Starea de alertă va fi prelungită până în 17 august. Cum se modifică legea carantinei

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 14.07.2020 - 21:16

Guvernul se reuneşte miercuri în şedinţă extraordinară pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, au precizat surse guvernamentale, citate de Agerpres.

SHARE

Actuala stare de alertă decisă de Guvern expiră în data de 17 iulie.

Înaintea şedinţei va avea loc o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut marți seară declarații la ieșirea de la discuțiile din Senat pe legea carantinei. Ministrul a precizat că va exista starea de alertă pentru următoarele 30 de zile, iar asimptomaticii vor fi internați timp de 48 de ore.

Ministrul a transmis că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus nu vor rămâne în grija Statului, ci a rudelor de până la gradul patru.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția ca, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, după ședința Comisiei Juridice.

El a precizat că persoanele asimptomatice „vor avea o evaluare de 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital.

„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă ref la COVID. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la internare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.

El a precizat că urmează să fie discutate și sancțiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem și Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru.

În ceea ce privește detașarea medicilor, acestea se vor face voluntar, iar acolo unde nu se găsesc cadre „vor face și detașări nevoluntare”, acestea beneficiind de indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne.

„Când am spus de indemnizație, există și beneficii bănești”, a subliniat ministrul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.