îndeplini scopuri societale, mai mult decât a crea locuri de muncă și creștere economică. Cum? Printr-o producție care să respecte limitele planetei noastre și care să plaseze bunăstarea și siguranța lucrătorului din industrie în centrul procesului.

Tehnologiile de suport ale Industry 5.0 sunt IoT, Big Data, Artificial Intelligence și eLearning. Aceasta din urmă este importantă pentru calificarea si recalificarea personalului înlocuit de mașini. Este foarte importantă partea aceasta de upskilling & reskilling, mai ales pentru slujbele digitale! În fiecare zi apar și dispar joburi, cu o dinamică foarte mare, iar instruirea permanentă este vitală.

Pentru că adevărul este că noi putem să ne opunem progresului, de teama că masinile vor înlocui oamenii. Dar acesta este un viitor inevitabil. Pprogresul va veni oricum, mașinile vor înlocui oamenii - dar în activitățile periculoase sau de rutină.

Nu trebuie privită creșterea roboticii ca o oportunitate de a elimina numărul de angajați și de a înlocui lucrătorii care îndeplinesc sarcini repetitive pe liniile de asamblare. Dimpotrivă: producătorii care înțeleg valoarea intuiției umane și a capacităților de rezolvare a problemelor au toate șansele de a se repozitționa profesional și a prospera. Să le lăsăm oamenilor timpul și energia de a fi creativi și a imagina tehnologiile urmatoare. Asta nu pot face mașinile!

Noi avem contracte-cadru în derulare cu Comisia Europeană, Parlamentul European și Agențiile Europene și furnizăm cursuri și servicii de dezvoltare eLearning. Tematica acestor cursuri variază foarte mult de la bune practici în administrația publică până la proceduri specifice funcționarilor din vămi de la Directoratul General TAXUD.

Deși suntem un puternic furnizor de eLearning, susținem mai degrabă conceptul de blended learning, care combină instruirea clasică cu formatul eLearning. Rolul omului, al profesorului, al mentorului, este de neînlocuit în educație!

Din cercetările noastre de piață, la nivel de instruire profesională, conceptul eLearning este acum mai eficient și mai potrivit decat instruirea clasică din mai multe motive:

-        Reducerea costurilor, a timpilor neproductivi, a deplasărilor, mai ales pentru structurile cu personal răspândit în teritoriu;

-        Retenție a informației chiar de opt ori mai mare, prin proiectarea vizuală și interactivă a conținutului de învățat;

-        Avansul tehnologic: cu ajutorul Realității Augmentate și a Realității Virtuale, se pot executa taskuri de instruire și simulare cu risc zero în potențiale situații periculoase sau costisitoare - mai ales în zona tehnică și industrială.

Nu totul poate fi automatizat. Mașinile depind de operatori umani care să le programeze și să le întrețină. Iar abilitățile cognitive și analitice ale oamenilor sunt de neînlocuit. Oamenii sunt cei mai valoroși în tot lanțul de producție și în întreaga societate, de fapt. Exemplu: în pandemie, în martie-aprilie 2020, tehnologiile erau la locul lor, dar lanțurile de producție și distribuție s-au oprit pentru că oamenii lipseau.

Economia circulară

Un alt element important din Industry 5.0 este tranziția spre o  economie circulară.

Este un model de producție și consum care include utilizarea în comun, reutilizarea, închirierea, repararea, reciclarea produselor, astfel încât să le prelungească ciclul de viață. Scopul superior este reducerea emisiilor de carbon.

Emisiile de carbon din procesul de producție se ridică la aproximativ 45% din totalul acestora.

O economie circulară ar creste cu 0,5% GDP și ar crea 700.000 de locuri de muncă doar în EU până la finalul anului 2030.

În acest context, al Industriei 5.0, când vorbim de reducerea emisiilor de carbon, facem referire la EU Green Deal, concept și call finanțate de Comisia Europeană. Promisiunea EU Green Deal este ca până în 2050 Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al amprentei de carbon.

Această înseamnă implementarea unei economii circulare, dar și grija acordată mediului înconjurător, monitorizarea și reducerea dezastrelor ecologice, oprirea defrișărilor masive, controlul incendiilor de vegetație.

La SIMAVI ne-am implicat în multiple proiecte de cercetare-dezvoltare finanțate de Comisia Europeană prin Horizon Europe și Horizon 2020 și care sunt cuprinse în EU Green Deal.

 

DRYADS: Ecosistem holistic pentru gestionarea dezastrelor de mediu

DRYADS este un exemplu de proiect de cercetare dezvoltare finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020, în care urmărim crearea unui sistem tehnologic unitar pentru gestionarea incendiilor forestiere și restaurarea pădurilor. Este o problematică actuală și serioasă, incendiile de pădure cauzând daune semnificative asupra mediului economic și ecologic.

Din 10 august 2021 și până acum, Sistemul European de Informare privind incendiile forestiere a semnalat 1900 de incendii. Iar severitatea acestora este din ce în ce mai ridicată, frecvența lor urmând să crească cu 14% până în 2030!

Tehnologiile de bază ale proiectului DRYADS țin de concepte actuale precum Internet of Forest Things, Forest Digital Twin și Inteligență Artificială. Prevenirea și detecția incendiilor se face prin achiziția de imagini din satelit și fotografii aeriene cu drone, flota de avioane și drone fiind poziționată la 3 niveluri diferite de altitudine.

Produsele obținute prin prelucrarea imaginilor satelitare si a fotografiilor aeriene sunt stocate în baze de date georeferențiate, pe 4 nivele, și integrate în Sisteme Informatice Geografice pentru analize spațiale avansate. 

Nucleul este un modul de calcul avansat bazat pe AI care va oferi:

-        O analiză a riscurilor

-        Detector de aprinderea incendiilor

-        Plan al rutelor de evacuare

-        Decision support system adaptiv pentru intervenția salvatorilor, care va fi foarte util supraveghetorilor din tura care se va afla sub presiune. Sistemul va anticipa direcția și virulența incendiului și va face recomandări pentru evacuare și interventie.

Contribuția SIMAVI vizează proiectarea și testarea infrastructurii hardware și software, precum și suportul tehnic necesar pentru implementarea unui proiect pilot în România în Munții Măcinului.

SIMAVI va dezvolta și tehnologiile de antrenament și simulare pentru salvatorii de la sol și din aer, bazate pe AR și VR. Astfel, salvatorii vor putea exersa într-un mediu lipsit de riscuri modalități de intervenție și vor putea evalua în avans rezultatele.

Proiectul include și elemente non-IT, de exemplu costume speciale pentru salvatori sau evaluarea diverselor substanțe pentru stingerea incendiilor (anorganice și fără azot, care actualmente se folosesc drept fertilizanți).

Post incendiu, dronele pot face însămânțare cu semințe de copaci locali, pentru a stimula reîmpădurirea.

SILVANUS: Platformă informatică integrată de management al incendiilor forestiere

Este un proiect cu o echipă multidisciplinară și parteneri din 20 de țări europene, plus Brazilia și Indonezia.

Rezultatul cel mai valoros al proiectului va fi lansarea unei platforme de management forestier care se bazează pe adaptarea la schimbările climatice și la factorii de mediu, cu scopul prevenirii și suprimării incendiilor forestiere.

Tehnologiile support vor ține cont de Big Data, de analiza datelor mari, cu ajutorul cărora vom încerca stabilirea unui model al apariției incendiilor de pădure și vegetație.

Aceste date mari, care vor fi colectate, stocate și analizate includ: imagini satelitare, fotografii aeriene de la sisteme fără pilot, senzori de mediu plantații în pădure sau date provenite de la radare, vedere spectrala, supraveghere video cu circuit inchis CCTV.

Dacă proiectul va avea succesul scontat, vom reuși să îmbunătățim mult acuratețea modelelor de prevenție -  unitățile de pompieri și localnicii vor putea fi avertizați și pregătiți din timp, îmbunătățindu-și astfel capacitatea de reacție.

Proiectul vizează sporirea capacității de reacție împotriva incendiilor de vegetație în cele trei etape: pregătire și prevenție, detecție și răspuns, reabilitare și refacere a solului și fondului forestier.

Din România lucrăm și cu Fundația pentru SMURD și cu ASFOR, iar la nivel european sunt companii foarte mari și numeroase implicare în cercetare. Proiectul dureaza 42 de luni si are un buget de 20 de milioane de euro si este parte a Europe Green Deal, care se circumscrie inițiativei Industry 5.0.

ROBOSVAP:

O altă fațeta a Industriei 5.0 ține de partea de Robotic Process Automation - Automatizare a Fluxurilor de Procesare.

O parte din misiunea noastră este să ne ajutăm clienții și organizațiile să obțina eficiență, siguranță și bunăstare prin călătoria de transformare digitală.

Compania noastră produce roboți-asistenți pe platforma de tehnologie UiPath, care pot automatiza fluxurile de extragere și prelucrare a datelor din documente și formulare și introducerea lor în sisteme ERP de management al resurselor organizației.

 

Activitatea de automatizare poate fi extinsă la orice flux și orice document din domeniile: Financiar Contabilitate, Stocuri, Achiziții, Deconturi, Referate de Necesitate, Extrase de Cont.

Sistemul nostru încarcă datele automat în interfața oricărui ERP.

Dar să vorbim și despre output: rapoartele de OUTPUT pe baza cărora managerii iau decizii sunt, de obicei, realizate manual, în serile lungi dinaintea întâlnirilor de board. Recunoașteți că e așa? Cel puțin la noi așa era.

Robotii-asistenți pe care i-am dezvoltat și i-am lansat în toamna anului 2021 automatizează realizarea acestor rapoarte: de exemplu, „Planificat vs realizat” se face prin extragerea datelor din diverse sisteme și diverse formate de date, agregarea lor în MASTER cu rapoarte de variații și monitorizare în timp real.

Economia de timp asigurată prin activitatea roboților-asistenți este de peste 90% din cât este necesar operatorilor umani! Iar un avantaj chiar mai mare decât economia acestei resurse prețioase este absența erorilor. Robotul nu obosește, nu se plictisește și nu greșește!

"Articol sustinut de Software Imagination & Vision"

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te