SUA răsplătește România pentru că a ajutat Ucraina. Ne donează un sistem Patriot de 280.000.000$

DE Mona Lazăr | Actualizat: 29.04.2025 - 13:08
SUA răsplătește România pentru că a ajutat Ucraina. Ne donează un sistem Patriot de 280.000.000$ - FOTO: Inquam Photos / George Călin
SUA răsplătește România pentru că a ajutat Ucraina. Ne donează un sistem Patriot de 280.000.000$ - FOTO: Inquam Photos / George Călin

SUA au luat o decizie care aprobă livrarea unui sistem de apărare aeriană PATRIOT la un cost estimat de 280 de milioane de dolari. Acesta va ajunge la Armata Română, dar va fi achitat de alte țări. Este vorba de o compensare a donației făcute de România către Ucraina.

SHARE

Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare a emis astăzi certificarea necesară, notificând Congresul cu privire la această posibilă tranzacție.

Formal, Guvernul României a solicitat achiziționarea unui set radar AN/MPQ-65 Configurația 3+ Increment 3; a unei Stații de Control al Angajării AN/MSQ-132; a două stații de lansare M903; și unei Centrale Electrice (EPP) III. Următoarele articole vor fi, de asemenea, incluse în contract: kituri de modificare a stației de lansare; kit de conversie pentru lansatorul PATRIOT Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement; generatoare; piese de schimb pentru generatoare; motoare principale; piese de schimb pentru motoare principale; encriptor KG-250X; AN/TPX-57v1 identificare prieten sau dușman (IFF) și encriptor KIV-77; instruire pentru echipamente de comunicații personale. Costul total estimat este de 280 de milioane de dolari, arată instituția.

De fapt, este vorba de înlocuirea sistemului pe care România l-a donat Ucrainei. Banii pentru acest sistem au fost donaţi de ţări membre NATO, printre care Suedia şi Norvegia, urmând ca Ministerul român al Apărării să plătească doar TVA-ul.

SUA răsplătește România pentru că a ajutat Ucraina. Ne donează un sistem Patriot de 280.000.000$

“Achiziția propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, permițându-i să desfășoare o forță credibilă pentru a descuraja adversarii și a sprijini participarea sa la operațiunile NATO. România nu va avea nicio dificultate în a absorbi acest echipament în forțele sale armate.

Citește și: Patriot făcut „acasă”: Polonia livrează primele tuburi de lansare, România produce componente radar

Principalii contractori vor fi RTX Corporation, cu sediul în Andover, MA, și Lockheed Martin, cu sediul în Bethesda, MD. În acest moment, Guvernul SUA nu are cunoștință de niciun acord de compensare propus în legătură cu această potențială vânzare. Orice acord de compensare va fi definit în negocierile dintre cumpărător și contractor.

Citește și: Apel fără precedent al lui Zelenski: zece sisteme Patriot și trupe internaționale pentru Ucraina

Plătim numai TVA-ul

Descrierea și valoarea în dolari sunt pentru cea mai mare cantitate estimată și valoare în dolari, bazată pe cerințele inițiale. Valoarea reală în dolari va fi mai mică în funcție de cerințele finale, autoritatea bugetară și acordul de vânzare semnat, dacă și când va fi încheiat”, arată Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te