Succesul miniseriei „Cernobîl”, creată de HBO, a dus la o creştere a numărului turiştilor în zonă

DE Adelina Sahlean | 05.06.2019 - 11:12
Foto: HBO.com

Miniseria „Cernobîl”, produsă de HBO, care examinează cel mai mare accident nuclear din lume, a avut un succes atât de mare încât a dus la o creştere considerabilă a turiştilor care vor să vadă centrala şi localităţile abandonate.

SHARE

Miniseria HBO descrie urmările exploziei reactorului nuclear, operaţiunea de curăţare a zonei şi ancheta. Din distribuţie fac parte Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley şi Emily Watson.

O agenţie de turism ucraineană a raportat, de la debutul miniseriei, în luna mai, o creştere cu 40% a cererilor de vizitare a zonei, informează Reuters.

Un tur cu ghidaj în limba engleză costă, în medie, 100 de dolari de persoană.

Sergiy Ivanchuk, director al SoloEast Tours, a declarat pentru Reuters că firma a înregistrat, în luna mai 2019, o creştere de 30% a numărului turiştilor care vor să meargă în zonă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezervările pentru iunie, iulie şi august au crescut cu 40% de când a debutat serialul HBO, a mai spus el.

Yaroslav Yemelianenko, director al Chernobyl Tour, a afirmat că se aşteaptă la o creştere similară, de 30-40%, datorită show-ului TV.

Compania lui oferă tururi ale locurilor care apar în serial, inclusiv buncărul unde oficialii locali au decis iniţial să nu evacueze zona în urma exploziei.

Din Kiev, aflat la 120 de kilometri, pleacă zilnic autocare cu turişti care vizitează localităţile abandonate, văd monumentele dedicate victimelor şi mănâncă la singurul restaurant din Cernobîl. Ei sunt duşi apoi să vadă reactorul 4, care - din 2017 - este acoperit de un dom de 105 metri din metal. Ziua se încheie cu o plimbare prin Prîpeat.

Zona a fost părăsită în anul 1986, în urma accidentului de la centrala nucleară care se află la 14,5 km nord-vest de localitatea Cernobîl.

Oraşul Prîpeat, care avea în trecut o populaţie de 50.000 de locuitori, majoritatea muncitori la centrală, oferă acum o imagine dezolantă, cu un parc de distracţii abandonat. Arealul arată post-apocaliptic, cu câini şi clădiri abandonate, dărâmate, invadate de vegetaţie.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -